HABER MERKEZİ

İpsala Ziraat Odası Başkanlığının belirli dönemlerde üreticinin sorun ve çözümlerine yönelik gerçekleştirdikleri bilgilendirme ve bilinçlendirme seminerleri devam ediyor… Üreticinin ürünlerinden daha fazla verim almaları ve kimyasaldan uzaklaşmaları konusunda 1 Kasım 2018 Perşembe günü akşamı saat 20.00’de İpsala’ya bağlı İbriktepe köyünde İpsala Ziraat Odası Mühendisleri ve Organik Gübre konusunda uzmanların katılımında üreticilere “Organik Gübre” anlatıldı. Seminer öncesinde İpsala Kaymakamı Enis Aslantatar, İpsala Ziraat Odası Başkanı ve TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, birer açılış konuşması gerçekleştirerek toplantının hayırlı olmasını dilediler.

AKINCI: “DOĞRU ZAMAN, DOĞRU MİKTAR VE

DOĞRU UYGULAMADA İSTENİLEN SONUCA VARIRSINIZ”

Konuşmaların ardından Uzman Biyolog Mehmet Akıncı, slayt eşliğinde “Organik Gübre ve Gübreleme” konulu sunum yaptı. Akıncı, gerçekleştirdiği sunumda Organik gübrenin tanımı, yararları ve deneme çalışmalarından örnekler göstererek organik gübre çeşitlerini tanıttı. Organik gübrenin en önemli noktası ve faydasının kimyasalları en aza indirmesi olduğunu vurgulayan Akıncı, katılımcılara sıvı gübre üretim şekilleri ve kullanım alanlarından bahsederek “Doğru zaman, doğru miktar ve doğru uygulama da istenilen sonuca varırsınız” diye sunumunu noktalandırdı.

Toplantı soru cevap şeklinde sona erdi.

DARCAN: “ARTAN GİDERLERİMİZİ AZALTIP

VERİMİMİZİ ARTTIRMANIN YENİ YOLLARINI BULMALIYIZ”

Seminer sonunda, İpsala Ziraat Odası Başkanı ve TZOB Yönetim Kurulu Üyesi yaptığı Hüseyin Darcan açıklamada şunları kaydetti: “Kimyasal gübre kullana, kullana topraklarımız yoruldu. Bitki hastalıkları arttı, fiyatlara ise yetişilmez oldu. Bununla da kalmayıp iklim şartları da özellikle bölgemizde anlaşılmaz şekilde değişkenlik göstermeye başladı. Geçtiğimiz yıl uzun süre yağmur beklerken, yoğun yağmur hatta dolu felaketlerine tanık olduk. Toprak işleme, gübreleme, tohum, ilaçlama zamanları, hepsi birbirine karıştı. Hatta gübreleme, bazı ilaçlama adımlarından vazgeçtik. Gecikme ve eksik uygulamalarla değişken iklim şartları birleşince bitki daha da ciddi strese girdi. Verim düştü. Artan giderlerimizi azaltıp verimimizi arttırmanın yeni yollarını bulmalıyız. Ziraat Odası olarak, çiftçilerimize bunun bir yolu olan ‘Organik Gübreleme’ konusunu daha geniş olarak anlatmayı seçtik. Üreticilerimiz için bu semineri düzenledik. İbriktepe köyümüzde gerçekleştirdik. Bölge tarımında ki her başarı bizi mutlu kılacaktır.

Bu vesile ile Organik Gübre ve Gübreleme konulu konferansımıza katılımlarından dolayı başta Sayın kaymakamımız Enis Aslantatar’a, organizasyonda büyük emeği geçen köy muhtarınız Galip Gören’e ve sunumu yapan Biyolog Uzman Mehmet Akıncı’ya ve en çokta tüm misafirlerimize katılımından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

İpsala Ziraat Odasının gerçekleştirdiği “Organik Gübre ve Gübreleme” konulu seminere; İpsala Kaymakamı Enis Aslantatar, İpsala Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, İpsala Ziraat Odası Genel Sekreteri Seda Kuzu, İpsala Ziraat Odası Sorumlu Müd. Mehmet Kuru, İpsala İlçe Tarım ve Orman Müd. V. Ozan Angun, İbriktepe Muhtarı Galip Gören, İpsala Ziraat Odası Tarım Danışmanları Turgut Durak, Soner Bahçe, Hilal Balcı ve çok sayıda üretici katıldı.