MEHMET AYTAÇ

Yüzde 50 ila yüzde 100 arasında değişen oranlarda hasarın bulunduğunu kaydeden Hüseyin Darcan, 5 bin dönüm üzerindeki bir alanda tam kayıp olduğunu vurguladı.

“TESPİT YAPILIYOR”

Gazetemize açıklamalarda bulunan Darcan, sektörler ilgili tüm paydaşların felaket bölgesinde olduğunu belirterek; “Dolu felaketinden dolayı en büyük hasarın oluştuğu yer Sarıcaali Köyü. Biz sabahtan beri buradayız. İlçe müdürlüğümüz, il müdürlüğümüz sabahtan beri buradalar. İl genel meclisi üyelerimiz, parti temsilcilerimiz, ziraat odası, ilçe tarım müdürlüğü, çeltik üreticileri birliği, banka yetkilileri. Şu anda sektörün tüm paydaşları burada, sabahtan beri tespit yapıyorlar. Felaketin ana bölgesi Sarıcaali Köyü. Sultanköy’de, Balabancık’ta, Meriç’in Ergene’ye döküldüğü alanda, Adasahranlı’da, Paşaköy’de bir alanda zarar var. Hepsi tek tek tespit edilecek” dedi.

“İLK KEZ GECE DOLU YAĞIŞI GÖRÜYORUZ”

Yaşlı çiftçilerle de görüştüklerini ifade Darcan, daha önce hiç gece yağan dolu görmediklerini bildirdi. Darcan; “Bugüne kadar bölgede gece olan bir dolu yağışı hiç görülmedi. Yumurta büyüklüğünde düşmüş gece dolu. Doluyu elime aldığımda halen kuş yumurtası büyüklüğündeydi. Burada çatılarda da hasar var. Çok büyük bir yağış gelmiş” şeklinde konuştu.

“BORÇ ERTELEME YETMEZ, DEKAR BAŞINA DESTEK GEREKİYOR”

Darcan, dolu hasarından zarar gören çiftçilere mutlaka dekar başına destekleme yapılması gerektiğini vurguladı. Dolu olan bölgenin afet kapsamına alınacağını beklediklerini ifade eden Darcan, şu açıklamayı yaptı: “Kuraklığın olduğu bölgelerde dekar başına destekler verildi. En azından burada sigortası olan veya olmayan üreticilere dekar başına destek verilmeli. Bir de şu var, çeltik çok maliyetli bir ürün. Yani diğer bölgelerde kuraklık nedeniyle dekar başına 100 TL verildi ama burada bu desteğin 200-300 TL arasında olması gerekiyor. Çünkü çeltikte maliyetler çok yüksek. Tamam, borçlar ertelendi diyelim ama sadece borç ertelemeyle olmuyor. İnsanların bu kışı geçirmeleri gerekiyor. Önümüzdeki yıla yatırımlarıyla girmeleri gerekiyor. Borçları ertelediniz tamam da bu insanlar ne yiyecekler ne içecekler? Şu an da öyle çiftçilerimiz var ki 1 dekar bile biçilecek yeri kalmamış durumda. Dekar başına da destekler verilmeli. Bunu istiyoruz.”