HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Kaya, dün Atatürk Parkı’nda Keşan2da görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Kaya, gazetecilere 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve çalışmalarından dolayı plaket takdim etti.

Kooperatif hakkında bilgi veren Alaaddin Kaya, 3 ilçe ve 14 köyde hizmet verdiklerini belirterek, “Ağırlıklı pirinç ekilişi yapmaktayız. Bölgemde bu sene 50 bin dönüm alanda pirinç ekilişi yaptık. Altınyazı Barajı’nda geçen yaz suyumuz olmadığından dolayı geçen sene 30-35 bin dekar alanda ekiliş yaptık. Ama bu sene yağışların bol olmasıyla barajımız 27 milyon metreküplerde suyumuz var. Doluluk oranımız hemen hemen yüzde 85. Bu sene suyumuz bol olduğundan dolayı ekilişte bir sıkıntı olmayacak ama girdi maliyetlerimizin çok yüksek olmasından dolayı, elektrik maliyetlerinden, akaryakıt maliyetlerinden, gübre girdilerinden, tohum vs gibi girdilerden dolayı üretici pirinç ekimine bu sene fazla meyil vermiyor. Tabi en büyük sıkıntımız elektrik girdi maliyetleri. Ben kooperatif başkanı olarak gelecek yıl üreticime ne şekilde taksit asacağımızı, ne diyeceğimizi şu an da bilemiyoruz” dedi.

ELEKTRİK MALİYETLERİNİN YÜZDE 30-40 GİBİ DÜŞÜRÜLMESİNİ İSTİYORUZ

Devletten acilen üretici için elektrik maliyetlerinin yüzde 30-40 gibi düşürülmesini istediklerini ifade eden Kaya, “Biz kooperatifler üretimden yana olduğumu için en çok girdi maliyetimiz elektrik. Devletimizin buna acilen önlem alması lazım. Yoksa bu gidişle ekilişler yüzde 20-30 azalacak. Hangi üreticimize sorsak gelecek yıl için ekiliş yapmak istemiyorlar. Mazotu kaça alacaklar, gübreyi kaça alacaklar, nasıl ekiliş yapacaklar diye düşünüyorlar. Benim kooperatif başkanı olarak bir taksit asmam lazım. Köylerde kooperatif başkanları taksit asacak. Üretici ‘200 200 olsa 400, 100 dönüm yer 40 bin lira, biz bu maliyetlerin altından kalkamayız’ diyor. Üretici kendince haklı. Sayın Cumhurbaşkanımız ekilmedik alan bırakmayın, boş yer kalmasın, üretim, gıda önemli diyor ama üreticiden bunu isterken de elektrik girdi maliyetlerinde kolaylık sağlanmasından yanayız. Ben devletimize inanıyorum. Sağduyulu davranacağından yanayım. Kooperatiflerimize yüzde 30-40 gibi bir indirim gelmesini istiyoruz. Biz üreticimizin yanındayız. Üreticimizin her zaman ekmesinden yanayız. Üreticimizin, üretmesinden yanayız. Hem bölge ekonomisine, hem ülke ekonomimize hem kendi ekonomilerine katkı sağlayacaklar. Hem çoluğunun çocuğunun rızkını temin edecekler. Biz üreticinin ekmesinden yanayız” diye konuştu.

YENİLENEBİLİR ENERJİ KULLANILMAK İSTENİYOR

Alaaddin Kaya, Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi olarak yenilenebilir enerji için ilk adımı attıklarını dile getirerek, “2 firmayla görüşüyoruz. Geçen yıl daha buna teşebbüs ettim ama benim karşıma çıkan şu var, işlenemez 3. sınıf araziye kurabilirsiniz. Bizimde Trakya bölgesinde arazilerimiz 1 veya 2. sınıf araziler. Bu sene yeniden müracaatımızı yaptık. 2 firmayla görüşüyoruz. Bizim pompalarımızı çalıştırabilecek güç 2,5 megavat. Ama hiç olmadı bir yerden başlamamız lazım. Enerji fiyatlarının bu kadar çok yüksek olmasından dolayı bir şeyler yapmak zorundayız. Bende hiç olmadı 1 megavat kurmak istiyorum. Geçen bir firmayla görüştüm. 1 megavat yenilenebilir enerjinin kurulum maliyeti 8,5 milyon TL’ye tekabül ediyor. Altınyazı piknik alanımızın üstünde 15-20 dönümlük boş arazimiz var. Oraya DSİ razı gelirse yapacağız. 1 megavata 10 dönüm arazi lazım. Orada 15-20 dönüm boş alanımız var. Oraya kurmayı düşünüyoruz. Üreticimiz için inşallah şimdiden hayırlı olur.” İfadelerini kullandı.