BÜLENT SAYLAM

Planlanan proje ile bölgenin enerji taleplerinin kesintisiz olarak karşılanması ve uzun vadede karşılaşılması muhtemel enerji darboğazının engellenmesi amaçlandığı bildirildi.

Proje değeri 12 Milyon TL olan ve 18 Haziran 2021 tarihinde ÇED başvurusu yapılan Keşan ve İpsala Enerjisi İletim Hattı projesinin ömrünün yaklaşık 30 yıl olması öngörülüyor. Tesis edilecek EEİH için hat güzergahı boyunca Tesis edilecek EEİH için hat boyunca 13 adet some ve 2 adet nihai direk olmak üzere toplam 15 adet direğin inşa edilmesi planlanıyor. Direklerin isabet ettiği alanlarda yoğun olmak üzere, güzergâhın sağından ve solundan 25 m olmak üzere toplam 50 m genişliğindeki koridorda inşaat çalışmaları sürdürülecektir. Direklerin dikileceği alanlar dışında kalan yerlerin arazi yapısı geçici olarak değişecek, tesis çalışmaları tamamlandıktan sonra arazi eski haline getirilecek.

Proje kapsamında; tesis edilecek olan 15 adet yeni direk için isabet ettiği 3 bin 200 metrekare alan arazi vasfına göre kamulaştırılacak, kiralanacak, izin alınacak ya da tahsis amacı değişikliği yapılması öngörülüyor. Tellerin altında kalan ve salınım diyagramına göre belirlenecek alanları kapsayan, genişliği 50 metreye varan yaklaşık 1 milyon 130 bin 550 metrekare sahada ise kamulaştırma yolu ile irtifak hakkı tesis edilecek.

Proje hakkında şu bilgiler verildi:  “Elektrik enerjisine duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden elektrik üretmek için gerekli enerji kaynakları araştırılmakta ve bunların, kullanışlı, çevre kirliliğine mahal vermeyen cinsten olmalarına dikkat edilmektedir. Bunun yanında üretilen enerjinin nakledilmesi de enerji kayıpları nedeniyle ayrı bir problemdir. Nakil hatlarındaki dirençlerden dolayı meydana gelen enerji kayıpları, voltajın yükseltilip (154.000 volt-380.000 volt) taşınmasıyla azaltılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca, teknolojinin ve sanayinin gelişmesiyle artan elektrik ihtiyacı daha büyük güçleri, iletilmesi gereken gücün arması ise daha büyük gerilimleri gerektirmiştir. Enerji sektöründe temel amaç, artan nüfusun ve gelişen ekonominin enerji ihtiyaçlarının sürekli ve kesintisiz bir şekilde ve mümkün olan en düşük maliyetlerle karşılanabilmesi ve minimum kayıpla ihtiyaç duyulan alanlara iletilmesidir. Tesisi planlanan Elektrik Enerjisi İletim Hattı’nın amacı enerjinin sürekli ve kesintisiz bir şekilde, mümkün olan en düşük maliyetlerle ve minimum kayıpla ihtiyaç duyulan alanlara iletilmesi ve Edirne ili ve ilçelerinde yaşayan bölge halkının, sanayi ve tarım tesislerinin ihtiyacı olan kaliteli ve sürekli enerji ihtiyacını karşılamaktır.”