BÜLENT SAYLAM

“ÇELTİK HASADININ YAKLAŞIK YÜZDE 70’İ TAMAMLANDI”

Çeltik harman döneminin tüm üreticilere hayırlı ve bereketli olmasını dileyerek, sözlerine başlayan Koru, şunları söyledi: “Çeltik hasadının yaklaşık yüzde 70’i tamamlandı. Mevsim itibariyle, 1 hafta boyunca yağış gözükmüyor ve bu süre içerisinde tüm üreticilerimiz hasadı tamamlamış olacaktır. İnşallah üreticilerimiz açısından iyi bir sezon olur.”

“FİYATLAR, 2 BİN 100 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ”

Çeltik fiyatları hakkında da, konuşan Ahmet Koru sözlerini şöyle sürdürdü: “Çeltik harmanı başladığında, luna cinsi çeltik ürünü ton başına 2 bin 700-2 bin 800 lira seviyelerindeydi. Ancak, fiyatlar, 2 bin 100 liraya kadar düştüğünü görmekteyiz. Bu fiyat düşüşleri her çeşit çeltik ürününde yaşanıyor. Üreticiler olarak, fabrikalara gittiğimizde ürünümüzün parasını peşin ya da kısa vadede almaya çalışıyoruz. Biz paramızı almak isterken, piyasadan mal almak isteyen büyük mal toptancıları 5-6 ay vadelere alıştırılmış ve onlarda o şekilde ürün almaya çalışıyorlar. Ama fabrikacı, bu şekilde ürün veremiyor. Ticari kredi faizleri yüksek seviyelerde seyretmektedir. Üzerine fark konulmak istendiğinde, toptancının işine gelmiyor. Kısacası, piyasaya belirsizlik söz konusu.”

“LİSANLI DEPOCULUK YAKIN ZAMAN İÇERİSİNDE DEVREYE GİRECEK”

İpsala’da, 30 bin tonluk lisanlı depoculuk yakın zaman içerisinde devreye gireceğini ifade eden Koru, “Lisanslı depoculuk konusunda biraz geç kalındı. İpsala Belediyesi’nin lisanslı depoları haricinde, Keşan ve İpsala’daki TMO’nun tesisleri de, lisanslı depo olarak, kullanılacak şeklinde duyum aldık. Eğer onlar devreye girmiş olsaydı, harman zamanı perakende satışlar ortadan kalkacaktı. Fabrikacıların hepsinin eli boş. Bu istikrarsızlıktan ötürü mal almaya çekiniyorlar. İstikrarsızlık devam ettiği sürece ve perakende mallar piyasadan kalkmadığı sürece, çeltik fiyatı kısa vadede üreticiyi üzmeye devam edecektir. Fiyat artışlarının kısa vadede olmayacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“2019 ÜRETİM SEZONU, ÇELTİK ÜRETİCİLERİ İÇİN ZOR BİR YIL OLACAK”

Ahmet Koru sözlerini şöyle sürdürdü: “Harman bitip, piyasalara istikrar geldiğinde ürün para yapacak. Fakat, ihtiyaç sahibi insanlar, ürünleri elinden çok ucuza çıkardıkları için büyük zarar edecekler. Böyle olunca, gelecek süreçte çeltik üretimi gerçekten sürdürülebilir olmaktan çıkacaktır. Her geçen yıl sermayemiz küçülüyor, girdilerimiz artıyor. 2019 yılı üretim sezonu tüm çeltik üreticileri için çok zor bir yıl olacak. Ayakta durmamız ve bu işi sürdürebilmemiz zor gözüküyor.”

“ÇELTİK ÜRETİCİSİNE KÖSTEK DEĞİL; DESTEK OLUNMALI”

Koru sözlerini şöyle tamamladı: “TMO’nun çeltik üreticisine yardım etmesi gerekiyor. Çeltik üreticisine köstek değil; destek olmalarını bekliyorum.”