BÜLENT SAYLAM

Tetik, Med- ya Keşan Gazetesi’nin 14 Mayıs 2022 tarihinde gündeme getirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Türkiye’de en gelişmiş ilçeyi belirlemek için sosyo-ekonomik gelişmişlik araştırmasında İpsala’nın durumu hakkında yöneticilere eleştirilerde bulundu.

İPSALA 9 İLÇE ARASINDA 8. SIRADA TRAKYA’DA 28 İLÇEDEN 26. SIRADA Yapılan araştırmada Edirne İlçeleri arasında Keşan, Edirne Merkez İlçenin ardından 2. sırada yer almıştı. Keşan’dan sıralama şöyle olmuştu: Uzun- köprü (Türkiye Genelinde 301. sırada, 3. Kademe İlçe, skor 0,100), Havsa (Türkiye Genelin- de 435. sırada 4.Kademe İlçe, Skor -0,198.), Enez (Türkiye Ge- nelinde 483. İlçe 4.Kademe İlçe, Skor -0,284.), Süloğlu (Türkiye Genelinde 484. sırada, 4. Ka- deme İlçe, Skor -0,285.), Lala- paşa (Türkiye Genelinde 522. sırada, 4. Kademe İlçe, Skor -0,351.), İpsala (Türkiye Genelinde 560. sırada 4. Kademe İlçe, Skor -0,408.), Meriç (Türkiye Genelinde 842. sırada 5. Ka- deme İlçe, Skor -0,806.) İpsala 28 ilçe arasında ise 26. Sırayı almıştı.

PAYLAŞIMIM İPSALALILARI ÜZECEĞİNİ BİLİYORUM

Tetik, bu veriler ışığında yaptığı eleştirel paylaşımının İpsala’da yaşanları üzeceğini belirterek şunları söyledi: “Bu açıklamamı okuduğunuzda İpsala’da yaşayan tüm yurttaşlarımızın da, gurbette olup İpsala’mız için hasretlik çeken dostlarımızın da üzüleceğini biliyorum. Güzel ülkemiz Türkiye’de, tüm ilçelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması grafikleri var. Geçtiğimiz günlerde bu yayınlandı. Ben de sizlerle ilçemiz İpsala’nın gelişmişlik sıralamasındaki durumunu paylaşmak istedim. Türkiye’deki durumu tartışmaya açmak istemem.”

BU DURUMDAN KENDİMİZE DERS ÇIKARTMALI VE DÜŞÜNMELİYİZ
İpsala’nın Edirne’de sondan

2. İlçe olması ile ilgili olarak ilçe yöneticilerini kutlayan Tetik paylaşımına şöyle devam etti: “Edirne’de 9 ilçe var ve benim ilçem 9 ilçede 8’inci sırada. Bizden sonra ise Meriç gelmektedir. Bundan Önceki yılların geçmiş istatistiklerine bakabilirsiniz. Liste başındaki ilçelerin yöneticilerini yürekten kutlamak isterim. Bu açıklamamda, ilçemizdeki durumdan sorumlu olan Kaymakam, Belediye Başkanı, tüm STK’lar, tüm dernekler, partiler ve burada ya- şayan yurttaşlarımızın ilçemizi yaşanabilirlikte el birliğiyle nereye getirdiğimizi görmenizi istedim. Hepimiz bu durumdan kendimize ders çıkartmalı ve düşünmeliyiz”.

EDİRNE İLÇELERİ ARASINDA NEREDEYSE SONDA YIZ
Yöneticilerin rahat koltukla-

rından kalkmaları öneren Tetik, “Makam sahipleri bizim için o görevlerde bulunuyorlar. Huzurumuz, güvenliğimiz ve refahımız için oturdukları rahat koltuklarından biraz kalkıp bir bakmalıdırlar. Türkiye’de, Gelibolu’dan sonra bilinirliği en yüksek İlçemizde, ülke çapında %40 Pirinç üretimi yapabilen binlerce dönüm ve- rimli arazisi olan İpsala’mızın, sosyo-ekonomik olarak hem ülkemizde hem Edirne’mizde devlet istatistiklerinde nereye getirildiğini görmelerini istedim. Edirne ilçeleri arasında neredeyse sondayız!” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKMEKTEDİR
Evini, ailesini Keşan’a taşı-

yan dostlarının da kendisine kırılmasını istemediğini dile getiren Tetik. Paylaşımına şöyle devam etti: “Haklısınız! Hızla, Keşan’ın Mahallesi değil de sokağı (!) olma yolunda ilerleyen bir ilçede hep birlikte çalışıyoruz, yaşıyoruz... Yöneticilerimiz, İpsala’ da yaşayan herkes için güzel şeyler hayal etmeli ama bu sadece hayallerle sınırlı kalmamalı! İlçemizin içine düştüğü durumun bunalımı atabilmesi için, sorumlu olan herkesin ve halkımızın ayağa kalkması, bir şeyler yapması gerektiği kaçınılmaz bir ger- çektir. Sayın Kaymakamımızın, Belediye Başkanımızın, tüm kesimlerin toplayıp ger- çek sorunları tespit edip çözüm üretmesi gerekmektedir.”

YÖNETİCİLİK VE SİY ASET “CESUR” İNSANLARIN İŞİDİR
Tetik
, paylaşımını şöyle

sonlandırdı: “Gençlerimize, kadınlarımıza, çocuklarımıza burada bir gelecek göremeyip kaybettikleri umutlarını yeni- den, hep birlikte vermeliyiz! Bilmenizi isterim; yöneticilik ve siyaset ‘cesur’ insanların işidir. Cesaretin yoksa müdahale edemez, itaatkâr olursun! İpsala’mızda yaşayan yurttaş- larımızın da şunları kendile- rine sormalarını isterim. Bu sorunlar yaşanırken siz bu du- rumun neresindesiniz? Kader deyip susanlardan mısınız? İlçemizin bütün dokusu deği- şirken seyredenlerden misiniz? Zorluklarla geçinen, göçe zorlanan insanlara sabret diyenlerden misiniz? Yoksa elinizi taşın altına koyacak, “artık yeter!” diyecek olanlardan mısınız?”