BÜLENT SAYLAM

İpsala Belediyesi, İpsala Ticaret Borsası, İpsala Ziraat Odası ve İpsala Çeltik Üreticileri Birliğinin düzenleyeceği program saat 11.00’de İpsala Düğün salonunda gerçekleştirilecek.

Programa konuşmacı olarak davet edilen CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, tarımda suyun önemine değinerek program öncesi görüşlerini aktardı.

SU BEDELLERİ YÜKSEK OLMAMALI

İpsala Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı, İpsala Ticaret Borsası, İpsala Ziraat Odası ve İpsala Çeltik Üreticileri Birliği desteklediği programda konuşmacı olarak davet edildiğini söyleyen Gaytancıoğlu, programda şu konulara değineceklerini belirtti: “İpsala bölgesinde iki kooperatif ve bir birlik bulunmakta ve bu kuruluşlara parayla su veriyorlar. Üreticilerin kurduğu, üreticilerin seçimle geldiği, üreticilerin işlettiği kooperatifler olan Karasaz Altınyazı Sulama Kooperatifi ve Karpuzlu Sulama Kooperatifi dekar başına 250 TL ile 330 TL arasında bedel alınıyor. Üreticilerle kurulmuş üreticilerle işletilen Hükümetin el koyduğu kayyum atadığı ve sonrasında yönetimlerine müdahale ettiği Hamzadere Sulama Birliği’nde sulama ücreti olarak 486 TL alınıyordu şimdi 436 TL’ye düşürüldü. Arada nereden bakarsanız bakın 200 TL fark var. Bu kabul edilemez. Su bedeli üreticiler tarafından ödenir ama bunun da çok yüksek olmaması gerekir.”

TÜRKİYE’NİN ÜRETİME İHTİYACI VAR

Suyun erişilebilir olması gerektiğini savunan Gaytancıoğlu konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Özellikle tarımsal sulamalar çok önemli Türkiye ve Dünyada suyun % 70’i tarımsal amaçla kullanılır. Bu yüzden tarımsal alanda kullanılan suyun ekonomik olması lazım. Tarım için suy yer altından kullanılmamalı Meriç gibi bir nehrimizi var. Üreticilerin tarlalarına daha ucuz bir şekilde ulaştırılması için bir devlet politikası olması lazım. Kaldı ki Türkiye’nin üretime ihtiyacı var. Üretici sadece suyla üretimini gerçekleştirebilir. 2. üretimde gübre ve mazot desteği vermiyor. Sadece prim desteği veriyor. Hükümet ‘sen üret!’ diyor ama destek vermeden olmaz bu işler.”