<p class="CxSpFirst" style="margin-bottom:.0001pt"></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Kolon kanseri</span></span></b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">, ülkemizde hem erkekler hem kadınlarda 3. sıklıkta görülen kanserdir ve kansere</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">bağlı önemli yaşam kaybı nedenlerinden birisidir. Erken yaşlarda görülme sıklığının artması</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">nedeniyle, kolon kanserine yakalanma riskini azaltmak için uygulanması gereken beslenme</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">programı önem taşımaktadır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Diğer taraftan hali hazırda kolon kanseri tanısı almış ve tedavisi tamamlanmış birçok kişi şu</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">soruyu sıklıkla düşünmektedir: <b><i>Kanserin nüksetme (tekrarlama) riskini azaltmak için alınacak</i></b></span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><i><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">daha fazla tedbir var mı?</span></span></i></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Kontrol edebileceğimiz tedbirler arasında herkesin bildiği gibi sağlıklı bir yaşam tarzı</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">benimsemek vardır. Sağlıklı yaşamın en önemli göstergelerinden biri ideal kiloda olmaktır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Bunun için de bireyin sağlıklı beslenmesi ve aktif bir yaşam sürmesi neredeyse şarttır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Yapılan araştırmalar, iyi bir diyet ve egzersiz alışkanlığının, kolon kanserli kişilerin yaşam</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">süresini uzatmada etkili olduğunu doğruluyor.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Sebze, meyve, tam tahıl ve baklagillerden zengin buna karşılık sınırlı et tüketimi ile karakterize</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">bir diyet birçok çalışmada kolon kanseri nüks riskinde azalma olmuştur. Lifli gıdalar ve</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">kuruyemişlerin de kolerektal kanser riskini azalttığı kanıtlanmıştır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Kuruyemişler</span></span></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Bir araştırmada özellikle kabuklu kuruyemiş (ceviz, badem, fındık gibi) tüketmenin kolon kanseri</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">nüks riskini azaltıyor olabileceği gözlemlendi. Bu araştırmaya göre, haftada 2 porsiyon veya daha</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">fazla kabuklu kuruyemiş tüketen bireylerde kolon kanseri tekrarı riski %40’a varan oranda</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">düşmektedir. Bu olumlu etki sadece ağaç kabuklu kuruyemişlerinde (ceviz, badem, fındık, kaju</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">gibi) gözlenmiş, örneğin yer fıstığında gözlenmemiştir. 1 porsiyon kuruyemiş miktarları yaklaşık</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">15 gramdır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Lif tüketimi</span></span></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Liften zengin beslenmenin birçok sağlık yararı vardır. Yapılan araştırmalarda lif tüketiminin</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">kolon kanserine yakalanma riskini azalttığı görülmüştür. Liften zengin besinler, daha hacimli atık</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">maddesi oluşturarak kanser yapıcı maddelerin hızla dışkıyla atılmasını sağlar ve kanser riskini</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">azaltır. Bu nedenle kolon kanserine karşı bol posalı besinler tüketmeye özen gösterilmelidir. Lif</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">bakımından zengin gıdalar tüketmek sadece kolon kanserini değil koroner kalp hastalığı, felç, tip</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">2 diyabete de yakalanma riskini %16–24 oranında azaltıyor.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Su içmeyi unutmayın</span></span></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Serbest radikalleri hızla vücuttan uzaklaştırmasıyla bilinen su, aynı zamanda kanser önleyici</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">etkiye de sahiptir. Bu maddeler böbreklerden idrarla, deriden terle, bağırsaklardan dışkı yoluyla</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">atılır. Bu nedenle her gün günde 2 ile 2,5 litre su tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Kırmızı et tüketimini sınırlandırıp, işlenmiş et ürünlerinden uzak durun</span></span></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Fazla kırmızı et tüketimi kolon kanseri riskini tetikliyor. Çünkü fazla kırmızı et tüketimi,</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">kanserojen heterosiklik aminlerin ve nitrozaminlerin oluşumuna zemin hazırlayarak kansere yol</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">açabiliyor. Bu nedenle haftalık kırmızı et tüketimi 500 gramdan az olacak şekilde</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">sınırlandırılmalıdır. Ayrıca günümüzde salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünleri de kahvaltı</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">sofralarından eksik edilmiyor.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Fakat bu ürünlerin tüketimi, üretim esnasında içerisine kanserojen özellik taşıyan birtakım</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">koruyucu ve katkı maddelerin katılması nedeniyle insan sağlığı için ciddi riskler taşıyor. Bu</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">nedenle işlenmiş gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Ayrıca mangalda yakılarak</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">pişirilen etlerinde önemli bir kanserojen olduğu unutulmamalıdır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Meyve ve sebze tüketmeyi ihmal etmeyin</span></span></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Yüksek kalori içeren karbonhidratlarla beslenmenin yanı sıra yetersiz meyve sebze tüketimi de</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">kanserojen özellikteki nitratın nitrite dönüşümüne yol açabilir. Bu dönüşüm ise kanseri</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">tetikleyebilir. Çünkü antioksidan ve anti proliferatif özellikteki meyveler vücutta, bağırsak iç yüz</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">tabakasının çoğalmasını ve bağırsakta polip oluşumunu engeller. Ayrıca safra asitlerini bağlamak</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">ve bağırsak hareketini arttırarak bağırsaktaki zararlı maddeleri dışarı atmak gibi önemli katkılar</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">sağlar. Bu sebeple en az bir porsiyon meyve tüketmeye dikkat edilmelidir.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Beslenmenize kalsiyum kaynaklarını ekleyin</span></span></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Kalsiyum içeren besinler kolon kanserine karşı koruyucu etki ile bilinir. Çünkü kalsiyum,</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">kolonda safra ve yağ asitlerini bağlar. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayabilmek için yeteri</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">kadar kalsiyum alınmalıdır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Sigara ve alkolü hayatınıza almayın</span></span></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Sigara ve alkol tüketimi kolon kanserini tetikleyen önemli nedenler arasında yer alıyor. Aktif</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">kullanıcılar sigara ve alkolü acilen bırakmalı, henüz kullanmayan kişiler ise kesinlikle uzak</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">durmalıdır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">D Vitamini yetersizliğine dikkat edin</span></span></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Yapılan araştırmalarda, D vitamini eksikliği olan kişilerin diğerlerine oranla daha fazla kolon</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">kanseri riski taşıdığını göstermiştir. Bu nedenle D vitamini düzeyinin gereken seviyede olmasına</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">dikkat edilmelidir.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><b><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Fazla kilolardan arının</span></span></b></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">Aşırı kilolu ya da obez teşhisi konan kişiler önemli oranda kolon kanseri riski taşıyorlar. Kolon</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">kanserinden korunabilmek için ideal ağırlığa ulaşılmalı ve bu ağırlık korunmalıdır. İdeal ağırlığa</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"><span style="line-height:normal"><span style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"Helvetica","sans-serif"">sahip olabilmek için ise gereken beslenme alışkanlıkları günlük yaşama uyarlanmalıdır.</span></span></span></p> <p class="CxSpMiddle" style="margin-bottom:.0001pt"></p>