HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce Edirne Çocuk Akademileri Projesi kapsamında yarıyıl tatili nedeniyle ‘Şimdi mikrofon sende’ etkinliği düzenlendi. İl ve ilçelerde birçok öğrenci, yarıyıl tatilinde yaptıkları sanatsal faaliyetleri aileleriyle birlikte cep telefonlarıyla kayda alarak, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderdi. Müdürlüğün sosyal medya hesaplarında yayınlanan videolardan Keşan Yekta Baydar Ortaokulu 6’ncı sınıf öğrencisi Aybars Efe Balçık’ın bağlamasıyla seslendirdiği türküler büyük ilgi gördü.

İLERİDE İYİ BİR BAĞLAMA SANATÇISI OLARAK, BESTE YAPMAK İSTİYORUM

Aybars Efe Balçık, 6 yaşından bu yana bağlama çaldığını belirterek, “Bağlama çalmaya 6 yaşında başladım. Çeşitli kurslara gittim. Rahmetli dedem bağlama virtüözüymüş. Ancak tanıma fırsatım olmadı. Daha sonra halk müziği sanatçısı Ali Ekber Çiçek’i, Aşık Veysel’i, Neşet Ertaş’ı ve Orhan Yurdagel’i dinlemeye başladım. Dinleyerek şarkılarını çalmaya başladım. Önce kolay çalınabilen şarkılarını çaldım. Ardından da beni zorlayacak parçalara başladım. Pandemi nedeniyle evde olduğumuz için babamla birlikte çalışmaya devam ettik. Her hafta yeni bir parça seçerek onun üzerine çalışıyoruz. Babam bana şarkıyı okuyor ben de çalıyorum. Bilgisayardan da dinleyerek ya da videoları izleyerek parça çalıyorum. İleride iyi bir bağlama sanatçısı olarak, beste yapmak istiyorum” dedi.

VİDEOLAR OLDUKÇA BEĞENİLMİŞ

Baba Barbaros Hayrettin Balçık da, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ‘Şimdi mikrofon sende’ etkinliği kapsamında müdürlüğün sosyal medya hesaplarında ilgi görerek, çok sayıda izlenme aldığını ifade ederek, “Annesi Selda Balçık, oğlumuz bağlama çalarken onu videoya alarak, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne göndermiş. Videolar oldukça beğenilmiş. Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz da bizi arayarak, tebrik etti. Bağlama üzerine oğlumla amatör olarak uzun süredir çalışıyorduk. Rahmetli babam Kamil Balçık, bağlama virtüözüydü. Bizler bağlamayla büyüdük. Babam zamanında Ali Ekber Çiçek’le sahne aldı. Aybars Efe’nin de, 6 yaşındayken, enstrüman satan bir iş yerinin önünden geçerken dikkatini içeride çalınan bağlama sesi çekti. İçeri girdik ve emekli müzik öğretmeni Soner Velioğlu ilk kurslarını vermeye başladı. Yeteneğinin olduğunu gördüler. Sonradan da biz, öğretmenleri destek verdi” diye konuştu.

EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ ÇEVRESİNDE AYNI YAŞLARDA BAĞLAMA ÇALAN OLMAMASI

Pandemi nedeniyle birebir kurs veren eğitmen bulamadıklarını ifade eden Barbaros Hayrettin Balçık, “En çok internetten faydalandık. Birlikte seçtiğimiz bir parçayı çalışıyoruz. Bazen kulak yeteneğiyle, bazen de notalı olarak parçalar çalışıyoruz. Derslerinden arta kalan zamanları bu şekilde değerlendiriyoruz. Ben ileride bunu meslek olarak düşünsün demiyorum. Bir hobi olarak kendisini geliştirsin. Büyüdüğünde aradaki farkı kendisi de görecektir. Aile olarak biz bağlamayı çok seviyoruz. İnşallah çok daha başarılı olur. En büyük eksiğimiz çevresinde onunla aynı yaşlarda bağlama çalan olmaması. Şu an kurs alabileceği bir yerde yok. Umarız pandemiden sonra daha fazla olanak sağlanabilir” diye konuştu.

Anne Selda ve ablası Buse Aleyna da, Aybars Efe’nin bağlamaya olan ilgisini her zaman desteklediklerini söyledi.