AYGÜL KONAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde, 8 Ekim 2020 tarihinde yayımlanan duyuruda, “ÇED olumsuz” kararı verildiği duyuruldu.

Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 27 Kasım 2018 tarihinde internet sitesinde yayımladığı duyuruyla başlayan süreç, geçen 2 yıllık mücadele sonucunda, köy muhtarları ve köyde yaşayan vatandaşların başarısıyla sonuçlandı.

Bölgeye kurulmak istenen “Patlatma İşlemi İle Linyit Üretimi” tesisi hakkında dün, köy muhtarları ve Keşan Kent Konseyi tarafından basın toplantısı düzenlendi.

Keşan Kent Konseyi binasında, düzenlenen toplantı, saat 11.00 sıralarında başladı.

Toplantıya; Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş, Karacaali Köyü Muhtarı Hasan Kocaalili, Çobançeşmesi Köyü Muhtarı Serhat Hesapçı, Maltepe Köyü Muhtarı Naci Narlı ve Karasatı Köyü Muhtarı İsmet Çolakoğlu ve Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz katıldı.

“BU DOSYA KAPANMIŞTIR”

Köy muhtarları ortak açıklamalarında şunlara yer verdi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Karacaali, Altıntaş, Maltepe, Çobançeşmesi, Karasatı köyleri ile Keşan’ın Paşayiğit Mahallesi arasında kalan 8 bin 400 dekarlık alanda ‘Patlatma İşlemi ile Linyit Üretimi’ yapmak isteyen Ento Maden Global A.Ş.’nin ÇED başvuru dosyasını Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 8. Maddesi doğrultusunda uygun bulunmuş ve ÇED halkın katılım toplantısını 30 Haziran 2020 tarihinde Karacaali Köyü’nde gerçekleştirilmişti. Bu dosya ile ilgili 8 Ekim 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı duyurular sitesinde ‘ÇED olumsuz’ kararı verildiği duyurulmuştur. Bu süreç bitmiştir. Bu dosya kapanmıştır. İlgili mevzuatlara göre; bundan sonra ikinci bir dosya hazırlayıp yeniden başvuru yapmalarının önü kesilmiştir. Meralarımız, ormanlarımız, tarlalarımız, havamız ve en önemlisi milyonlarca canlının, börtü böceğin yaşam alanı kurtulmuştur.”

“ÇOCUKLARIMIZIN, TORUNLARIMIZIN GELECEĞİ KURTULDU”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Alınan karardan dolayı Karacaali, Altıntaş, Maltepe, Çobançeşmesi ve Karasatı köylerinde yaşayan yurttaşlarımız ve bizler çok mutluyuz, sevinçliyiz. Mücadelemiz sonuç verdi. Çocuklarımızın, torunlarımızın geleceği kurtuldu. Hepimizin gözü aydın. Bu süreçte, bizleri uyaran, bizlere yol gösteren ve her türlü desteği sunan başta Keşan Kent Konseyi olmak üzere, Avukat Bülent Kaçar'a, Edirne Tabip Odası Yönetim kurulu Üyesi Dr. Mehmet Akbal'a, Edirne İl Genel Meclisi Başkan ve üyelerine, gönlü bizlerle olan tüm oda, dernek, sendika, siyasi parti temsilcilerine ve çevre gönüllülerine, doğa severlere, ÇED karının olumsuz çıkmasında payı olduğuna inandığımız sayın Valimize ve diğer yetkililere ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.”

“KÖYDE YAŞAYAN VATANDAŞLARIMIZ, BÜYÜK BİR AZİM VE KARARLILIK GÖSTERDİLER”

Toplantıda daha sonra söz alan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, “Bölgeye kurulması planlanan tesis konusunda, 2 yıldır mücadele ediyoruz. Verilen mücadele sonuç verdi ve ‘ÇED olumsuz’ kararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde duyuruldu. Elde edilen başarı, 5 köy muhtarımızın ve köylülerine aittir. Köyde yaşayan vatandaşlarımız, büyük bir azim ve kararlılık gösterdiler. İnançla ve inatla, tarlalarını, doğalarını, çevrelerini, ormanlarını savundular. Geri adım atmadılar. Muhtarlarımız daha önceki süreçte; 5 köyün arasında yer alan toprağın üstü, altından daha değerli olduğunu dile getirmişlerdi. Yetkililer, muhtarların ve köy halkının sesini duyup, ‘ÇED olumsuz’ kararını verdiler. Alınan kararlardan son derece mutluyuz. Darısı, Sazlıdere-Gökçetepe köyleri arasında kurulması planlanan FSRU, MUÇEV ve Beyendik Beldesi’nde kurulmak istenen bazalt, mıcır, taş ocağı kırma ve eleme tesisine diyelim” ifadelerine yer verdi.

Karagöz, devamında, “5 köy arasındaki alana bundan sonra, hiçbir şirket ÇED raporu hazırlayıp, ‘Patlatma İşlemi ile Linyit Kömürü Üretimi’ yapma hakkına sahip değil. Eğer ÇED olumlu kararı verilmiş olsaydı ve mahkeme kararıyla iptal edilseydi, yeniden ÇED dosyası hazırlanıp, süreç devam ettirilebilir. Ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘ÇED olumsuz’ kararı verildiği için bu dosya kapanmıştır. Çevreye telafisi mümkün olmayacak bir etkisi olacağı için bu yönde karar veriliyor” şeklinde konuştu.