SONGÜL KONAR

Ekonomik olarak zor günler geçirdiğimizi belirten Köseler, esnafa yapılan yardımların yeterli olmadığını söyledi.

Esnafa verilecek olan nefes kredilerinin faiz oranının yüksek olduğunu kaydeden Ahmet Köseler, enflasyonun artmasıyla alım gücünün zayıfladığını vurguladı.

Kapalı pazar yerinin yapılmadığını hatırlatan Köseler, pazarcı esnafının sıkıntılarına dikkat çekerek sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

“ALINAN MAAŞLARIN GEÇİM MASRAFLARINI KARŞILAMADIĞINI GÖRÜYORUZ”   

Köseler ’in açıklamaları şöyle: “Gündemimiz her zaman olduğu gibi ekonomi. Saadet Partisi Genel Merkezi Ekonominin nasıl düzeleceğini ve neler yapılabileceğine dair bir rapor hazırladı ve bu raporları önümüzdeki günlerde STK’ ile paylaşacağız. Sıkıntıyı çeken ülkemizin büyük bir kısmını oluşturan esnaflardır. Türkiye’de üretimin azaldığı bir durumda gelir düzeyinin düşmesi ve enflasyonun %200’lere çıkmasıyla alınan maaşların geçim masraflarını karşılamadığını görüyoruz. Bunun sonucunda esnafımıza destekler verilmek isteniyor ama bunların yeterli olmadığını görüyoruz. Cumhurbaşkanımız nefes kredisiyle ilgili bir açıklama yaptı. %17.5 faiz oranıyla verilecek bu krediler hükümete göre düşük görünüyor ama rakamlara baktığımızda insanların yine borçlanarak sıkıntıya gireceklerini görüyoruz. Öncelikle bir ülkede dayanışma yok olursa, üretim zayıflar ve vergiler artarsa, ehliyet ve liyakat ortadan kalkarsa, ülkedeki adalet sistemi kalkma durumuna gelirse, ekonomik sıkıntılar artar. Bizim Saadet Partisi olarak tespitimiz bu yönde. Son zamanlarda birçok bölgede göç hızlandı. Birçok vatandaş arayış içerisinde. Bu sorunların giderilmesi için hazırladığımız raporları hükümet yetkililerine de ulaştıracağız. Özellikle üretimin yaygınlaştırılması gerekiyor. Tarım bölgesinde tarıma göre, sanayi bölgesinde sanayiye göre üretim yapılmalı. Şu anda dışarıya bağımlı bir ülke haline geldik. Dövizin artmasıyla her şeyimiz alt üst oluyor. Bir mala haftada üç defa zam geliyor. Esnaf olarak biz bunu müşteriye anlatamıyoruz ve bu sorun neyden kaynaklanıyor çözmüş değiliz. Tüketici de bu durumdan zarar görüyor. Bugün 2 bin 800 küsur TL olan asgari ücret emtiaların yükselmesiyle %30 civarında zayıflıyor. Vatandaş pazara markete çıktığında bunu görüyor.”

“BÜTÜN SİYASİLERLE BİRLİKTE HAREKET EDİLİRSE BENCE BU İŞ ÇÖZÜLÜR”

Ülkede ki siyasiler tarafından dile getirilen yeni anayasa hazırlanması yönündeki söylemler hakkında da konuşan Köseler, konunun Cumhurbaşkanı tarafından da dile getirildiğini hatırlatarak: “Yeni bir anayasada özellikle ekonomiyle ilgili alınacak önemli kararlar siyasilerle paylaşılır, çözüm önerileri bir araya getirilirse, bütün siyasilerle birlikte hareket edilirse bence bu iş çözülür. Artık sen, ben söylemlerini bırakmalıyız. Bir ülkede yaşıyoruz ve bu ülkenin vatandaşıyız bir zarar göreceksek hep beraber göreceğiz. Emperyalist ve dış güçlerin ülkemiz üzerinde yapmış olduğu oyunları biz kendi içimizde çözeriz ama olaya ve tarihe iyi bakmamız lazım. Erbakan hocamızın yıllarca söyledi, dünyada bir Siyonizm gücü var. Bu güçlere karşı bizim hem ekonomik hem sosyal hem de ahlaki ve manevi yönden karşı koyacak bir programımızın olması gerekiyor. Eğer bu olmazsa emperyalist güçler ve Siyonizm bizim yakamızı bırakmaz ve ekonomik olarak, toplumsal olarak yok olmaya mahkum oluruz” ifadelerini kullandı.

“DENETİMLER DEVAM ETTİĞİ SÜRECE BÜTÜN İŞLETMELERİN AÇILMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Koronavirüs tedbirleri ile iliği de konuşan Köseler, sözlerine şöyle devam etti: “Zor bir süreçten geçiyoruz ve bu devam edecek. Yaz döneminde girdiğimiz şu günlerde sosyal mesafe, hijyen konularına dikkat etmemiz gerekiyor. Kapanmaya da artık bir çare bulmaları gerekiyor. Denetimler devam ettiği sürece bütün işletmelerin açılması gerektiğini düşünüyorum. Bu insanları bir yere kadar kapatırsanız.”

“İNSANLAR HER HAFTA YAĞMUR, ÇAMUR KORKUSU YAŞIYOR”

Son olarak sık sık gündeme gelen fakat çözüme kavuşmayan kapalı pazaryeri projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ahmet Köseler: “Keşan Belediyesinin yaptığı hizmetler takdir ediliyor ama öncelikli olan ve yapılmayan pazaryeri projesi var. Sayın başkan bunun için öncelikli programım demişti fakat ne hikmetse basit dahi olsa kapalı bir pazaryeri yapılmadı. İnsanlar her hafta yağmur, çamur korkusu yaşıyor” şeklinde konuştu.