Başlıktaki terim veya söylemler hayat ve ilim tecrübesini belirli bir alanda veya birçok alanda sözü dinlenen söz sahibi konulara ve sorunlara çok iyi yaklaşımları ile çözüm üreten ve bulan insanlar için kullanılır. Bir başka izahı gerçeği iyi gören davranan yazar, sanatçı, akademisyen profesör vb. insanlardır.

Halkımıza hatırlatma anlamında 4 Nisan 2013 yılında 63 üye (akil) Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege, Güneydoğu Anadolu, Marmara, Karadeniz bölgelerine 9’ar kişilik ekip halinde çözüm sürecini anlatmak üzere görev aldılar. Kimisi gönüllü kimisi parasal bölgelerine dağıldılar. Aralarında istifa edenler oldu. Sonuç alındı mı derseniz görünen köy kılavuz istemez örneği ile hayır hiçbir şey çözüme ulaşmadı.

Ben aklımdan geçeni hemen aktarayım; diyorum ki 2013 yılında 63 akil kişi Türk milletine bölge bölge gezerek ne anlattı? Neye çözüm üretti? İyi bilen bir anlatsa da öğrensek.

Ben anlayamadım ya TBMM’ye seçtiklerimiz yumruklaşan milletvekillerine akil olarak mı gönderdik? Derken kendimi sorguladım.