Yayla sahil platformu Yayla’da yine bir ilke imza attı. Tatile gelen vatandaşlarımıza, öğrencilerimize ve gençlerimize ücretsiz kitap okuma olanağı sağladı. Askıda kitap 1 numaralı ilk ünitesini Seda Çay Bahçesinde açtı. İlk başlarda yadırgayanlar, acaba eve götürebilir miyiz diyenler, öğrencilerden burada okumalı mıyız diyenler oldu, ama sanırım şimdi alıştılar. Geliyorlar kitap getiriyorlar alıp gidiyorlar. Evinde kitapları olan arkadaşlarımızda kitabın bir raf süsü olmadığı bilincine varmaya başladılar. Bu bir başlangıç çalışmamızdı. Pandemi nedeniyle geçen seneler gelen kitapçılarımız bu sene stant açmadılar. Bizler de birbirimizde olup okumadıklarımızı karşılıklı alıp veriyorduk. İlk stresi atlattığımızda umuyorum ki, arkadaşlarımız ellerindeki güncel kitapları da devreye sokup, kültürel birikimlerini arttırma yolunun bu olduğunu kavrayacaklardır.

Yayla Sahil Platformu bilime ve Atatürk’ün çizgisine sadık her görüşe açıktır. Çok değerli bir yönetim kadrosu vardır ve yönetime girmese de her konuda desteğini aldığı güçlü bir üye kadrosu vardır. Yayla Sahil Platformu bu güne değin neler yapmıştır?

Öncelikle ilki 300 kişiyle ikincisi ise belediye başkan ve meclisinin de katıldığı 700-800 kişilik toplantılarıyla yayla sorunlarını belediyeye ve yaşayanlarına anlatmayı başarmıştır. Sahillere güvenlikle ilgili levhalar yapıp asmıştır. MUÇEV’le ilgili bilgi edinme hakkı için 1500’ün üzerinde imzayla sahil yağmasına tepkileri dile getirmiştir. Pandemiye rağmen 2 ayrı bölgede geçen sene 50 civarında sakinimizle çevre temizliği etkinliği gerçekleştirmiştir. Cumhuriyet yürüyüşümüz adına 300 civarında insanımızla fener alayı düzenlemiştir. Saros FRSU projesine tepki yürüyüşüne 6 araç ve 20 arkadaşımızla destek vermiştir. Ki o yürüyüşe konvoya gelip arkadaşlarını almaya giden 3 araç ve Keşan’dan bize katılan arkadaşlarımızı da saymıyoruz.

Araştırmalarımıza gelince;  belediye ve diğer kurumlardan bilgi edinme haklarımızı kullanıp Yayla-Danişment hattının erikliden artık daha büyük olduğunu tespit ettik. Arıtmamız için yapıcı firmayla iletişime geçip arıtmanın durumu hakkında rapor aldık.Artık elimizde nerdeyse  50 sayfalık bir rapor var.Bankalarla  yine iletişimimiz, ayrıca ESTAB ve diğer kurumlarla  sahil için neler yapılabileceğinin tartışma ve öneri aşamasındaki ilişkilerimiz devam etmekte.Bu günlerde Edirne il sağlık merkezi ve  il çevre  müdürlüğü ziyaretlerimiz başlayacak.Bu gelişmeleri de sizlere tek tek duyuracağız. İl Çevre Müdürlüğü onay ve izin verirse sahilin bir bölgesini kumlandırma çalışması planladık. Umarım yeterli izin ve desteği alırız.

Aslında çoğu işimiz belediyeyle ancak pandemi koşulları sanırım karşılıklı iletişimde aksaklıklara neden oldu. Mesela kütüphane için yer tespit ve yönlendirmesini başkanımız geçen mayıs ayında taleplerimizi karşılayacaktı… Olmadı. İrtibata bile geçmediler. Bölgede hassas olduğumuz sorunlar var. Sanırım umursamıyorlar ki bizle irtibata geçmiyorlar. Şunu unutmasınlar ki bizim çok tecrübeli bilgili bir kadromuz var. Kanunsuzluklara v e hukuksuzluklara ya da görev ihmallerine göz yummayız, yummayacağız da. Ancak Yayla’yı da bir çatışma alanı haline de getirmeyeceğiz.

Bölgemiz turizm potansiyeli çok yüksek bir bölge ve geçim kaynağı turizm olan çok insanımız var. Zaten pandemi nedeniyle çok esnafımız dertli ve biz onların da dertlerine çözüm olmalıyız.

Yayla Sahil Platformu bir ilklerin sivil toplum örgütüdür ve sağlam adımlarla yoluna devam edecektir.

Güzel bir geleceğe hep birlikte… Selam ve saygılarımla.