Atatürk 30 Ağustos Zaferinin ertesi günü yanında İnönü ve Fevzi Çakmak savaş alanını dolaşmaktadır. Berberçamı mevkiine geldiklerinde top mermisinin açtığı çukurda Türk ve Yunan askerlerinin cesetlerini görmüş bunlar arasında tek kolu kaskatı kesilmiş elinde Türk Bayrağını dimdik yere düşürmemiş Türk şehidi ile şehit Yunan askerlerine bakarak “Çocuk burada ne işin vardı?” dedikten sonra yanındakilere Yunan Bayrağını göstererek “Bayrağı buradan kaldırın, o bir milletin şerefidir.” diyerek Türk Bayrağını vücudunun büyük kısmı toprak altında kalan şehide yaşlı gözlerle bakmış ve kim olduğunu araştırılmasını istese de üzerinde künye olmadığı için öğrenilmemiştir.

İşte burada “Hiç şüphe etmemelidir ki Yeni Tük Devletinin temeli burada atıldı.” sözünü şehit Sancaktar (meçhul asker) anıtının temel atılması sırasında söylemiştir.

Fotoğrafta vücudu toprak altında kalmış bir eli Türk Bayrağını dimdik yere bırakmamış meçhul askerin eli görülmektedir. Harbiye’de yapılan şehitleri anma etkinliğinde 2015 yılında dedem adına yapılan törende bana hediye edilmişti. Bu cumhuriyet Noel Babanın hediyesi değil, Atatürk ve silah arkadaşlarının bize armağanıdır. Ruhları şad olsun.