MEHMET AYTAÇ

Dava dilekçesi verilmeden açıklamada bulunan Avukat Bülent Kaçar, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun, o bölgede Keşan tarihinde önemli bir yeri bulunan Sarıkız Deresi ve Sarıkız Çeşmesi'ni unutmamasını ve göz önüne almasını istedi.

“MECİDİYE'DEN TAŞ ALINMAMASI ÇED RAPORUNUNUN HUKUKSUZ OLDUĞUNU İSPATLAMIŞTIR”

Av. Bülent Kaçar, şu açıklamayı yaptı: “Saros FSRU'nun hukuksuz başlayan ÇED mevzuatına aykırı liman inşaatının yanı sıra bugün davasını açacağımız  Belkop  mevkiinde açılacak Saros FSRU'ya taş ocağının ÇED gerekli değildir kararının iptali davası bize gösteriyor ki Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi Saros FSRU Liman inşaatında kullanılacak dolgu taşlarının Mecidiye'den alınması konusundaki taahhüdün doğru olmadığını bilime aykırı olduğunu söylemiş  ve dava dilekçelerine bunu yazmıştık. Bugün Botaş Mecidiye'den aldığı taş ocaklarının bu projede kullanılamayacağını kabul ederek kendi ÇED raporunun hükümsüz ve  hukuksuz olduğunu bizzat ispatlamış durumdadır. Çünkü her iki ÇED  raporunda da Saros FSRU Liman inşaatında Mecidiye taş ocaklarından çıkardığı ve dolguya uygun olmayan taşları kullanacağını taahhüt etmişti. Ancak daha liman inşaatı bitmeden bizim itirazlarımızın haklılığı ortaya çıktı.”

“ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI KEŞAN HALKININ SAVUNMA HAKKINI ELİNDEN ALMIŞTIR”

Kaçar, açıklamasına şöyle devam etti: “Şimdi geldi Keşan'da bir  mahallenin göbeğinden  taş çıkartıp 40 kilometre ötede  trafik güvenliğini tehlikeye atarak  Keşan halkını hiçe sayarak birçok  yanlış veri, yalan bilgi dolu proje tanıtım dosyasını valiliğe sunarak bir ÇED daha doğrusu ÇED'sizlik süreci yaşatmaya çalışıyor bize.  Bakın 2 Mart günü açıklanan proje tanıtım dosyasının Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne sunulduğu saat 11.58 mesainin bitmesine 1.5 dakika kala sunulan bu dosyanın onaylanma süresi 24 saat dahi bulunmamaktadır. 3 Mart günü alelacele bu dosya ÇED gerekli değildir kararı verilerek kabul edilmiş.  Hiçbir inceleme yapılmadan bilimsel, mesleki, teknik hiçbir inceleme yapılmadan 100 küsur dosyalık tanıtım dosyasını okuması bile mümkün değilken 24 saat içerisinde incelenmeden bu acelecilik, bu hız gerçekten halka karşı bir saygısızlıktır. Çevresel Etki Değerlendirmesi bir şekil bir format ve usulen uygulanması gereken bir süreç değildir.  Şu an Keşan'ın 4 Mahallesi'ni ilgilendiren insanları huzursuz eden, rahatsız eden, bu hukuksuz sürecin biz Edirne İdare Mahkemesi'nce iptal edileceğine inanıyoruz ve bugün davamızı Keşan Adliyesi'nden açacağız.”

“HELVACIOĞLU, İMZA ATARKEN SARIKIZ DERESİ VE SARIKIZ ÇEŞMESİ’Nİ UNUTTU HERHALDE”

Av. Kaçar, proje tanıtım dosyanda da yanlışa olduğunu savunurken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Proje tanıtım dosyasında o kadar çok yanlış var ki örneğin Keşan tarihinde önemli bir yer olduğunu Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun da 2019 yılında basına söylediği gibi tarihi Sarıkız alanından, tarihi Sarıkız çeşmesinin bulunduğu alandan bahsediyoruz.  Proje tanıtım dosyasında proje alanında mevsimsel bir dere dahi bulunmamaktadır demektedir. Oysa Proje alanının önünden Sarıkız Deresi geçmektedir. Proje alanında ormanlık alan bulunmamaktadır demektedir,  oysaki taş ocağının arkası tamamen çam ormanları ile kaplıdır. Yer bulduru haritasında bu çam ormanları bizzat proje tanıtım dosyasında şirket tarafından gösterilmektedir.  Bakın Proje alanının yanında tarım arazileri tarlalar vardır,  ancak proje tanıtım dosyasında görüş alınan kurumlar arasında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bulunmamaktadır. 4 tane kurumdan alınan kurum görüşleri son derece eksik yetersiz ve ÇED  mevzuatına aykırıdır. Yerleşim alanında bulunan bu projeye karşı Keşan Belediyesinin aynı gün,  kendisine gelen yazıya aynı gün içinde sakınca yoktur cevabı vermesi de bütün idari usulleri ve belediye yasasının 15.maddesindeki çevre sağlığı korumak görevini ihlal ettiğini düşünüyorum.”

“DAVA DİLEKÇEMİZDE TÜM HUKUKSUZLAR ÇOK AÇIK VE NET ORTADA”

Av. Kaçar, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Bu kadar saydığım hukuksuzluğun yanı sıra çok sayfalı bu dava dilekçemizde başka hukuksuzluklar da var.  Örneğin dediğim gibi 2 Mart'ta yayınlanıp, 3 Mart'ta bu tanıtım dosyasına Keşan halkının itiraz  etme şansı dahi olamamıştı.  Bu ÇED  sürecindeki halkın katılımı ilkesine açıkça aykırılıktır.  Dolayısıyla bu ve benzeri hem ÇED  yönetmeliğine,  hem bilime  hem yalan yanlış verilerle dolu bu dosyaya Karşı açtığımız davada bir idarenin yani Edirne Valiliği’nin savunması dahi alınmadan yürütmenin durdurulması verilmesini Edirne İdare Mahkemesi’nden bu dilekçeyle talep ediyorum. Nihai olarak da davanın kabulünü istiyoruz. Buna inanıyoruz ki bu dosya üzerinden Keşan halkının haklı itirazları ve Keşan'ın mağduriyeti hukuk tarafından olumlu karşılanacak ve bu hukuksuzluğa bir an evvel dur denilecektir diye düşünüyorum.”