SONGÜL KONAR

Keşan Engellileri Koruma Derneği Genel Sekreteri Sedat Aydemir, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun geçtiğimiz günlerde müjdesini verdiği engelliler için yapılacak‘Yaşam Merkezi’ ile ilgili konuştu. 

Aydemir açıklamasında,“Yaklaşık 10-15 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz” ifadelerine yer verdi. 

“SADECE ZİHİNSEL ENGELLİLERE DEĞİL, TÜM ENGELLİLERE HİTAP ETMELİ”

Engelli Yaşam Merkezinin nasıl olması gerektiğine dair önerilerde bulunan Aydemir, şunları söyledi: “Yaklaşık 10-15 yıldır bunun mücadelesini veriyoruz. Bu süre zarfında bizim kabataslak tarif ettiğimiz engelli yaşam merkezi basit bir biçimdeydi. O zamanlar olanaklar sınırlıydı. Daha sonra bu yaşam merkezinin yetmeyeceği düşüncesiyle bunu bir kompleks düşüncesiyle düşündük. Kompleksin içinde yaşam merkeziyle birlikte yaşlıların da barınabileceği bir huzur evi vardı. Kompleks içinde bu şekilde düşünmüştük. Sadece zihinsel engellilerin değil, tüm engellilere hitap edecek bir şekilde çalışma atölyelerinin olduğu, meslek kurslarının devam edip, meslek edinme kurslarının açılabileceği, daha çok sanat ağırlıklı, engellilerin özellikle yapmak isteyen yaşlıların zihinlerini açabilecek zeka ile orantılı sanat çalışmalarının ağırlıklı olduğu yapıda, çalışmak isteyen kardeşlerimize de meslek edindirme anlamında kursların devam ettiği, panellerin, eğitimlerin olduğu salonların bunlara hitap edilmesi şeklinde ve özellikle rehabilitasyon sağlayamayan insanların içinde barındığı, rehabilitasyon süreci yaşadığı yer olmalı. Bunun da gündüzlü ya da geceli olarak düşünülmediği, sınırlı tutulmayan yerler olmalı. Çalışan annelerin de çocuklarını oraya bırakıp iş çıkışı alabileceği bir yerden ziyade orada adı üzerinde yaşamını devam ettirebileceği, kendini ifade edebildiği, oyun oynayabildiği, büyüklerin de faaliyetlerine devam ettiği meslek öğrendikleri ve kendilerine geri döndüklerinde mutlu oldukları nezih bir ortam olarak düşünüyoruz.”

“BAŞKANIN BUNU YAPABİLECEK GÜCÜ VAR”

Yaşam Merkezinin hem gelir getirici hem de insanları mutlu edici bir yer olarak inşa edilmesi gerektiğini belirten Aydemir, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Yaşam merkezi bir doktor barındırmalı. Yemekhanesi olmalı, sağlıklı beslenme için doktor ve diyetisyen kontrolünde yemekler hazırlanmalı. Ete kemiğe bürünerek bu insanlara hitap edilmeli. Başkanın bunu yapabilecek gücü var. Çevre ilçelere baktığınızda, insanların gelir anlamında kendilerini rehabilite etmeleri için buralarda gerçekleşen sanat ürünlerinin, meslek beceri kurslarında öğrendiklerini uygulayarak bunları orantı kurarak satış anlamında düşünüyorlar. Yani hem gelir getirici hem de insanları mutlu edici, dar bir alana sıkıştırılmadan orada kendilerini ifade edebildikleri bir yaşam merkezi düşünüyoruz. Sayın başkanın ne şekilde bir Yaşam Merkezi düşündüğünü pek bilmiyoruz. Önümüzdeki süreçte bizler de öğreneceğiz ama bizim Engelli Yaşam Merkezine bakış tarzımız bu şekilde.”