SONGÜL KONAR

Ekilişlerin sona yaklaşmasıyla beraber hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına seyretmesinden dolayı bir sıkıntı yaşanmayacağını belirten Balcılar, bölgemizde ki barajlar ve girdi maliyetleri ile ilgili de konuştu.

Hava sıcaklıklarının 7 derece ve altı olmadığı sürece çeltiklere en ufak bir zarar olmayacağını kaydeden Balcılar, sözlerine şöyle devam etti: “Havalar serin olduğu zaman çeltiğin gelişmesi daha ağır olur ama tekrar ekmek hava şartlarına endeksli bir olay değil. Tekrar ekip bozmayı düşünen arkadaşların tohumu bozuk çıkmıştır veya başka bir sebepten yeniden ekmek zorunda kalmışlardır. Bu durumun hava sıcaklıklarıyla yakından uzaktan alakası bulunmamaktadır.”

Çeltik ekim alanlarındaki su durumu hakkında da konuşan Sedat Balcılar: “Bu yıl Edirne bölgesinde suyla ilgili en ufak bir sorunumuz yok. Özellikle Meriç Nehrine yakın olan Sultan köy, Yenikarpuzlu, Hamzadere gibi barajların hepsi dolu. Edirne merkezden Enez’e kadar su ile ilgili en küçük bir sorun olmaz” dedi.

Artan girdi maliyetleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Balcılar,  kullanılan gübre çeşidine göre geçen yıla oranla %80 ile %100 arasında fiyat artışları olduğunu belirterek: “Tabi bunların yanı sıra sulama masraflarında, yer kiralarında, mazotta ve kullandığımız tarımsal ilaçlarda çok ciddi miktarlarda fiyat artışları oldu. İnşallah çeltik taban fiyatı açıklanacağı zaman yetkililer bu durumu göz önünde bulundurarak üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde bir fiyat açıklarlar” şeklinde konuştu.

“EYLÜL AYI GİBİ 2021 YILININ HASADINA BAŞLAYACAĞIZ”

Balcılar, pandemi şartlarından dolayı ve önceki aylarda ithalata izin verilmesiyle iç piyasada artan pirinç durumu hakkında ise şunları söyledi: “Yaptığımız Ankara ziyareti sonrasında TMO’nun devreye girip tekrar ürün almaya başlamasıyla ürünlerde bir eksilme oldu. Ama üreticilerin hala şu an depolarında kabuklu çeltik var. 31.12.2020 tarihinde gümrük vergilerinin %30 aşağıya düşürülmesiyle birlikte 30 Nisan 2021 tarihine kadar ülkeye çok fazla ithal pirinç girdi. 400 bin tondan bahsediliyor. Birde üreticinin elinde mal var ve içerideki stoklar çok fazla. Biz eylül ayı gibi 2021 yılının hasadına başlayacağız. O güne kadar da içerideki malın bitmesi mümkün değil. Yeni ürün çıkmaya başladığında piyasalar nasıl şekillenir bizler de endişe içerisindeyiz.”