AYGÜL KONAR

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirilen Bankkart Tedarik Zinciri Finansman Projesi Lansmanının ardından Keşan TSO ve Keşan TB ile Ziraat Bankası arasında protokol imzalandı.

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan TSO Meclis Başkan Yardımcısı Cahit Mercan, Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Keşan Şube Müdürü Erdem Rıfat Özcan, Keşan Ziraat Bankası Girişimci M.İ.Y. Yönetmen Zekiye Naz, Keşan TSO Genel Sekreteri Erdem Başak ve Keşan TB Genel Sekreteri Emine Kaymak’ın katıldı.

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Başkan İsmail Şapçı, TOBB ve Ziraat Bankası arasında imzalanan projenin, ticari mal alım-satımlarında kolay finansman imkânı sağlayacağını söyledi.

TİCARETTE GÜVEN ORTAMINI SAĞLAYACAK BİR SİSTEM

Şapçı: “Pandemi dolayısıyla işletmelerimiz oldukça zorlu bir dönemden geçiyorlar. Tedarik zinciri içindeki ticareti ayakta tutabilmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak için TOBB ve Ziraat Bankası işbirliğinde yeni bir proje hayata geçirildi. Tedarik Zinciri Finansmanı projesi ile tedarik zincirlerinde finansman kaynaklı yaşanan aksaklıkları ve tahsilat problemlerini gidermenin ve güvenli ticaret sistemi kurmak amaçlanıyor” ifadelerini kullandı.

Projenin, tedarik zincirinin işleyişini ve devamlılığını kolaylaştıracağını belirten Şapçı, “Üretim ve ticaret zincirinin tüm halkalarını destekleyen alıcı ve satıcı arasında büyük bir tedarik zinciri oluşturarak kurumsal kart vasıtasıyla özel fiyatlama ve vade avantajıyla finansmanın akışını öngörülebilir hale getiren bir sistemi TOBB ve Ziraat Bankası güç birliği yaparak uygulamaya aldı. Bu protokolün hayata geçirilmesinden dolayı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Yönetim Kurulu ile Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ederek, Üyelerimizin içerisinde bulunduğu bu zorlu süreci daha rahat atlatabilmeleri için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Projenin üyelerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

KAYMAZ:“ÜRETİMDE VE TİCARETTE DE DEVAMLILIK SAĞLAMIŞ OLACAK”

Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, “Bu proje ile nakit sıkıntısı çeken üyelerimizin finansman ihtiyacı karşılanacak, üretimde ve ticarette de devamlılık sağlamış olacak. Bankkart Başak üyelerimize bir nebze olsun nefes aldırılacaktır. Bu vesileyle başta Birlik Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere, nezdinde projede emeği geçen herkese şahsım ve camiamız adına teşekkürlerimi sunuyorum. Üyelerimize ve camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Ziraat Bankası Keşan Şube Müdürü Erdem Rıfat Özcan ise Ziraat Bankası olarak TSO ve TB üyelerine yönelik yeni bir finansman enstrümanı ile hizmet sunacak olmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Özcan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın da ifade ettiği gibi, Banka olarak bu sistemle tedarik zincirindeki riskleri ortadan kaldırarak ticaretin daha etkin ve verimli yapılmasını desteklediklerini, alıcının finansman ihtiyacını karşıladıklarını, üretim, istihdam ve ticarette istikrar ve devamlılığı sağladıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından protokol taraflar arasında imzalandı.

“BANKKART TEDARİK ZİNCİRİ FİNANSMAN PROJE”Sİ İLE İLGİLİ BİRLİĞİMİZ TARAFINDAN ODAMIZA GÖNDERİLEN BİLGİ NOTU;

Ürünün satıcılar (tedarikçi) açısından faydaları:

Tahsilat riskinin sıfıra indirilmesi

Esnek vade ve taksit imkânları ile daha fazla satış yapabilme imkânı

Ürünün alıcılar açısından faydaları:

Finansmana kolay erişim: Ödemeleri taksit ve vadeler ile yapma imkânı

Kredi/çek kullanmadan kendi tedarikçisi ile banka üzerinden ticaret yapması

Artan kredi limitleri

Sistem:

Alım-satım işlemleri POS cihazları üzerinden işlemektedir.

Tedarikçilerin (Satıcı), POS cihazlarına özel bir yazılım yüklenecektir.

Alıcılara ise, ticari kredi kartı tahsis edilecektir. 

Bu proje ile tedarikçiler mal teslim ettiği ve alacak kaydettiği firmaların ödemelerini POS cihazı aracılığıyla iki farklı seçenek ile alabilecektir.

Esnek vade seçeneği 

Eşit taksit seçeneği

Örnek olarak;

Tedarikçi, 100.000 TL’lik bir mal sattığında, pos cihazına 18 aya kadar aylık ya da 3 aylık eşit taksitlerle ödeme alabilecek,

Aynı şekilde tedarikçi, 100.000 TL’lik mal satışını, tıpkı bir çek gibi maksimum 540 gün olmak üzere vadeli bir şekilde yapabilecektir. Bu durumda 540 gün sonra yapacağı tahsilatta herhangi bir problem yaşamayacaktır çünkü muhatabı artık banka olacaktır. Tahsilatı da bankadan yapacaktır.

Kart limiti tahsisatı bankacılık koşullarına firmanın risk durumuna göre banka tarafından belirlenecektir.

Herhangi bir üst limit bulunmamaktadır.

Herhangi bir sektör kısıtlaması yoktur. Oda ve borsa ile sektör meclisi üyesi firmalarımız bu imkândan faydalanabilecektir. 

Bu sistem sadece tedarik zincirinde birbirine entegre olmuş ticari işletmeler arasında uygulanacak olup, her satış bu kapsamda değerlendirilemeyecektir.

Örnek vermek gerekirse, bir otel işletmesine gıda tedariki sağlayan bir ticari işletme otel işletmesinin sahip olduğu Bankkart üzerinde vadeli satış yapabilecektir.

Detaylı bilgi için [email protected] ve [email protected] adresiyle iletişime geçebilirsiniz.

KONUYLA İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR;

Soru: Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ürünü nedir? Genel olarak anlatabilir misiniz? 

Cevap: Güvenli Ticaret Sistemi: Bankkart Başak Tedarik Zinciri” ürünü topraktan sofraya, denizden masaya üretim ve ticaret zincirinin bütün halkalarını, sektörlerdeki tüm tarafları finansal açıdan destekleyen, ekonomik hayatın içerisindeki tüm aktörlere büyüme, ihracat ve istihdamın korunması konusunda önemli destek sağlayan yeni bir ürün. 

Bu sistemde alıcılara Ziraat Bankası’nın Kurumsal Kartı olan Bankkart Başak kartını kullanarak yapacakları alımlarda 540 güne kadar vade ve uygun finansal avantajlar sunulmakta, satıcılar ise özel oranlarla ertesi gün ya da Banka garantisi ile blokeli veya taksit vadelerinde tahsilatlarını gerçekleştirme imkanına sahip olmaktadır. 

Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ürünü Ziraat Bankası’nın ÜİY ve kurumsal kart alt yapısını kullanarak alıcılara esnek taksit ve uzun vade satıcılara ise uygun fiyat avantajı ve tahsilat garantisi sunmaktadır. 

Soru: Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ürününün benzer ürünlere göre avantaj ve dezavantajları nelerdir? 

Cevap: Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Ürünü ile diğer bazı ürünler arasındaki temel farklılıklar şunlardır: 

Teminat Mektubu: Teminat mektubu gibi statik bir ürün değildir, limitin varlığı ve geçerliliği işlem anında sorgulanır, kolaylıkla limit azaltılıp-arttırılabilir. 

Doğrudan Borçlandırma Sistemi : DBS ürününde aynı ana firma için tanımlanmış bayi limiti sadece o ana firmada geçerli iken Güvenli Ticaret Sistemi’nde aynı limit belli bir tedarikçi grubunda kullanılabilmektedir. Limit azaltma ve limit iptal etme süreci daha esnektir. Bu kapsamda alıcıya sağlanan bir kolaylık bulunmaktadır. DBS yapısında ürün maliyeti çoğunlukla alıcı üzerinde iken bu üründe maliyet tedarikçide kalmaktadır. DBS’de alıcılara 180 güne kadar vade imkanı sunulmakta, Güvenli Ticaret Sistemi’nde ise bu süre 540 güne kadar çıkmaktadır. 

Çek-Senet: Güvenli Ticaret Sistemi esnek vade yapısı ile çek-senet ürünlerine alternatif oluşturmaktadır. Çek- senet kullanımında yaşanan operasyonel zorluklar ile tahsilat riski Güvenli Ticaret Sistemi ile ortadan kaldırılmaktadır. 

Açık hesap: Güvenli Ticaret Sistemi’nin sağladığı tahsilat garantisi ve işlemlerin sistem üzerinden izlenilebilmesi açık hesap çalışma yapısından farklılaştırmaktadır 

Soru: Güvenli Ticaret Sistemi-Bankkart Başak Tedarik Zinciri Finansmanı ürününün tarafları kimlerdir? 

Cevap: Güvenli Ticaret Sistemi’nde taraflar mal ve hizmet satan tedarikçiler ile mal & hizmet satın alan Alıcılardır. Tedarikçiler Ziraat Bankası’nın Üye İşyeri / POS alt yapısı üzerinden mal & hizmet satan, Alıcılar ise Ziraat Bankası’nın Kurumsal kartı Bankkart Başak ile tedarikçilerden mal & hizmet alan taraftır. 

Soru: Kimler tedarikçi olabilir? 

Cevap: Ticari amaçla mal & hizmet talep eden Alıcılara mal & hizmet satan tüm firmalar Güvenli Ticaret Sistem’inde tedarikçi olarak tanımlanabilir. Tedarikçi tanımı için herhangi bir sektör ayrımı bulunmamaktadır. 

Soru: Kimler tedarikçi olabilir? 

Cevap: Ticari amaçla mal & hizmet satan tedarikçilerden Ziraat Bankası’nın Kurumsal kartı Bankkart Başakkart ile mal & hizmet satın alan tüm firmalar Güvenli Ticaret Sistem’inde Alıcı olabilir. Alıcı olmak için herhangi bir sektör ayrımı bulunmamaktadır.

 Soru: Güvenli Ticaret Sistemi yalnızca fiziki POS cihazları üzerinde çalışan bir sistem midir? 

Cevap: Sistem fiziki POS cihazlarının yanı sıra Mail Order ve Sanal POS sistemlerine de entegre edilerek kullanılabilir. Sanal POS üzerinden işlem yapmak isteyen Tedarikçiler şubelerimiz üzerinden tanımlama yaptırabilirler. Tanımlama işleminin ardından Tedarikçilerin Bankamız ile anlaşmalı sanal POS alt yapı firmaları ile kendi WEB siteleri üzerindeki düzenlemeleri yaptırmaları gerekmektedir. Mail Order sistemi üzerinden işlem yapmak isteyen Tedarikçilerse şubelerimiz üzerinden MO/TO işlem yetkisi verilebilmektedir. 

Soru: Ürün kapsamında fiyatlama yapısı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

 Cevap: Güvenli Ticaret Sistemi’nde esnek vade uygun fiyat avantajları sağlayan 3 farklı fiyatlama modelleri bulunmaktadır. Tedarikçiler Güvenli Ticaret Sistemi’nde bu modellerden birisini seçerek çalışabilirler.

 Ertesi Gün Ödeme: Bu modeli seçen Tedarikçiler sattıkları mal & hizmetlerin bedelini vadeye kalan gün sayısı üzerinden iskonto ettirerek işlem tarihinden sonraki gün alabilirler. 

Vade + Bloke Gün Ödemeli: Bu modeli seçen Tedarikçiler sattıkları mal & hizmetlerin bedelini vade tarihinden sonraki 5. 10. veya 20. günde alabilirler. 

Vade + Komisyon Ödemeli: Bu modeli seçen Tedarikçiler sattıkları mal & hizmetlerin bedelini işlem tutarı üzerinden hesaplanan belirli bir komisyonu ödeyerek vade tarihinde alabilirler. 

Ayrıca POS üzerinden girilen "Vade" ve "Ödeme Sıklığı" parametreleri ile Alıcının Ziraat Bankası’na yapacağı ödemelerin tarihleri aylık, üç aylık ya da tek seferde belli bir ay sonra şeklinde belirlenebilmektedir. 

Soru: Güvenli Ticaret Sistemi’nde fiyatlama nasıl belirlenmektedir? 

Cevap: Güvenli Ticaret Sistemi’nde fiyatlama piyasa koşullarına göre belirlenmektedir. 

Soru: Alıcı Güvenli Ticaret Sistemi’ni kullanarak satın aldığı mal & hizmetlerden kaynaklanan borcunu Ziraat Bankası’na ne zaman ve nasıl ödeyecek? 

Cevap: İşlem sırasında POS cihazı tarafından üretilen slip üzerinde vade bilgileri ile vadede ödenecek işlem tutarları yer almaktadır. Alıcının Ziraat Bankası’na olan borcunu slipte yer alan tarihlerde ödemesi gerekmektedir. Alıcılar Ziraat Bankası Şubeleri, Ziraat Bankası İnternet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık kanallarından borçlarını ödeyebilirler. 

Soru: Güvenli Ticaret Sistem’inde yapılan bir işlem iptal edilebilir mi? 

Cevap: İptal süreci rutin POS işlemlerinde olduğu gibidir. Farklılık bulunmamaktadır.