BÜLENT SAYLAM

Başkan Helvacıoğlu, 9 Nisan 2022 tarihinde Keşan Kaymakamlığındaki toplantıda yaşanan gerginlik sonrası açıklama yapacağını kaydetmişti. Helvacıoğlu, Kadıköy Barajı’nın suyu ile ilgili olarak bir riskin olduğunu belirterek, “Keşan’ın susuz kalacağını bugünden söylüyorum” dedi.

Helvacıoğlu, açıklamasında basın mensuplarından gelen Engelliler Haftası’nda organizasyon eksikliği yaşandığı iddiası ve Keşan’da trafikle ilgili yapılan düzenlemelerle ilgili soruları da yanıtladı.

Başkanlık Makamı’nda gerçekleştirilen, saat 12.30 sıralarında başlayan açıklamaya Başkan Helvacıoğlu’nun yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcıları Nuran Uslu, Tahir Özçınar, Su Kanalizasyon Müdürü Bedri Kara ve Hukuk İşleri Müdürü Orkan Özkaya da katıldı.

KEŞAN KAMUOYUNUN KADIKÖY BARAJI’NDAKİ KULLANILAN SUYLA İLGİLİ BİLMESİ GEREKENLER VAR

Keşan’ın su ihtiyacının yarısından fazlasının Kadıköy Barajı’ndan karşılandığının altını çizerek konuşmasına başlayan Mustafa Helvacıoğlu, “Keşan kamuoyunun Kadıköy Barajı’ndaki kullanılan suyla ilgili bilmesi gerekenler var. Doluluk oranı son 3-4 yıldan bu yana %20’yi geçemeyen bir barajımız var. Son 2 yıldır kuraklık nedeniyle 14 milyon m3’ü geçmeyen bir baraj.  Kdıköy Barajı’ndan Keşan’a yaklaşık 20 km mesafeden su geliyor. Tarım ürünleri yetiştiren çiftçilerimiz de bu barajdan su alıyorlar. Seydiköy, Şükrüköy, Mahmutköy, Kadıköy, Çamlıca gibi köy ve beldelerimiz gururla söylüyoruz tarımsal sulama yaparak çok güzel bahçecilik yapıyorlar. Bu işi yapanlarla gurur duyuyoruz. Ancak son dönemde Kadıköy Barajı Dokuzdere Mercan Göletleri Sulama Kooperatifi ve Başkanı olan kişinin su kullanımı ve çeltik ekimi konusunda ifadeleri oldu” dedi

BARAJIN DOLULUK SEVİYESİNİN RİSK ALTINDA

Keşan’da su krizi yaşandığını belirten ve barajın doluluk seviyesinin risk altında olduğunu dile getiren Helvacıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Biz bu süreçte Keşan’da yaşayan 65 bin kişinin su ihtiyacı için mücadele etmeye başladık. Çünkü usulsüzler ve olumsuzluklar olmaya başladı. Bu durum bahçecilik ve karasal tarım, ayçiçeği ve buğday gibi ekilişler nedeniyle olmadı. Bu sorunun nedeni Kooperatif yönetimi ve çeltik ekilişleri. Biz DSİ’nin yönettiği barajdan su alıyoruz. Muhatabımız Kadıköy Barajı Sulama Kooperatifi ve Başkanı Ali Ceylan değil. Bizim muhatabımız DSİ. DSİ, Kadıköy Kooperatifi’ne su sorunu yaşandığı ve barajdan su alınmamasını içeren 18 Mayıs 2021’de yazı göndermiş. Çünkü 2019 yılında Resmi Gazete’de barajlardan su tahsisi konusunda bilgi verilmiş. Bu yazı barajlardaki suyun önce içme suyu kullanımı, sonra çevresel su ihtiyacı için son olarak da tarımsal sulama için kullanımını anlatıyor. Tarımsal sulamanın durdurulması için kooperatife yazı gönderildi, kooperatif başkanı ise dedi, jandarma gitti, kilitler kırıldı, görevliler gitti tehdit edildi, DSİ yetkilileri alana sokulmadı. Buyursun ispat etsin bunları yapıp yapmadığını. Çeltik ekilişi için her şeyi yaptı. Suyu vahşi sulama şeklinde açtı bizleri de tehdit ederek bu işi yaptı. Valimize ve DSİ yetkililerimize çok teşekkür ediyorum. Kadıköy Barajı’ndaki su kullanımı konusunda tutanak tutuldu ve yetki Kadıköy Barajı Sulama Kooperatifi’nden alındı. Suyun kullanımı konusunda istediği gibi davranamayacağı tutanakla bildirildi. DSİ idareyi eline aldı ve kooperatifin 3 milyon m3 su kullanımına izin verdi.”

BATMIŞ BİR KOOPERATİF VE VERİLEMEYECEK HESAPLAR VAR DEMEK Kİ

Kooperatif kullanımına verilen 3 milyon m3’lük suyun da Keşan’ın içme suyu kullanım ihtiyacı için risk olduğunun altını çizen ve bu nedenle tutanağa Keşan Belediyesi’nin imza atmadığına vurgu yapan Mustafa Helvacıoğlu, “3 milyon m3’lük su verilmesi kararı da bize göre hatalıdır.  Ama devletimizin yöneticilerinin kararı bu yöndedir ve biz bu karara saygılıyız.  Ancak herkesin de 3 milyon m3’lük su verilmesinin de risk olacağını bilmesi gerekir. ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ misali Ali Ceylan kalkıp da Kaymakamımızın yanında ‘Sen kimsin, seni tanımıyorum’ diyerek belediye makamına hakaretler etmiştir. Biz belediye olarak kendisine ‘Geçen yıl su tüketimin ne kadardı. Bu tüketim kooperatifin sattığı su paralarından çıkar’ dedik. Su parası ne kadar alınmışsa o kadar su kullanılmış demektir. Kuyruk acısı var ki cevap veremedi. Biz ne kadar para aldığını sormadık. Tüketim miktarının kesilen faturalardan belli olacağını dile getirdik. Batmış bir kooperatif ve verilemeyecek hesaplar var demek ki! Ortada icralık bir kooperatif var. Buradan başsavcılığa sesleniyorum ve kooperatifi denetlemelerini istiyorum. Su parası ne kadar alınıyor, hesaplara giriyor mu? Su parası ne kadar alınıyorsa DSİ’de ona göre planlama yapsın. Ben kaymakamlıktaki toplantıda su parası alıp almadığını sormadım. Kooperatifin araçları bile icralık. İcralık bir kooperatife su parası yatırılmadığını anladım.” dedi.

SUYU KANALLARDAN DEĞİL DERELERDEN AKITIYORLAR

Keşan halkının suyunu kimseye harcatmayacağını aktaran ve tutanakla kooperatifin su kullanım yetkisinin elinden alındığını kaydeden Helvacıoğlu, “DSİ bir daha kilitler kırılmasın, kanal yerine dereden su verilmesin diye, kaçak kullanım ve ekilişin önüne geçmek için orada bekçi tutacak. Yapmayacakları için değil ama Tarım İlçe’yi de Tarım İli de DSİ’yi de bu yıl daha dikkatli olmaları konusunda öneride bulunuyorum. Keşan’ın susuz kalacağını bugünden söylüyorum. Bu hamleler Keşan’ı susuz bırakacak. 3 milyon su bile şimdiden Keşan’a risk yaşatacak. Keşan’ın içme suyunu riske ediyoruz. Vahşice su kullanımı var. Suyu kanallardan değil derelerden akıtıyorlar. O bölgede çeltik ekimi doğru değil. Ben Kaymakamlık’ta düzenlenen tutanağa imza atmadım. Çünkü bu riske rağmen imza atamam. Suyun kullanımını kontrol altına almayız. Ayçiçeği, buğday, biber patlıcan, domates ekmeliyiz. Ama çeltik ekmemeliyiz. Kaymakam Bey de çeltik ekimini yasaklamıştı bu sene ne oldu de 3 milyon m3 çeltik ekimi için su kullanım izni veriliyor. Bunun cevabı bende yok. Keşan halkının su kullanım ihtiyacı için çırpınan bir belediye başkanıyım” şeklinde konuştu.

65 BİN NÜFUSUN SUYUNU HİÇ KİMSEYE PEŞKEŞ ÇEKEMEYİZ

“Keşan halkını temsil eden makama hakaret edeni tanımam” diyerek sözlerini sürdüren Mustafa Helvacıoğlu, şunları kaydetti: “Keşan’ın suyunu, 65 bin nüfusun suyunu hiç kimseye peşkeş çekemeyiz. Yağış fazla olsa canımız kurban. Önce içme, sonra çevre sonra da tarımsal sulama suyu. Ali Ceylan haddini aştığı için tutanakla yetki elinden alındı.  Demek ki ortada bir sorun var ve tutanak tutuluyor. Burası Türkiye Cumhuriyeti, hukuk ve adalet var. Bizi ve belediyeyi tarıma karşı gibi gösteriyorlar. Öyle bir şey asla yok. Kooperatif neden Hamzadere’den su almıyor? Kadıköy’de kilit kırılınca su bedava çünkü! Paralar nerde? Onun hesabını ben bilmem. Hamzadere’de su parası 2 kat çünkü. Suyun kanaldan alınması gerekirken dereye su salınıyor. Kapılar kırılacak, tehditler edilecek, kararlar tanınmayacak sonra belediyeyi suçlayacaksın! Türkiye’de 10 gün yaşamayacaksın, 1 metre tarım arazisi ekmeyeceksin sonra kooperatifin başkanlığını yapacaksın. Neden? Ne menfaatin var açıkla!”

YARINLARDAKİ SORUNLARDA KEŞAN BELEDİYESİ SORUMLU DEĞİLDİR

Keşan’ın 1,5 yıllık suyu olduğunu, kooperatifin çeltik ekimi için su kullanımının Keşan’ın içme suyu ihtiyacını riske soktuğunu belirten Helvacıoğlu, “Geçen yıl da Kooperatif Başkanı aynı taktiği uyguladı ve 2 kat su kullandı. Herkese kafa tuttu. Kadıköy Barajı, Kooperatifin de değil Belediye’nin de değil. Ama anahtarlar sanki Ali Ceylan’da istediği gibi su veriyor. Keşan’da 8 milyon m3’e yakın su kullanılıyor. Bize kimse Kumdere’yi ya da Kadıköy’ü kullan diyemez. İkisini de % 50 şeklinde kullanıyoruz. Birinde cazibe ile geliyor diğerinde çoğunlukla elektrik sarfiyatıyla. Biz 9 Mayıs’taki komisyon toplantısından çıktık, tutanakta imzamız yok, yarınlardaki sorunlarda Keşan Belediyesi sorumlu değildir” dedi.      

ENGELLİ DOSTU BİR MEYDAN OLACAK

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, basın toplantısında daha sonra basına yansıyan Engelliler Haftası’ndaki engelli araçlarının etkinliğin düzenlendiği alana ulaşamadığı şeklindeki haberlerle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Helvacıoğlu, konu hakkında şunları söyledi: “Bu durum çok doğru bir haber değil. Program bitti. 5 gün boyunca Trakya’nın en iyi Engelliler Haftası organizasyonunu yapacak belediyeyi karalama çabası var. Müzik şöleninde sahnenin karşısında araçlarıyla müzik dinleyen engeliler var. Engelli dostu olmak için çaba gösteren en iyi belediye biziz. Biz öyle bir belediyeyiz ki engellilerimizin de rahat kullanabileceği bir meydan projesi üzerinde çalışıyoruz. 30-40 yıl önce yapılan meydandan biz nasıl sorumlu oluyoruz. Biz dönemimizde engellilere uygun bir meydan yapıyoruz. Engelli dostu bir meydan olacak. Keşan tüm belediyelere örnek şekilde engelli dostu bir şehir oluyor. Keşan’da engelli arabasız kimse kalmaması için büyük bir çaba gösteriyoruz. Engelsiz plajından yol ve kaldırımlara kadar her hizmetimizde önce engelli vatandaşlarımızın rahatını düşünüyoruz. Daha bugün 20 engellimizin saç bakımını yaptık. Art niyetimiz yok, olamazda. Keşan Belediyesi özür dilemeyecek çünkü özür dilenecek ortada kötü bir şey yok. Platform ve karşısında müzik dinleyen, ikramlarımızı yiyen engelli vatandaşlarımız var. Seneye bu meydanımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın desteğiyle engelli dostu bir hale getiriyoruz. Engelleri aşamadılar gibi bir durum söz konusu değil. Güzelliklere gölge düşürmeye gerek yok. Trakya Kalkınma Ajansı’yla engellilerimiz için 5 milyonluk hizmet noktası ve park yapıyoruz. 350 engelliye yarın kahvaltı düzenliyoruz. Yarışma düzenlense Keşan 1. Olur etkinliklerde. Biz bir gün değil hergün engellilerimizin yanınızdayız. Covid nedeniyle en çok engellilerimize hizmet ettik. Aşevimizde her gün 150 engelliye sıcak yemek gönderiliyor. Bu eleştiriyi kabul etmiyorum, bu kadar dertlenen bir belediye olarak da doğru bulmuyorum. İddia ediyorum Türkiye’de engelliler konusunda 5 gün arka arkaya program ve etkinlik yapan tek belediyeyiz. Keşan Trakya’da bu anlamda da örnek ve önder bir belediyeyiz. Engellilerimizi sevmesek 71 adet akülü araba verir miyiz! Pazartesi günü Valimizle engelli merkezimizin de temelini atıyoruz.”

TRAFİK DÜZENLEMELERİ HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLADI

Mustafa Helvacıoğlu basın açıklamasında daha sonra basın mensuplarından gelen ve son dönemde Keşan’da yapılan trafik düzenlemeleri ile ilgili sorulara yanıt verdi.

Helvacıoğlu, trafik düzenlemeleri konusunda şunları ifade etti: “Trafik düzenlemeleri konusunda tek yetkili mercii ben değilim. Bununla Trafik ve Ulaşım Komisyonu var. Pamukkale Üniversitesi’nden yetkililerimiz, 4 siyasi parti temsilcimiz ve emniyetimiz ile bu konu masaya yatırıldı. Teknik heyetin hazırladığı bir proje var aşama aşama uygulanıyor. Bunu uygulamak zorundayız. Herkes bu projenin arkasında. Tek yön uygulamalarına başladık. Sokaklardan pazarın kurtulması gerekli. Eksikler olduğu için sıkışıklıklar oluşuyor. En iyi düzenlemeyi yapmak için çalışıyoruz. Düzenlemelerimizin bir takvimi var. Pazaryeri sokaklardan çıkmadığı sürece sıkıntı yaşarız. Bayram arifesinde trafik akıcıydı, sokaklarda zabıtamız ve emniyetimiz görev başındaydı. Biz yoğunluk olduğu zamanlarda hep müdahalelerde bulunuyoruz. Keşan trafiğinin kurtuluşu tek yön ve pazarın sokaklardan kurtulması.”

ÜNİVERSİTENİN HAZIRLADIĞI RAPORDA BÜTÜN ŞEHRİN TRAFİK MR’I VAR

Yayaların da trafik açısından sorumlulukları olduğunu ve yaya geçitlerinin kullanılması gerektiğini belirten Mustafa Helvacıoğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: “30 yıllık Keşan’ı inşa ediyoruz. Bunu bu ekonomide ve pandemi sürecinde yapıyoruz. Üstelik Meclis bizden olmadığı halde. Gayretimiz var ve 5 sene içinde trafiğin de meydanın da pazarın da çözüleceğini söylüyorum. Üniversitenin hazırladığı rapor doğrultusunda planlamamızı yürütüyoruz. Bu planlamada bütün şehrin trafik MR’ı var. 1 yıl üzerinde çalışıldı bu planın. Pastanenin önünde durup poğaça alınırsa, büfenin önünde durup tütün mamulleri alınırsa trafik sıkışır. Rahatlık için düzenlemelere uyulmalı. Keşan’ın büyüdüğünü herkes görmeli.  Müzeden başlayarak ağustos ayında Çifte Yel Değirmeni’ne kadar Saros Hotel önünden Deniz Pastanesi’ne kadar çalışmalarımızı yapacağız. Sonrasında da Bankalar Caddesi olarak adlandırdığımız bölümde çalışmalar yürüteceğiz. Bununla beraber Meydan projemiz de başlayacak. Dönemimizde çarşı sorunu, trafik sorununu halledeceğiz. Düzenleme yaptığımız sokak ve caddelerde trafik işleyişi açısından sorun yok. Düzenleme sırası şimdi diğer bölümlerde. Bunları da düzeltince sorun kalmayacak ve Keşan tam anlamıyla örnek bir şehir olacak kimsenin şüphesi olmasın.”