HABER MERKEZİ

Baygül, böyle bir açıklama yapmayı hiç ama hiç istemediklerini belirterek şunları söyledi: “Ancak bu güne kadar Saros FSRU limanı konusunda on binlerce vatandaşımızın duygularının tercümanı olduk. Bu nedenle böyle bir açıklamayı zorunlu olarak yapmak durumundayız. AK Parti Edirne Milletvekili Sayın Fatma Aksal’ın Sazlıdere-Gökçetepe arasına yapılacak FSRU Limanı ve kara boru hattı ile ilgili yapmış olduğu açıklama Keşanlılar ve Saros sakinleri adına hem üzücü, hem de tahlisiz bir açıklamadır. Açıklamaya göre Trakya’yı güven altına alıyorlarmış. Bu yanıltıcı bir bilgidir.

“FSRU ve benzerleri Trakya’nın talanı ve tüketilişidir” şeklinde konuşan Baygül: “Güven dedikleri;   RES’ler, HES’ler, Nükleer Santrallar, Kaya gazı, Taş Ocakları, FSRU ve benzerleri ile Trakya’nın talanı ve tüketilişidir. Ayrıca Hamitabat’ta çıkarılmakta olan gerçekten yerli ve milli doğal gazın tüm Trakya’nın ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu Elektrik Mühendisleri odasının raporları ile sabittir. Bu nedenle Trakya’nın ne Rus doğal gazına, ne Ukrayna doğal gazına, Ne İran doğal gazına ne de Katar doğal gazına ihtiyacı yoktur. Kaldı ki bu ülkelerin nihai hedefleri Trakya üzerinden Avrupa pazarlarıdır. Sayın vekilimizin danışmanları var. Kendisinin yoğunluktan dolayı 29 Haziran 2018 tarihinde Çevre Şehircilik Edirne il Müdürlüğünün sitesinde yayınlanmış olan 172 sayfalık Saros FSRU Limanı ile ilgili ÇED raporunu okuyup inceleme şansı olmamış olabilir ama danışmanlarının özrü olamaz, çünkü işleri bu. Raporada, FSRU iskelesine Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Gemilerinin bağlanacağı belirtilmektedir. Yani sayın vekilimizin belirttiği gibi depo denizin dibine yapılmıyor. Depolama Mahmut Köy sınırları içinden geçen BOTAŞ boru hattı üzerine yapılıyor. Buradan da İpsala'ya ve Avrupa'ya pompalanacak. Ayrıca aynı raporda 12 ay düzenli bir şekilde gemilerin gidip geleceği belirtiliyor. Yine rapora göre FSRU iskelesi üzerine kurulacak 10 adet borudan neler geçeceği şöyle sıralanıyor;

1 adet doğal gaz yükleme hattı 30”

2 adet beyaz ürün transfer hattı 18”                                                                   

1 adet balast sıvı atık transfer hattı 8”

1 adet yangın suyu transfer hattı 8”

1 adet tatlı su transfer hattı 3”

4 adet exproof amaçlı kablo borusu hattı...”

PETROL İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “BEYAZ ÜRÜNÜ” ŞÖYLE TANIMLIYOR:

“Yüksek graviteli petrolün rafinajından elde edilen benzin, gazyağı ve motorin gibi ürünler”

Trakya,  “Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında” Tarım, hayvancılık, turizm ve tarımsal OSB’ler şeklinde planlanmıştır. Yine Edirne ili 1/25.000 ölçekli çevre düzen planında Sazlıdere-Gökçetepe ve Saros Turizm Koruma bölgesi, Eko Turizm ve organik tarım yapılacak yerler olarak tanımlanıyor. Bu bölge enerji depolama alanı değildir. Yine bu bölgede 6 çeşit endemik bitki türü bulunmaktadır. Saros’un doğal güzellikleri ve özellikleri ayrı konu. Açıklamada Saros’a yapılacak FSRU limanının bizlere müjde olarak verileceği belirtiliyor.  Bu proje ile Keşan’ın yeni bir DİLOVASI olacağı,  Saros’un da yeni bir İzmir Aliağa Körfezi, İskenderun Körfezi veya İzmit Körfezi olacağı açıktır. Böyle müjde mi olurmuş? Trakya tarım ve hayvancılık yönüyle Türkiye nüfusunun %60-70’ini besleyebilecek kapasiteye sahiptir. Günümüz dünyasında bu gün için en etkili silah “GIDA”dır. Bunun için Trakya’ya dokunulmasını istemiyoruz. Sayın vekilimizin tahlisiz açıklaması bizleri üzmüştür. Keşke düzenlediğimiz ve davet ettiğimiz toplantılara katılsaydı da itiraz eden halkımızın görüş, öneri ve itirazlarını dinlemiş ve gelişmeleri kendi gözüyle görmüş olsaydı. Kent Konseyi olarak sayın vekilimizin eksik ve yanlış bilgilendirildiğini düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçlerde siyasal kaygılardan uzak parlamentoda temsil ettiği Keşanlılar ve Saros sakinleri ile birlikte davranacağına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.