MEHMET AYTAÇ-HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 15.00’te Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve 21 maddenin oylandığı toplantıya üyelerden Yakup Balcı, Mithat Bulut, Coşkun Lofçalı ve Şafak Uslu, mazeretleri nedeniyle katılmadı.

YÜKSEL ALİOĞLU ÖNERGE VERDİ

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun başkanlık ettiği meclis toplantısı öncesi Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına Meclis Üyesi Yüksel Alioğlu bir önerge verdi. Ağustos ve Eylül aylarında Keşan ve Erikli Sahili pazaryerinde çıkan yangınlarla ilgili olarak Keşan Belediyesi itfaiye araçlarının yetersiz kaldığını iddia eden Alioğlu, önergesinde; “Mevcut itfaiye araçlarımız amaçları dışında ağaç budama, tabela sökme, klima sökme-takma ve doğum günü kutlamalarında dördüncü kat balkonundan çiçek verme gibi asli olmayan durumlarda kullanılıp, meşgul edilmemelidir” dedi.

Önergenin ve sonra da ilave edilen bir maddenin meclis gündemine alınmasının ardından toplantı başladı.

ERİKLİ ESNAFINA YARDIM, KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ

Toplantının birinci maddesinde 5 Eylül 2021 Pazar günü Erikli Sahili pazaryerinde meydana gelen yangında hasar gören ve kullanılamaz hale gelen iş yerleri sahiplerine yardım yapılması konusu ele alındı. Grup başkanlarının söz alarak yangında zarar gören esnafa geçmiş olsun dileklerini sunmalarının ardından karar, görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

VAHŞİ DEPOLAMA REHABİLİTASYON ALANI İÇİN 1 MİLYON TL HİBE ALINDI

Gündemin ikinci maddesinde Koruklu, Erikli ve Danişment köyleri arasında kalan ve sahillerin çöplerinin depolandığı alanın rehabilite edilmesi için hazırlanan “Düzensiz Depolama Alanı Rehabilitasyon Projesi”ne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gönderilen 1 milyon TL’lik hibenin kullanılması oybirliği ile karar bağlandı. Konu ile ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Helvacıoğlu, projenin 3 milyon 600 bin TL dolayında bir maliyetinin olduğunu söyledi. Daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştüklerinde projenin kabaca hesaplandığını bildiren Helvacıoğlu, kalan mali kısım için tekrar bakandan yardım talep edileceğini açıkladı.

BELEDİYEYE EKSKAVATÖR ALINACAK

Toplantının üçüncü maddesinde GÜNEKAB’ın, (Güney Edirne Katı Atık Birliği) 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi olarak yapmayı planladığı proje için Keşan Belediyesi’ne ait 1000 metrekarelik alanın, birliğe bedelsiz olarak 10 yıl boyunca verilmesi talebi, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

Dördüncü maddede, ikinci maddede sözü edilen Düzensiz Depolama Alanı Rehabilitasyon Merkezi alanlındaki ‘orman alanı’ vasıflı 8.328,41 metrekarelik alanın Katı Atık Aktarma İstasyonu ve Ulaşım Yolu alanı olarak uygunluğunun tespiti ve çeşitli bina ve tesislerin yapımı için belediye başkanı ya da görevlendireceği bir kişiye yetki verilmesi karar bağlandı.

Toplantının beşinci maddesinde Fen İşleri Müdürlüğü’ne tahsis edilmek üzere Keşan Belediyesi’ne ait bir paletli ekskavatör alınması konusu görüşüldü. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Helvacıoğlu, alınması düşünülen makinenin 1 milyon 500 bin TL civarında olduğunu, belediyede böyle bir araç olmadığı için bugüne dek kiralama yoluna gidildiğini söyledi. Helvacıoğlu, yıllık 600 bin TL kira bedeli ödedikleri makine için satın alımın daha uygun olacağı yönünde görüş bildirdi. Helvacıoğlu’nun ardından CHP Grubu adına söz alan Meclis Üyesi Feridun Tümer ise, bu karara destek verdiklerini ancak dar sokaklar için daha küçük bir makinenin de alınması gerektiğini ifade etti. Helvacıoğlu ise bu öneriye destek vererek önümüzdeki meclis toplantısında konuyu gündeme getireceklerini ifade etti.

TALEP DİLEKÇELERİ KARAR BAĞLANDI

Toplantının altıncı maddesinde, bir önceki toplantıda komisyona havale edilen Keşan Kent Kart uygulamasının hayata geçirilmesi oybirliği ile kabul edildi.

Yedinci maddede, Yukarı Zaferiye Mahallesi’ndeki belediyeye ait işlettiği büfeyi ve belediyeden satın almak isteyen bir vatandaşın talebi, görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Sekizinci maddede Aşağı Zaferiye Mahallesi’nden bir vatandaşın işyeri için içkili yerler bölgesine alınması talebi, görüşülmek üzere İçkili Yerler Tespit Komisyonu’na havale edildi.

Toplantının dokuzuncu maddesinde, daha önce İzzetiye Mahallesi’ndeki işyerinin içkili yerler bölgesine alınması talebinde bulunan bir vatandaşın isteği, komisyon kararına uymadığı için meclis tarafından ret edildi.

Onuncu maddede Yukarı Zaferiye Mahallesi’nde bulunan Adliye binasının yanındaki park alanının, buraya tekrar Adli Kampus yapılması için plan değişikliği yapılması konusu oybirliği ile karar bağlandı.

Onbirinci madde Belediye Meclis Üyesi M. Selim Aras tarafından Yukarı Zaferiye Mahallesi’ndeki park alanının, taziye evi yapılması için sosyal hizmet alanına dönüştürülmesi konusundaki talebi meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi.

Onikinci maddede Yenimescit Mahallesi’ndeki konut meskeninin, konut+ticaret olarak değiştirilmesi için bir vatandaşın talebi, İmar Komisyonu’nun raporu doğrultusunda meclis tarafından ret edildi.

Onüçüncü maddede Yukarı Zaferiye Mahallesi’ndeki parsellerini, belediyenin Aşağı Zaferiye Mahallesi’ndeki parselleriyle takas etmek için başvuruda bulunan bir vatandaşın talebi, İmar Komisyonu’nun raporu doğrultusunda meclis tarafından ret edildi.

İSPATCAMİ’NİN BÖLÜNMESİ SONRAKİ TOPLANTIYA KALDI

Bir önceki meclis toplantısında Başkan Helvacıoğlu tarafından gündeme getirilen Aşağı Zaferi ve Yukarı Zaferiye mahallelerinin isimlerinin değiştirilmesi ve İspatcami Mahallesi’nin bölünmesi maddesi, konu hakkında görüş istenen kurumlardan tam olarak dönüş sağlanmaması nedeniyle bir sonraki meclis toplantısına ertelendi.

Toplantı bir vatandaşın arsa takas talebi ve numarataj ve isim güncellemesi maddelerinin ilgili komisyonlara havalesi ile sürdü.

Toplantının onyedinci maddesinde Yazı İşleri Müdürlüğü’nün imza yetkileri yönergesi oybirliği ile kabul edildi.

Onsekizinci, maddesi olan Bilgi İşlem Müdürlüğü görev ve yetki sorumluluklarının ile çalışma esaslarına dair yönetmeliğin görüşülmesi bir sonraki toplantıya ertelendi.

ERİKLİ’YE YAPILAN ANCAK YAYLA’NIN DAHİL EDİLDİĞİ PROJE KRİZ ÇIKARDI

Keşan Belediyesi tarafından Erikli sahiline yeni su kaynağı için yapılan projede Yayla sahiline de hat döşenmesi ancak bağlantı bedellerinin sadece Erikli sakinlerinden talep edilmesine yönelik 14 vatandaşın verdiği dilekçenin görüşülmesi sırasında gerginlik yaşandı.

CHP grubu adına konuyla ilgili olarak söz alan Feridun Tümer, kendilerinin bu projeyle ilgili olarak Keşan Belediyesi’ne yetki verdiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “2 ihaleden biri dosya yetersizliğinden iptal edildi. 11 Aralık’ta pazarlık usulüyle tekrar ihale yapıldı. Daha önce 25 milyon TL fiyat veren firma, rakamı 27 milyona çıkardı. KDV’siyle bu rakam 31 milyona yaklaştı. Daha sonra rakamın, %4 artışla 38 milyona çıktığı söylendi. Proje başladıktan dört gün sonra artış oldu 3 kuyu açıldı. Yayla’ya sadece vana bırakılacaktı. Ama iki ay önce öğrendik ki hat döşenmiş. Bu hat kimin bilgisinde yapıldı? Ben bunları Yakup Bey’e (Balcı) ilettim. Projede kot hataları var, sandıklama yapılmamış, kum kullanılmamış. Ama firma hak edişlerini isteyip gitmek istiyor. Süpürsün arkasını gitsin. Yayla’ya hat yapıldığını siz de bilmiyordunuz.”

Helvacıoğlu ise tüm bunlara bir sonraki meclis toplantısında tek tek cevap vereceğini ve Keşan’ın parasını boşa harcamadıklarını söyledi.

Toplantı, gündeme sonradan eklenen madde ve Yüksel Alioğlu’nun verdiği önergenin, gerekli komisyonlara havale edilmesiyle sona erdi.

Bir sonraki Meclis Toplantısı, 4 Kasım 2021 Perşembe günü yapılacak.