MEHMET AYTAÇ

Belediye Meclis Salonu’nda 15.00’te başlayan oturumda belediyenin bazı müdürlükleri için ek bütçe talebinin görüşüldüğü maddede gruplar arasında tartışmalar yaşandı.

Sema Kılıç, Yakup Balcı, Şafak Uslu ve Mithat Bulut mazeretleri nedeniyle izinli sayıldığı toplantıya dört adet gündem dışı madde eklendi ve üç önerge kabul edildi.

ÖZEL KALEM VE KÜLTÜR İŞLERİ’NE EK ÖDENEK TALEBİ ONAYLANMADI

Oturumun tartışma çıkaran 10. maddesinde, müdürlüklere ek bütçe taleplerine ait komisyon raporu görüşüldü.

Maddeyle ilgili olarak Plan ve Bütçe Komisyonu raporunda, talep edilen 121 milyon 352 bin 95 lira ek ödeneğin, meclis üyeleri Yakup Balcı ile Tarık Uysal tarafından tamamının kabul edildiği açıklandı. Buna karşılık aynı raporda meclis üyeleri Olcay Soran, Aladdin Öztürk ve Zafer Topçu’nun, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Özel Kalem ve taşıt kiralaması için talep edilen ek ödeneklerin kabul etmedikleri açıklandı.

Bunun üzerine açıklama yapan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, enflasyona bağlı olarak tüm Türkiye’de belediyelerde ek ödenek taleplerinin olduğunu belirterek; “Keşan halkımıza daha iyi hizmet için çalışmamız oldu. Ancak tüm Türkiye’den farklı olarak Keşan’da Özel Kalem’e yani Mustafa Helvacıoğlu’na ek ödenek verilmemiştir. denilmiştir. Kültür Müdürlüğü’nün de ek ödeneği kabul edilmemiştir” dedi.

OLCAY SORAN: “YATIRIMLAR İÇİN EK ÖDENEKLERİN HEPSİ KABUL EDİLDİ”

Konuyla ilgili olarak söz alan Komisyon Başkanı Olcay Soran, bazı ödenek taleplerine neden onay vermediklerini şöyle açıkladı: “Keşan Belediyesi’nin işlerinin durmaması için, yatırım amacında bütün ek ödenek talepleri kabul edilmiştir. Keşan halkının mağdur olmaması açısından yatırım ödenekleri sağlanmıştır. Bunun tabi bir de Özel Kalem ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde 2022 yılı tahmini bütçe yapılırken ödeneğimiz verilmiştir. Bize göre iyi bir ödenek verilmiştir. biliyorsunuz. Türkiye'nin koşulları da bugün hükümetin durumu da vatandaşın durumu da ortadadır. Gerçekten hepimiz dikkat etmemiz gerekiyor. Harcamalarınıza bence daha dikkatli davranması lazım gerekiyor. Keşan Belediyesi’nin temsil ve ağırlama giderlerinde. Yatırım olarak herhangi bir problem yok, yatırım yapması gerekiyor. Ayrıca sadece ödenekleri artırmak önemli değil, bunlara bir de gelir bulmak önemli. Gelir bulmak konusunda çok zorlandık. Gelirlerimizi arttırmamız gerekiyor.”

TÜMER: “EN ÇOK ARTIŞ ÖZEL KALEM’DE OLMUŞ”

CHP Grup Sözcüsü Ferudun Tümer de söz alarak şöyle dedi: “İstenilen ilave ek tahmini bütçeye 60 milyon daha ilave oldu. Yüzde 40 gibi artış oldu. Ve bunun sadece yüzde 4’ü kabul edilmedi. Kabul edilmeyen kısmı da Keşan Belediyesi’nin hizmet aksatma kısmında değil. Yani asfalt atılacak elektrik parası, akaryakıt tabiki memleketin hali ortada, her şey katlanarak büyüyor. Buralarda kesinlikle bir kısıtlamaya gidilmemiştir. Ne isteniyorsa ne öngörüldüğü ise mali hizmetler ne hazırladıysa verilmiştir. Özel Kalem’de, Özel Kalem’in bütçesinde değil. Bakın kalem kalem orada Hasan bey de söyledi, fuar ve temsil fuar ve temsil etkinlik giderleri olarak arttırılmış. Mesela bir tanesi 1 buçuk milyonmuş o duruyor. Üstüne 2 buçuk milyon daha istiyoruz. Birinde 750 bin TL duruyor, 1 milyon daha istiyoruz. Mevcut Özel Kalem’de zaten bütçe var. 5 milyona yakın bütçe var. Temsil ve ağırlama ve fuar giderlerinde üzerine de daha 5 milyon 700 bin TL istiyoruz. Enteresan bir şekilde en fazla oransal olarak artışlardan biri de Özel Kalem’de olmuş. Bu miktarın, 4 ay önce alınan miktarın ekonomik koşullarda ortada olduğu için biraz daha kısılması gerekiyor. Bunlar çok gerek midir? Tartışılır ama asfalt gerektir, elektrik gerektir, su tamiratı gerektir, araç alımı gerektir, itfaiye alımı gerektir ama diğerleri sonra da yapılabilir. Her şeyiniz tam olur, onu da yaparsınız.”

GERGİN: “MECLİS, YETKİLERİNİN DIŞINA ÇIKTI”

AK Parti Gurp Sözcüsü Nehir Gergin ise; “Belediye meclisi ile belediye başkanlık makamının yetkilerini çarpıştığını, yetkilerin dışına çıkıldığında görmekteyiz. Burada belediye başkanlık makamının bir talebi varsa bütçe geçişi anlamında verilip izlenip bu iş için kullanılmıyorsa ya da. O işler yapılırken mecburi hizmetler diye bahsedilen hizmetler ak satılıyorsa bir şeyler konur. Henüz hiçbir şey görmemiş iken parayı da vermemiş iken daha şimdiden bütçenin ne kadarının gerçekleşeceğini karar vermek. Belediye meclisinin görevi değil. Belediye meclis üyelerinin yetkisi de halk tarafından bunun için verilmiyor” dedi.

HELVACIOĞLU: “KEŞAN BELEDİYESİ’NİN HALKLA BULUŞMASINI KİMSE ENGELLEYEMEZ”

Bunların üzerine konuşan Helvacıoğlu ise komisyon raporunu sert bir dille eleştirerek şunları söyledi: “Komisyonumuzun Başkanından ek bütçeye onay verilmemesinin nedenini açıklamasını istiyorum. Türkiye’de bunun örneği yok. Önceki dönem belediye başkanı Mehmet Özcan döneminde bütçenin %2’si Özel Kalem’e ayrılmış. Bizim dönemimizde ise %1 bile değil %0,99.  Özcan döneminde son 3 yılın bütçesi 244 milyon TL imiş. 4 milyon 500 bin TL Özel Kalem ve Kültür Müdürlüğü harcamalarına gitmiş. 3 yıllık dönemimizde Özel Kalem ve Kültür harcamalarını azaltmışız. Ama %0,99’a da yetki verilmiyor. Özel Kalem ve Kültür Müdürlüğü ne demek halkla ilişkiler ve Belediye Başkanı demek. Başkanın gezmesini vatandaşına çay ısmarlamasını istemiyorsunuz. Kültür gezileri olmasın, tiyatro gelmesin, sportif faaliyetler yapılmasın, Hıdırellez Şenlikleri yapılmasın, cami çıkışlarında ikramlarda bulunulmasın, kahveler gezilmesin, iftarlar yapılmasın demektir. Önümüzde 2 yıl sonra seçim dönemi var. Başkanın yetkisini azaltmaya çalışıyorsunuz. Keşan’ın hesabını değil 2 yıl sonraki seçimin hesabını yapıyorsunuz. Başkanın halkın içinde halk için hizmet üretmesini istemiyorsunuz.  Kültür Müdürlüğü’nün faaliyetlerini niye engelliyorsunuz. Halkın partisi halk için yapılacak faaliyetleri engelliyor. Eğer bütçe Özcan dönemindeki gibi %2 olsaydı. Bizim almamız gereken bütçe 13 milyon olmalıydı. Biz vatandaşımıza döner lahmacun alıyoruz başka bir şey değil. Gemiş dönemdeki gibi 4 tiyatroya 800 bin TL vermedik! 20 tiyatroya 30 bin TL vermedik. Cenazelerde helva ve lokma vatandaşımıza dağıtıyoruz diye mi ek bütçeyi onaylamıyorsunuz. Daha önce cenaze işlemlerinde kefen ve tahtayı bile vatandaşımıza aldırmışsınız. Semt sahalarında organizasyonlar yapıyoruz ve çocuklarımıza bir bardak su ikram ediyoruz diye mi kesinti yapıyorsunuz? Dallık şenliklerinde halk neşeleniyor diye mi Kültür Müdürlüğü’nün bütçesini kısıyorsunuz. Engelliler ve şehit yakınlarına kahvaltılar veriyoruz bunları mı engellemek istiyorsunuz. Siz Keşan Belediyesi’nin 100. Yıl etkinliklerini engellemek istiyorsunuz. Gençlerimizi sinemaya götürmemizi istemiyorsunuz. Siz halkla bizim buluşmamızı istemiyorsunuz. İnşaat yaptırmadınız, mal sattırmadınız, hizmet yaptırmadınız şimdi de vatandaşla buluşmayın diyorsunuz. Siz Keşan’ı değil kendinizi düşünüyorsunuz. Keşan Belediyesi’nin halkla buluşmasını kimse engelleyemez.”

Tartışmaların uzaması üzerine oturuma beş dakika ara verildi ve madde oy komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

TOPLANTININ DİĞER MADDELERİ

Toplantıda ilk olarak gündeme Millet Bahçesi plan değişikliği, taşınmazla ilgili belediye encümenine yetki verilmesi, su ücret tarifesi değişikliği ve Fen İşleri Müdürlüğü’nün ücret tarife değişikliğini içeren konuları ile CHP Grup Sözcüsü Ferudun Tümer’in geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Dr. Sabahittin Özakbaş’ın isminin bir caddeye verilmesi, Keşan Çevre Yolu Projesi ve Beğendik Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçları için kalkış ve varış noktalarının belirlenmesi için önergeleri ilave edildi.

Toplantıda İzzetiye Mahallesi’nde 106 ada 2 parselde kayıtlı 1.672,31 m2 taşınmazın 10 yıla kadar ihaleye çıkarılması hakkında Encümene yetki verilmesi hususu oybirliği ile kabul edildi.

Meclis toplantısı, 17 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri norm kadro ilke ve standartlarına dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmelik gereği İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurulması ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü kadrosu ihdas edilmesi hususlarının meclisçe görüşülmesi maddesiyle sürdü.

Konu ve söz konusu müdürlüğün kurulmasının güncel bir konu olduğunu belirten Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, maddeyi oylamaya sundu ve konu oybirliği ile kabul edildi.

Zahireciler Caddesi, Hastane Caddesi, Paşayiğit Caddesi, Demirciler Caddesi, Vatan Caddesi, Demokrasi Caddesi, Esnaf Caddesinde bulunan yollarda Karayolları işbirliği ile asfalt kaplama (Binder+aşınma) ve İlçe ile mücavir alanlarımızda asfalt yama yapılması amacıyla Tüpraş A.Ş. den 1200 ton Penetrasyon 50-70 Bitüm Alım işi için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi hususunda ise Başkan Helvacıoğlu Fen İşleri Müdürü Erdi Kılıç’ın ardından bilgilendirme yaptı. Helvacıoğlu, “Karayolları ile işbirliği içinde çalışmaya devam ediyoruz. Yamalar hariç bu yıl 6 kilometre yol hedefliyoruz. Buna İzzetiye Mahallesi girişi ve Keşan Küçük Sanayi Sitesi’nin yolları dahil. Trakya’da örnek bir sanayi sitemiz var. Bunu fiziki olarak da örnek bir siteye dönüştürmek istiyoruz.” dedi.

Aynı zamanda Keşan Küçük Sanayi Sitesi Başkanı da olan İYİ Parti’li Meclis Üyesi Hakan Gürel de esnafları adına kararın hayırlı olmasını diledi ve teşekkürlerini iletti.

Madde oybirliği ile kabul edildi.

Keşan Devlet Hastanesi bahçesinde çevre düzenlemesi kapsamında ekilecek olan çim, ağaç ve bitkilerin sulanması için peyzaj alanlarına sulama altyapısının Keşan Belediyesi tarafından kurulması isteği Meclis toplantısında oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Meclis Toplantısı, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasının talebi doğrultusunda taksi ücret tarifelerinin güncellenmesi hakkındaki komisyon raporunun görüşülmesi ile sürdü.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu doğrultusunda taksi açılış ücreti 10 TL, mesafe ücreti kilometre başına 9 TL, zaman ücreti saat başına 45 TL, birim zaman 1 dakika, birim zaman ücreti 0,75 TL, merim mesafesi 100 metre, indi bindi 30 TL olarak belirlendi.

Meclis toplantısı, 25 No.lu Şehiriçi Minibüs Kooperatifi’nin, mülkiyeti kooperatif şirketlerine ait olan iki adet 17+3 yolcu kapasiteli minibüs vasıflı Karsan J10 model engelli erişimi olan araçlarını 30.04.2023 tarihine kadar kullanım giderleri, bakım ve onarım bedelleri Belediyeye ait olmak ve kamu hizmetlerinde kullanmak üzere bedelsiz şekilde tahsis etme taleplerine ait rapor Meclisçe görüşüldü.

Araçların durumuyla ilgili hazırlanan rapor doğrultusunda tahsis oybirliği ile kabul gördü ve kooperatif üyelerine teşekkür edildi.

Keşan Belediyesinin iştiraki olan Keşan Kent Hizmetleri’nin işletmiş olduğu Çok Amaçlı Pazaryeri Otoparkı’nda fiyat listesinin ve abonelik durumunun Meclisçe görüşülmesi ile devam eden toplantıda, bu madde oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Keşan Belediye Başkanlığı Toplu Taşıma Sisteminde bulunan 6 adet Toplu Taşıma  Hattı’nın ve bu  hatlarda çalışacak 93 adet ticari araç plakalarının 10 yıl  süreyle  kiralanması  konulu  madde ise toplantıda Ulaşım Komisyonu’nun konu hakkındaki çalışmalarının devam etmesi nedeniyle Haziran Ayı Meclisi’ne ertelendi.

Meclis toplantısında Keşan Saros Doğa ve Spor Derneği’nin dilekçesine istinaden 26.04.2022 tarihinde amansız bir hastalığa yenik düşen Sardos Veteranlar Futbol Takımının 15 Numaralı oyuncusu Aytaç Cinci’nin isminin Belediyeye ait bir spor kompleksine veya ünitesine verilmesi talebi görüşüldü. Madde oybirliği ile İsim Belirleme Komisyonu’na havale edildi.

Meclis toplantısı Yeni Mahalle 1708 ada 1 numaralı parsel için Ticaret alanı, Minimum Parsel: Ada Bazlı Ticaret, yapılaşma koşulunun, tüm koşullar sabit kalmak üzere, Minimum parsel: 2000 m2 olarak plan değişikliği yapılması hususunun görüşülmesi ile sürdü. Söz konusu madde İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Meclis toplantısı, Büyük Cami Mahallesi Ela Premium Sitesi arkasına kurulacak olan yeni parka Yüceller Teşkilatı Parkı isminin verilmesi hususunun görüşülmesi ile devam etti. Madde oybirliği ile İsim Belirleme Komisyonu’na havale edildi.

Toplantıda daha sonra Mart ayı Meclisinde komisyona havale edilen Ensaray İnş. Taah. Tur.İç ve Dış ve San. Ltd. Şti. tarafından Belediyeye sunulan dilekçe ile Büyük Cami Mah. Efes Bulvarı 1757 ada 1 numaralı parselin önünde bulunan çıkmaz sokağın iptal edilerek plan değişikliği yapılması ve bedel karşılığı satışının yapılması talebinin görüşülmesi ele alındı.

Plan değişikliğini içeren madde komisyon raporu doğrultusunda oybirliği ile kabul edildi.

Meclis toplantısında daha sonra Global Mimari İnş.Taah.San.Tic.Ltd.Şti. adına dilekçe ile Orta Cami (İspat Cami) Mahallesi, 520 ada, 18 numaralı parsel için plan değişikliği ve yapı ruhsatı talebine ait komisyon raporunun Meclisçe görüşülmesi ele alındı ve komisyonun madde hakkında çalışmalarına devam ettiği dile getirildi ve süreç hakkında bilgi verildi.

Nisan ayı Meclisinde komisyona havale edilen 6 adet talep dilekçesi ise İlçe sınırlarında 5 adet yeni cadde-sokak-bulvar-meydan ismi verilmesi ile Yeni mahalle sınırlarında bulunan 3 adet cadde-sokak-bulvar-meydana ait başlangıç bitiş yönlerinin değiştirilmesi ile ilgili 28.04.2022 tarihli İsim Belirleme Komisyon Raporunu içeren madde ise komisyon raporu doğrultusunda şöyle belirlendi.

Şehit Jandarma Er Hasan Yavuz’un ismi İspat Cami Mahallesi’nde yer alan Karaağaç Parkı’na verildi.  Keşanspor’da uzun süre futbol oynayan Süleyman Nesip Çakıcı’nın ismi Aşağı Zaferiye Mahallesi Evreşe Caddesi’nde bulunan semt sahasına verildi. Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kocaman’ın Kıbrıs Gazisi Hasan Başoğlu’nun isminin yaşatılması için verdiği talep de uygun bulundu ve isim Yeni Mahalle’de 3. Etap uygulama çalışması ile yeni oluşan sokağa verildi. Erikli Çevre ve Güçbirliği Derneği’nin  Erikli Sahili’nde Erikli Caddesi’nin isminin Atatürk Caddesi olarak değiştirilmesi talebi ise komisyon raporu ve ilgili yönetmelik gereği uygun bulunmadı. Hüseyin Yıldırım’ın dilekçesine istinaden Merhum Beden Eğitimi Öğretmeni Sadiye Yıldırım Öner’in ismi Aşağı Zaferiye Mahallesi’nde ismi olmayan imar yoluna ait sokağa verildi. Komisyon raporu doğrultusunda ayrıca Merhum Öğretmen Sadiye Durusoy Yağcı’nın ismi Enerji Park içinde yer alan Semt sahasına verildi.

Gündeme ilave edilen Millet Bahçesi Plan Değişikliği talebi oybirliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na, yine gündeme ilave edilen Paşayiğit Mahallesi’ndeki mesire alanının işletimi konusunda yetki konusu oybirliği ile önümüzdeki ayki Meclis toplantısına, su ücret tarife değişikliğini içeren madde oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Fen İşleri Müdürlüğü’nün Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen ücret tarifesi değişikliği ise komisyon raporu doğrultusunda oybirliği ile kabul edildi.

CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer’in geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Dr. Sabahittin Özakbaş’ın isminin bir caddeye verilmesini içeren önergesi, İsim Belirleme Komisyonu’na, Keşan Çevre Yolu Projesi ile ilgili önergesi İmar ve Bayındırlık, Ulaşım ve Plan Bütçe Komisyonlarına, Beyendik Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçları için kalkış ve varış noktalarının belirlenmesi için verdiği önerge de Ulaşım Komisyonu’na oybirliği ile havale edildi.

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Nehir Gergin, Meclis toplantılarının daha sağlıklı yapılabilmesi için Meclis toplantı salonunun fiziki yapısının değişmesi gerektiğini, üyelerin konuşma süreleri, usul ve kurallar gibi konuların da birlikte Meclis üyeleriyle ele alınması için talepte bulundu.

Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nın 2. Oturumu 17 Mayıs 2022 Salı günü gerçekleştirilecek ve saat 11.00’de başlayacak.