Gazeteler haber yaptı. “Belediye lüks tekne kiraladı” diye. Haberin içeriği teknelerin Edirne Kızılay Şubesi’nden kiralandığı ve tanıtımın Helvacıoğlu tarafından yapılacağı şeklinde idi. 

Ertesi gün Keşan Belediyesi açıklama yaptı. Açıklamada “Keşan Belediyesi tekne kiralamamıştır” Basın kanununun 14. Maddesi uyarınca tekzip ediyoruz diyerek yayınladı.

Keşan Belediyesi bu uygulamadan hoşnut kalmamış ki, 9 Temmuz günü gazetelere tekrar aynı konuda “Tekzip ve düzeltme” yazısı gönderdi. 

Yazıda “6.7.2020 tarihli gazetenizde Deniz Çil tarafından yapılan” “Keşan Belediyesi lüks tekne kiraladı” başlıklı gerçek olmayan habere atfan şöyle deniyor.

“Keşan Belediyesi tarafından habere konu edilen lüks tekne kiralaması yapılmamıştır. Hatta başka bir tekne kiralaması da söz konusu değildir.” Bu açıdan yapılan haberin gerçek dışı olduğunu kamuoyuna duyuruyor. Düzeltir ve özür dileriz. 

Gazeteler bunu aynen yayınlıyor. 

Birinci açıklama Keşan Belediyesi’ni neden memnun etmedi?

 Açıklamada tekzip sözcüğü var. kiralama yapılmadığı haberin gerçeği yansıtılmadığı var. İkinci açıklama değil başlığındaki “Tekzip” sözcüğü var. 

Peki bu tekzip mi?

Hayır. 

Tekzipte yargı kararı olur. 

Var mı?

Yok.

Nasıl olurda bunu kaleme alanlar ve yayınlayanlar bu gerçeği atlar. Bu işleri kim yapıyor ve yaptırıyorsa önce bunu uygulamalı. Ha açıklama yazarsınız konu kapanır. 

Ortada haysiyet onur kırıcı bir durum yok haberlerde. Ama iki kez açıklama ve aynı içerikli yazı gönderip yayınlatma çok şey ifade eder. 

Belediye basına sahip çıkma adına geçmişte uygulamaya koyduğu abone artırımını demoklesinkılıcı yaptı bence. Başka türlüsü akla gelmiyor. 

Haber doğru mu? 

Evet sahilde Edirne Kızılay Şubesi’ne ait iki tekne var. 

Bu teknelerin personel giderini Keşan Belediyesi karşılıyor. 

Teknelerin akaryakıtını Keşan Belediyesi sağlıyor.

Teknelerin her türlü bakım ve onarımı Keşan Belediyesi’ne ait. 

Edirne Kızılay Şubesi tekneleri Keşan Belediyesi’ne tahsis ettiğini açıkladı. 

Peki Keşan Belediyesi neyi inkar etti?

Kiralama işlemini…

Her türlü gider belediyenin. Kızılay gelir makbuzları karşılığı Edirne Kızılay Şubesi para alacak. Çok iyi bir uygulama. Kızılay’a yardım olur. 

Sahilde tekne var mı? 

Bunları sahile kimler getirdi?

Kimler kullanıyor? 

Teknelerin yakıt başta olma olmak üzere tüm giderleri kimden?

Ha kiralama ha tahsis. 

Tahsise neden döndü?

Basın haberde acele edince, kiralama kararını belediye başkanı meclisten geçiremeyeceğini varsayarak olmasın.

Sonuç olarak Keşan Belediyesi “Tekzip” uygulaması yaptığını sanmasın tekzip böyle olmaz.

Gazete açıklamanızı yayınlamaz. Yargıya gidersiniz. Tekzip kararı alsanızda gazete yayınlama hakkına sahiptir. Yayınlamaz ardından gelecek cezaya göğüsler. 

Gazetelerdedeki kardeşlerimiz deneyim ve birikim sahibidir. Belediyenin bu tekzipçilik oyununa uymuşlar.

Ters düşmemişler. Aslında burada açığa düşen belediyenin aynı içerikli ve tekzip adını koyduğu uygulama olmuştur.

Not: Dünkü ‘Atı Alan’ başlıklı yazımda “AKP İlçe Başkanını aradım” değil, “İYİ Parti İlçe Başkanını aradım haberi olmadığını söyledi” olacaktı.