HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, geçen cumartesi günü, beraberinde Keşan Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Alaaddin Öztürk ve bir grup gönüllüyle birlikte Belkoop Mevkii’ndeki Radyolink Yolu üzerinde bulunan eski taş ocağında basın açıklaması yaptı.

Hasan Karagöz, taş ocağının yeniden faal hale getirilerek, buradan taş alınacağını öğrendiklerini belirterek, “Daha dün öğrendik. Buradan taş alınacakmış. Bu taşın nereye gideceğini bilmiyoruz. Ancak mevcut şirket önce belediyeye başvurmuş, belediye başkan yardımcısıyla onlar Kaymakamlığa gitmişler. Kaymakam beyde Milli Emlak’la görüşmüş ve izin çıkmış. Dün bunları aratırdık. Kaymakam beyden randevu talebinde bulunduk Kent Konseyi olarak. Oradan edindiğimiz bilgiye göre Milli Emlak izin vermiş, burası çok çirkinmiş, burasını düzeltecek şekilde buradan taş çıkaracaklarmış. Pazartesi günü (Bugün) için gidip kendisiyle görüşeceğiz. Pazartesi hem Kent Konseyi olarak, hem de kurumlar ve bireyler olarak dilekçe vereceğiz. Biz burada 4 tane soru soruyoruz. Burası hangi şirket tarafından kaç lira bedel ile kiralanıyor, bu taşlar nerede kullanılacak? Bu şirketin Milli Emlak’la yapılmış sözleşmesi var mı? Varsa ne kadar sürelidir? Taş ocağının ruhsatı var mı? Mevcut mevzuatlara göre taş ocakları ruhsatsız işletilemez. Yani güzelleştirmek için taş alınması pek gerçekçi değil. Burayı ruhsatsız işletemezler. Ruhsat var mı? Merak ediyoruz. Cevap bekliyoruz. Mevcut mevzuatlara göre taş ocakları faaliyetleri için proje tanıtım dosyası ve ÇED kararı gereklidir. Bunlar olmazsa taş ocağı olmaz. Bu anlamda Edirne Valiliği’nin bir ÇED kararı var mı? ÇED gereksizdir diye bir kararı var mı? Bunları da kapsayacak şekilde avukatımız dilekçeyi oluşturuyor. Pazartesi günü Kaymakamlığa götüreceğiz. Uygun olursa kaymakam yüz yüze de görüşeceğiz. Sorularımıza cevap isteyeceğiz ve sonrasını devam ettireceğiz. Çünkü buradan kuş uçuşu ölçtüğünüzde konutlar 100-150 metre uzaklıkta. Hangi koşulda olursa olsun yaşama alanıdır burası. Belediye için hafriyat sahası olarak tahsis edilmiş. Burası tam bir harabelik. Burası düzeltilip park alanı haline getirileceğine buradan taş alınması işi kabul edilemez. Edindiğimiz bilgilere göre buradan alınacak taş için 2 bin kamyondan bahsediliyor. Burayı tesviye etme, düzenleme için böyle bir şey olmaz. 2 bin kamyon çok fazla taş demektir. Aylarca sürecek bir şey demektir. Buradaki kayaları patlatmadan nasıl kullanılabilir hale getirecekler o da ayrı bir mevzudur. Bir sürü soruyu içinde bulunduruyor. Dolayısıyla yaşam alanının kıyısında böyle bir şeye göz yummayacağız. Gerekli kamuoyu oluşturularak yasal mevzuat ne gerektiriyorsa vazgeçilmesi konusunda çalışmamız olacak” dedi.

DOLGU İÇİN SAROS KÖRFEZİ FSRU LİMANI’NA GİDECEKMİŞ

Buradan alınan taşların nereye götürüleceğiyle ilgili birçok söylenti olduğunu ifade eden Karagöz, “Bize gelecek cevaba göre konuşacağız. Bizim aldığımız duyuma göre dolgu için Saros Körfezi FSRU Limanı’na gidecekmiş. Çünkü FSRU Limanı’na Mecidiye’den taş geliyor ve Mecidiye’nin taşları uygun değil. Biz bunu dava dilekçelerimizde de belirttik. Uygun olmadığını, yanlış olduğunu, taşın oraya atılmaması gerektiğini demiştik. Şimdi yeni fark etmişler herhalde. Keşan taşı serttir. Buradan alınacak, oraya gidecekmiş diye söyleniyor. Pazartesi dilekçeleri verdiğimizde alacağımız yanıtlarda daha net konuşacağız” diye konuştu.