AKP’li Keşan Belediyesi şehir içi yollar konusunda hizmet üretmede başarılı. Bir yılda yaptıkları ortada. Daha yeni yolları sırada bekliyor.

İnsanlar belediyeden yol, su, temizlik hizmetlerini tam alırlarsa memnun olurlar. Bu ana hizmetler çoğunluk için geçerli ve yeterlidir. Yeni hizmete açılan caddelerde hizmete ilk kez sunulan “hizmet araçları”nın tur atması ile tanıştık. Ne amaçla böyle bir uygulama yapıldı. 

Saat kulesi yapılıyor. Yeri doğru seçim değil. Saat kuleleri genelde şehrin meydanlarındadır. Darbir alanda gören var mı? bu uygulamaya Kent estetik kurulu nasıl bakıyor merakımdır. Şayet böyle bir kuleye gereksinim varsa veya yapımı zorunluluk haline gelmişse keşke uygun yer seçilseydi.

Kentin hafızasında yerleşmiş alan ve caddelerin isimleri değiştirilmemeli. Verilmesi uygun görülen yeni isimler yeni yerleşim alanlarında uygulamaya konulmalı. Keşan’da Keşan’ın Kurtuluş tarihini adında yaşatan bir meydan yok. 19 Kasım mutlaka işlek bir caddeye veya insanların yoğun olduğu bir alana verilmelidir. 

19 Kasım Kurtuluş Caddesi olabilir mi?

Mevcut Kurtuluş Caddesi’ni kastediyorum. Bir yeşil alan olabilir. Gerçi AKP’li belediye yeşil alanların bakımını yapmıyor.

Soruyorum Hastane Caddesi “Müze Caddesi”ne döndürülecek mi? bu konuda bir niyet varsa hemen vazgeçin. Yineliyorum kentin hafızası ile oynanmamalı.

Müze her gün ziyareti buluyor. Bu müzeye hangi çağa ait tarihi eserler koyacağız? Kent Müzesi deniyor. Kentin yakın tarihine ait işlerimizi kolaylaştıran alet ve edavatı mı koyacaksınız?

Müze konusunda öneriyorum. 

Keşan Belediyesi’nin elindeki en eski motorlu araçlarından (kamyon, itfaiye, traktör vb.) elde ne varsa boyanıp müzenin önünde teşhir edilebilir. Hurdalar satılmışsa yanlış yapılmıştır. Bundan sonrakiler aynı sona uğramasınlar. Korunsunlar, bakımları yapılsın, modifiye edilsin, korunsun. Sahiplenilsin teşhir edilsin. Motorlu araçlar dışındaki eski alet edevat belediyeye ait olma koşulu ile teşhir edilmeli. Keşan halkı geçmişte kente hizmet veren araç gereçlerle buluşturulmalı. 

Keşan Belediyesi yayınlarından “Keşan Sempozyumu” kitabında tarih, edebiyat bölümleri gözden geçirilmeli. O bildirilerde adı geçenlere ait elde ne varsa fotoğraflanmalı.

Kimler bunlar?

 Safiye Erol

İzzet Molla

Süleyman Zati

Keşan ve çevresindeki yatır ve tekkelerle ilgili bildiriler incelenmelidir. Bence belediye kendi içinde bu konularda seferber olmalı.

Ayrıca son önerim şudur.

Müze işiyle ilgili belediyenin kimi kimsesi ne varsa hepsi “Beypazarı” müzesini gidip görmeli. Oradan alacakları çok şey olabilir. 

Mansur Yavaş eski halkevi binasını müzeye çevirmiş. Şehrin yakın geçmişi anlamlı mizansenle yansıtılmış. Bugüne dek hiçbir önerim dikkate alınmadı yine zaman ve mürekkep tükettim…