AYGÜL KONAR

Bezbaş, yaptığı açıklamada, şunlara yer verdi: 16 Ekim ‘Dünya Gıda Günü’ dünya bu kadar insanı daha ne kadar doyurabilecek? Sürdürülebilir Tarım ve Su kaynaklarımızı koruyabiliyor muyuz? Su kaynaklarımızın durumu ortada. Tatlı su kaynaklarımızda kirlenme aşırı düzeyde. Ergene’deki kirlilik hepimizi etkiliyor. 2020’de bu denli kirli bir akarsu dünyada kaldı mı? Bu ayıbı bir an önce örtmeliyiz” dedi.

“TÜRK TARIMINA BİR BAŞKA GÖZLE BAKAN YENİ BİR İRADE OLUŞMADAN ZOR ÇÖZÜLÜR”

Çeltik anızı yakılmasıyla ilgili de görüşlerini dile getiren Mustafa Bezbaş, “Buğday ve ayçiçeği anızları artık yakılmıyor. Buğdayın sapı (saman) para ettiği için yakılacak anız kalmadı. Ayçiçeği anızları da ayçiçeği sapını kıyan makineler üretildiği için sapları kıyıp gübre yapıyor insanlar artık. Doğaseverler çeltik anızlarının yakılmasına tepkili çünkü yangın diğer canlıları da yok ediyor. Yangın nedeniyle havaya karbon salındığı için küresel ısınmaya da neden oluyor anız yangınları. Bir diğer neden sürdürülebilir tarım. Çeltik anızı yakmanın aşırı ekimden dolayı yorulan toprağın veriminin düşeceğini iddia eden bilim insanları var. Gelecek kuşaklar Edirne pirincinin hikayesini dinliyor olabilir diyorlar. Türkiye’nin pirinç ambarını nasıl koruruz ve gelecek kuşaklara pirinci nasıl aktarırız?” şeklinde konuştu.

SORUN ÜRETİCİYE CEZA VERİLEREK ÇÖZÜLMÜYOR

Polisiye yöntemlerle anızların önüne geçilemeyeceğin söyleyen Bezbaş, desteklemenin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Nadasa bırakmak çok ciddi ekonomik destek gerektiriyor ve Türk tarımına bir başka gözle bakan yeni bir irade oluşmadan zor çözülür. Çeltik anızının yakılmasını önlemenin en ucuz yolu çeltik biçen biçerdöverlere çeltik sapını kıyıp saman haline getirecek balabanı ekletmek. Dönüm başına 3 litre fazla mazot yaktığı için biçerdöver sahipleri bu sistemi çalıştırmak istemiyor. Çeltik sapı kıyılmadığı ya da balya yapılarak tarladan çıkarılmadığı sürece bir dahaki yıla üretici toprağı hazırlayamıyor. Dönem dönem çeltik üreticilerine ağır para cezaları verilmesine rağmen çeltik anızı yakmayı önleyemedi iktidarlar. Sorunun üreticiye ceza verilerek çözülmediği görüldüğüne göre bir daha ceza vermek yoluna gidilmeden 10 kuruş olan çeltik desteği tarlasındaki pirinç sapını saman haline getirip çeltik anızını yakmayan üreticiye kilogram başına 50 kuruş destek verilerek çözülebilir. Üretici bu desteği almak için çeltik sapını samana çeviren makineleri tercih edecek ve anız yakmayı bırakacaktır”