SONGÜL KONAR

Siğilli Bamyasının tescillendiğini ifade eden İsmail Şapçı, "Coğrafi işaretini aldığımız Siğilli Bamyasının tescillenmesinin ardından standart logosu da tescilli hale geldi. Ürünü anlatan logonun içinde coğrafi işaret alan ürünümüzün ismi yer almaktadır" dedi.

Keşan Satır Eti, İpsala Pirinci gibi lezzetiyle bilinen 3. ürünleri Siğilli Bamyası'nın da coğrafi işaret tescil belgesini teslim aldıklarını dile getiren Şapçı, "Şehrimizde Siğilli köyünde üretilen Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda  Ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvurusu yapılan Keşan Siğilli bamyasına ’coğrafi işaret’ alındı. Keşan’ın bir başka lezzeti Siğilli Bamyası. Keşan’ın Siğilli Köyü’nde günde 1,5 ton bamya üretimi yapılıyor. Ancak, çok lezzetli olan bu bamya ne yazık ki yeterince pazarlanamıyor. Ürünlerini satacak yer bulamayan Siğilli Köyü’ndeki bamya üreticilerimiz için Keşan Ticaret ve sanayi Odası olarak harekete geçtik. Öncelikle Siğilli Bamyası'nın standart bir pakete kavuşması için çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda öncelikle Odamız tarafından oluşturulan Siğilli Bamyası Logosu ve 'Adıyla Tescilli Tadıyla Tescilli' sloganı üretildi. Lansman ve üretici bilinçlendirme çalışmaları ile desteklenen markalaşma hareketi yine Odamız tarafından yapılan çalışmalar ile devam ediyor. Site ve sosyal medya çalışmalarımızın devam ettiği Siğilli Bamyası, markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Yaklaşık 10 aydır içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde gıdanın önemi bir kez daha anlaşıldı. Bölgemizde üretimi yapılan coğrafi işaretli ürünlerimizin önem kazandığı bu süreçte bizde bu ürünlerimizin tanıtımını yaparak, markalaşmalarına katkıda bulunarak üreticilerimize daha fazla satış ve katkı sağladık” diye konuştu. 

ÜRÜNLERİMİZ İÇİN SADECE COĞRAFİ İŞARET ALMAKLA KALMIYORUZ

İsmail Şapçı, başvurusu yapılan Keşan Mahmutköy Fasulyesi ile Enez Çeribaşı Kirazı’nın tescil sürecinin de devam ettiğini ve coğrafi işaret başvurusunda bulunulacak olan 5 ürünün daha olduğunu kaydederek, “Korudağ balı, mecidiye kavunu, Keşan ciğer sarma, Çamlıca bodur elma, Keşan tarhana çorbası için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak Keşan’ımızın mutfağına sahip çıkma noktasında elimizden geleni yapıyoruz. Keşan'ımızın değerlerinin markalaşması bizler için çok önemli. Geleneksel ürün ve yemeklerimizin korunması ve unutulmaması adına çalışmalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu, yöresel lezzetlerin tescillenmesi, ilçemizin kültürünün ve yemeklerinin duyurulmasına ve bölgesel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacaktır. Her zaman bahsettiğimiz gibi coğrafi işaretlerimizin sayısının çoğalmasıyla marka bilincinin ve öneminin arttığı günümüzde kalitenin, lezzetin, doğallığın, yöreselliğin ve gelenekselliğin ön plana çıkması ve tercih sebebi olması; yakın gelecekte bölge üreticimize daha büyük getirisinin olacağını düşünerek markalarımıza aranan ürün niteliği sağlayacaktır. Ürünlerimiz için sadece coğrafi işaret almakla kalmıyoruz. Ayakta durmaları ve unutulmamaları için ürünlerimizi projelerle destekliyoruz. Siğilli Bamyamızı da 'Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar' projemiz ile destekliyoruz. Çeşitli projelerimiz ile bölgemize katma değer sağlamaya devam ediyoruz. Geleneksel bilgi ve kültürel değerlerin korunması açısından büyük öneme sahip olan coğrafi işaretler ürünlerimizin kalitelerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından bizim için önemli. Bu süreçte coğrafi işaretli ürünlerimizin Ürün standardizasyonunu sağlamak için denetim kurulu oluşturulacaktır. Oluşturulan denetim kurulu tarafından denetimler yapılacak. Bu sayede Hem üreticimiz hem de tüketicimiz korunmuş olacak. Trakya'da coğrafi işaret konusunda farkındalığın artırılması ve yöresel ürünlere coğrafi işaret alınması amacıyla birçok çalışma yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Tüm kurum ve kuruşlarımız ile Trakya’nın değerini arttırmak için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.