SONGÜL KONAR

Dün saat 15.00’te Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf, KOSGEB Sorumlusu Kadir Can Tunç, Sıllage Lavanta yetkilisi Aybüke Gök, Ev'erywhere Prefabrik Ev Yetkilisi Uğur Yiğit Kayabaşı, Buket Mobilya yetkilisi Ufuk Yılmaz, Trakya Havalandırma yetkilisi Hasan Erteğli katıldı.

Toplantıda ilk sözü Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf aldı.

MUTAF: “2021 YILINDA İMALATÇILARA VERİLEN KOSGEB DESTEKLERİ OLDUKÇA ARTTI”

Bölgede oda üyesi 78 işletmeye KOSGEB üzerinden destek sağladıklarını ifade eden Mutaf, sözlerine şöyle devam etti: “Bölgemize değer katan genç yatırımcılarımız ile birlikteyiz. 2019 yılında yürürlüğe giren ve halen devam eden yeni girişimci KOSGEB destekleri, imalatçılara yönelik birçok destek sağlıyor. Aramızda bu teşviklerden yararlanan girişimcilerimiz mevcut. 2021 yılında imalatçılara verilen KOSGEB destekleri oldukça arttı. Bölgemizde odamız üyesi 78 işletmeye KOSGEB üzerinden destek sağladık. Bunun en önemli kısımlarından biri 1,4 milyon TL gibi önemli bir rakamı hibe şeklinde bölgemizde yatırıma dönüştürdük. Bu da girişimcilerimizin işlerine verdiği önemle daha sonra KOSGEB’in sağladığı destekler ile oldu. Sadece Keşan değil, Edirne ve Trakya’da da bu girişimler devam ediyor. Hibe desteklerinin yanında çok düşük faizli ve uzun vadeli ödemeler ile kredi destekleri oldu. Bu da odamızın KOSGEB ile birlikte bölgemize sağladığı desteklerden. Mayıs ayında imalat sektörüyle ilgili faizsiz kredi desteği açıklandı, bu destek hala devam ediyor. Bundan faydalanan da birçok işletmemiz var. Bölgemizde ve Edirne’de kendi sektörlerinde ilk olan girişimcilere, bölgemiz adına yapmış oldukları yatırımlardan dolayı teşekkür ederiz.”

ÖZKAYA: “HER ZAMAN GİRİŞİMCİLERİN YANINDA OLMAYA ÇALIŞTIK”

Daha sonra sözü Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Orkun Özkaya alarak şunları söyledi: “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman girişimcilerin yanında olmaya çalıştık. Kadir Can Bey, KOSGEB desteklerini de çok iyi takip ediyor. Bölgemizde en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Üretim için arkadaşlarımız ellerinden geleni yapıyor. Çok daha fazla kişiye örnek olacaklarına inanıyorum. İnşallah devamı gelir.”

Özkaya’nın ardından sözü KOSGEB Sorumlusu Kadir Can Tunç aldı.

TUNÇ: “BÖLGEMİZDE İMALATÇILARA YÖNELİK ALINAN HİBE DESTEĞİ 1,4 MİLYON TL”

Destekler hakkında bilgi veren Tunç, “2019 yılından itibaren imalatçılara verilen destekler 100 bin TL’den başlayıp, 370 bin TL’ye kadar sektör bazlı olarak değişiklik göstererek artarak devam ediyor. 2021 yılında bölgemizde imalatçılara yönelik alınan hibe desteği 1,4 milyon TL. Bu hibe desteğini geri ödemesiz şekilde genç girişimcilerimiz ile bölgemize kazandırdık. Sadece Keşan değil, İpsala ve Enez’de de girişimcilerimizi KOSGEB desteklerinden faydalandırmaya devam ediyoruz. İmalatçılara sağladığımız desteklerin yanı sıra geleneksel girişimci diye adlandırdığımız hizmet ve perakende sektörlerine yönelik desteklerimiz de devam ediyor. Onların destekleri üretici sektörüne göre az olsa da düşük faizli ve faizsiz kredi destekleri ile bölgemize hizmet etmeye devam ediyoruz. Mayıs ayında imalatçılara yönelik açıklanan düşük faizli veya faizsiz kredi destekleri 21 Haziran ve 9 Temmuz arasında ilave kontenjan ile imalatçı girişimcilere tekrardan açıklandı. Hem kredi hem KOSGEB desteklerimiz tamamen elektronik ortamda e-Devlet sistemi üzerinden KOSGEB ile entegre bir şekilde devam ediyor. Son iki kurulda onaylanan dört girişimcimiz ile beraberiz. Hepsi Keşan’da ilk” diye konuştu.

Tunç’un konuşmasının ardından KOSGEB desteklerinden yararlanan girişimciler söz aldı.

Sözü ilk olarak bölgemizde lavanta yağı üretimi yapan Sıllage Lavanta yetkilisi Aybüke Gök aldı.

GÖK: “ALTERNATİF ÜRÜNLER BÖLGE TARIMIMIZA BAŞKA SOLUKLAR GETİRİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Lavanta yağı üretimi hakkında bilgiler veren Gök, şunları söyledi: “Bölgemizde lavanta üretiminin fazla olması nedeniyle lavanta yağı projesini profesyonel haline getirmeye karar verdim. KOSGEB’den bu konuda destek aldım. Bugün destek sayesinde buraya kadar geldik. KOSGEB’in destekleri ile makine imalatımızı yaptırdık. Makinemiz kuruldu, yağ üretimine yakın zamanda başlayacağız. Bölgemizde ilk kadın girişimci olarak ben vardım. Daha sonra başkaları da bu işi yapmaya başladı. Ben kendi ürettiğim lavantaların yağını çıkarıyorum. Bunu ileride nane ve kekik üzerinden de yapmaya çalışacağım, onların da yağını çıkaracağım. Alternatif ürünler bölge tarımımıza başka soluklar getirir diye düşünüyorum.”

Daha sonra sözü, Prefabrik ev üretimi yapan Ev'erywhere Prefabrik Ev Yetkilisi Uğur Yiğit Kayabaşı aldı.

KAYABAŞI: “SEKTÖRÜMÜZE TALEP DAHA ÇOK ARTTI”

Sözlerinde, hedef kitlesinin tüm Türkiye olduğunu ifade eden Kayabaşı,“Bu işe girmem tesadüf oldu. İlk başta kendime ev yaptım. Gelen arz ve talep üzerine işe girmem gerektiğine karar verdim. Pandemi herkesi ne yazık ki kötü etkiledi ama bizim sektörümüze talep daha çok arttı. Yetişemez olduk. KOSGEB sayesinde işlerimizi hızlandırabileceğiz. Bölgemize faydalı olacağını düşünüyorum. Hizmeti sadece bölgemize değil, Türkiye’ye de yapmak istiyorum, hedef kitlem tüm Türkiye. Yaptığımız evler Time House olduğu için istediğiniz her yere götürebilirsiniz” diye konuştu.

Yiğit Kayabaşı’nın ardından sözü Buket Mobilya yetkilisi Ufuk Yılmaz aldı.

YILMAZ:“PİYASADA İŞVEREN OLARAK KENDİME BİR TÜRLÜ FIRSAT VEREMEMİŞTİM”

Hem mobilya hem mutfak ürünlerinde ev içerisinde birçok ahşap üzerinde yapılabilecek birçok faaliyet gerçekleştiren Ufuk Yılmaz ise şunları söyledi: “Mobilya ve imalat benim çocukluğumdan beri olan baba mesleğimdi. Piyasada işveren olarak kendime bir türlü fırsat verememiştim. KOSGEB destekleri ile böyle bir imkan sağlandı, herkese çok teşekkür ediyorum.”

ERTEĞLİ: “SADECE KEŞAN DEĞİL, BÖLGEYE DE HİZMET VERİYORUZ”

Ufuk Yılmaz’ın ardından söz alan Trakya Havalandırma yetkilisi Hasan Erteğli ise şunları söyledi: “2003 yılından beri içinde bulunduğum faaliyeti bu sene KOSGEB’in vermiş olduğu destek ile ilerlettim. Bu işe kendim atılmak istedim ve başarılı oldum. Kendi işyerimi açtım ve hizmet vermeye başladım. Lokantalar, kafeler ve bunu şehir dışına da taşıdık. Sadece Keşan değil, bölgeye de hizmet veriyoruz. Lokantalara davlumbazını yapıyoruz havalandırmasını, köfte ocağı, ızgarası ve mangalını yapıyoruz, otellerin havalandırmalarını yapıyoruz. Evlerde sığınak havalandırmaları yapıyoruz. Kaloriferlere çelik bacalar yapıyoruz. Bu desteği sunduğunuz için hepinize teşekkür ediyorum.”

Desteklerden yararlanan girişimcilerin konuşmalarının ardından yeniden söz alan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf, şunları söyledi: “KOSGEB bünyesinde odamız adına, temsilcimiz Kadir Can Tunç, özverili bir şekilde çalışıyor. Destek ve hibe başvurularını çok yakından takip ediyor. Üyelerimize de teşvik sağlıyor. KOSGEB temsilcimiz Kadir Bey’e de yönetimimiz adına çok teşekkür ederiz. Bölgemize sağlanan yatırımlardan dolayı da girişimcilerimize çok teşekkür ederiz.”