Sedat Yılmaz, sigortanın önemine dikkat çekti:

SONGÜL KONAR

Yılmaz yaptığı bilgilendirmede, vatandaşların sigorta oranını çoğalttıklarında Türkiye’nin yaşam seviyesinin de yükseleceğini söyledi.

“YİTİRDİKTEN SONRA YAPTIRAMAYACAĞINIZ TEK ŞEY SİGORTA”

Sigortalılık oranının artması için mücadele vermeleri gerektiğini vurgulayan Yılmaz, açıklamasında şunlara yer verdi: “Depremin üzerinden 21 yıl geçti %55’i ancak yakaladık. O da mecbur olduğu için. Evde oturacak kişi elektrik ve suyun abonesi için sigorta yaptırmış oluyor. İkinci sene yenilemek için haber verdiğimizde ev sahibi ‘evde kiracı oturuyor şu an, lazım değil’ diyor. Bunu kiracı için veya birileri istediği için değil, kendi güvenliğimiz için yaptırmamız lazım. Çiftçi bölgesiyiz. Ürünümüzü tarlaya ekiyoruz, kuraklık olacak, yağışlar fazla olacak, yangın olacak %50’sini devlet karşılayacak. Biz her kolda sigortalılık oranını yükseltmek zorundayız. Bu dünyanın tüm ileri devletlerinde bir mala sahip olduğunuz zaman ilk akla gelen sigorta. Aracınızı alırken sigorta zorunlu olduğu için yaptırıyoruz, ev alırken DASK’ını yaptırıyoruz, iç kısmını yaptırmıyoruz. Bugün bir evlenmenin maliyeti 70-80 bin TL. O kadar maliyeti var, o eşyayı evin içine koymuşsun ama güvencesini almamışsın. Hadi siz tedbirlisiniz, komşuda çıkan yangın size sıçradı onu bir daha yerine koyamazsın. Borçlanma ile yaşıyoruz. Borçlanma ile yaşanan bir ülkede sigortanın birinci sırada olması lazım. Biz bunun savunucularındanız. Parası olan yaptırmazsa yaptırmaz. Ama borçlanıp eşyanı almışsın borcun devam ediyor, bunu güvence altına almak mecburiyetindesin, evde olsa arabada olsa. Şimdi krediler ucuzladı, mal sahibi olma kolaylaştı. Güvenceye almak kredi zorunla oluyor. Bunlar taksit ile olan şeyler. Biz sigortalılık oranının artması için mücadele vermemiz gerekiyor. Olmazsa olmazlarımız. Bizim sloganımız da ‘ne olmaz olmaz, sigortasız olmaz’. Bir şeyi kaybettikten, yitirdikten sonra yaptıramayacağınız tek şey sigorta. Bunu baştan yaptırmalıyız. Pirimler ucuz. Sigortasını yaptıran çiftçimiz sonrasını Allaha bakıyor. Kendini güvence altına almakta senin sorumluluğun. Sigortalı olan vatandaş rahat ediyor, diğer vatandaş ‘ay neden yaptırmadım, keşke yaptırsaydım’ diyor.”

“SİGORTA YAPTIRMAMAK İÇİN HİÇBİR NEDEN YOK”

Vatandaşlara sigorta yaptırmaları için çağrıda bulunan Yılmaz, ‘Herkese rica ediyoruz, sigorta primleri makul, sigorta yaptırsınlar’ diyerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çanakkale- Gelibolu arasında çıkan yangınlarda tarım sigortası oranı %17. Biz ormanlık bölgeyiz. Her tarafımız ağaç. Çam ormanlarından dolayı hızla yayılan bölgeyiz. Yine de nedense küçük paraları harcamayı sevmiyoruz, büyük paraları harcamayı seviyoruz. Bugün araç sigortalarında pandemiden dolayı fiyatlarda düştü. Olmayan vadeler başladı. Trafik sigortasını tek çekim veya nakit yapıyorduk, şimdi 9 aya kadar vade veriyor. Sigorta şirketleri şu anda halkı korur halde. Sigorta yaptırmamak için hiçbir neden yok. Hepimiz kendimizi güvence altına almak mecburiyetindeyiz. Bu mahsulde, konutta, sağlıkta da aynı. Türkiye’de bütün sigorta şirketleri pandemi hasarlarını ödedi. Devlet hastanelerini açtı, sigortalara düşen kısmı sigortalar ödedi. ‘Bu bizim kapsamımızda değil’ demedi. Sigorta oranımız çoğalırsa Türkiye’nin yaşam seviyesi yükselir. Depremde konutu zarar gören ‘eyvah’ diyor, sigorta yapılmışsa ‘eyvahvah’ der. Sallanmadan poliçemizi yaptırmamız lazım. Herkese rica ediyoruz, sigorta primleri makul, sigorta yaptırsınlar. Yangınlar, kuraklık, yağışlar, bir kıvılcım ormanı da tarlaları da yakar. Depremin üzerinden 21 yıl geçti oran %55’e ancak gelmiş. Bunlar çok düşündürücü. Biz üzülüyoruz.”