HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Bosna Hersek’ten gelen Zamanın Şahitleri Derneği üyesi 21 gönüllü, dün sabah saatlerinden İpsala Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı. İpsala Şehitler Anıtı'nı ziyaret eden Zamanın Şahitleri Derneği üyesi 21 gönüllü, burada dua etti. Gönüllüler daha sonra taşıdıkları Türk ve Bosna Hersek bayraklarıyla Keşan’a yola çıktı. Gönüllüler, Keşan’da Mehmet Gemici Cennet Bahçesi önünde Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Saros Doğa ve Spor (SARDOS) Derneği Başkanı Faruk Eker ve dernek üyelerince karşılandı.

Çanakkale ruhunu yaşatan her organizasyona saygılarının sonsuz olduğunu belirten Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, karşılamada şunları söyledi: “Çanakkale Savaşlarına Balkanlardan gönüllü olarak katılmış 30 bin kişiyi anma ve hatırlatma amacı ile Bosna Hersek'ten ‘Atalarımızın İzinde Saraybosna-Çanakkale Yürüyüşü’ kapsamında yola çıkan Zamanın Şahitleri Derneği Üyeleri’ni SARDOS ile Mehmet Gemici Cennet Bahçesi önünde karşıladık. Temel amacı; Türkiye'nin sınırlarından ibaret olmadığının tekrar hatırlatılması ve aramızdaki bağların tekrardan sağlamlaştırılması olan yürüyüşe katılan herkese teşekkür ediyoruz. Bu etkinliğiniz nedeniyle sizleri yürekten kutluyoruz. Yürüyüşçülerimiz Keşan’da çok kıymetli olan SARDOS derneğini partner olarak seçmişler. Hem SARDOS’a hem de Zamanın Şahitleri Derneği üyelerine Çanakkale ruhu ve heyecanını bizlere bir kez daha yaşattıkları için teşekkür ediyoruz. Burada kendinizi evinizde gibi hissedin. Çanakkale’de ömrünüz boyunca unutamayacağınız anılar yaşayacaksınız ve ülkenize geri döndüğünüzde bunu sürekli hatırlayacaksınız. Atalarınızın destekleri bizler için gurur verici. Sizlere Atalarımızın torunları olarak şükranlarımızı sunuyoruz. İyi ki varsınız şehrimize hoş geldiniz şeref verdiniz. Hepiniz bizlerin kardeşisiniz.”

Daha sonra ise yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önüne geçildi. Grubu burada AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç ve MHP Keşan İlçe Başkanı Adnan İnan karşıladı.

BU BİR KARDEŞLİK ÇAĞRISIYDI

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yürüyüşün koordinatörü Abdülhamit Bolat, yürüyüşü Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki kardeşlik bağını kuvvetlendirmek amacıyla düzenlediklerini belirterek, “Artık Bosna Hersek’te, Boşnak kardeşlerimizle bir gönül bağımız oluşmaya başladı. Zamanın Şahitleri Derneği Başkanı Muhammed Pabic’le de böyle tanıştık. Kendisi Türkiye içinde bir şeyler yapmak istediklerini söylediler. Kendisiyle burası neresi olabilir diye görüştüğümüzde Çanakkale olabileceğini söyledim. Çanakkale’yi araştırdı ve 1 hafta sonra geldiğinde dedi ki ‘benim dedem Çanakkale gazisiymiş’ Bu şekilde bilinmeyen çok fazla torunlar, dedeler var. Bu projeye başladığımızda şunu öğrendik, Osmanlı 1 haftada bir cuma hutbesiyle kendi mülkünde olmayan 30 bin gönüllü askeri toplayabilmiş. Çanakkale’ye gelmiş bu 30 bin insan. Gerek Sırp, gerek Hırvat, gerek Arnavut, gerek Boşnak. Bu sadece İslami bir çağrı değil, bu bir kardeşlik çağrısıydı. Şu anda bizde bir kardeşlik çağrısı yaptık Bosna Hersek’te. Aramızda hem Sırbistan’dan, hem Bosna Herksek’ten Müslüman olanlar da, gayrimüslim olanlarda var. Bu bir kardeşlik çağrısıydı. Bu kardeşlik çağrısını yeniledik. Türkiye’nin tek başına olmadığını her zaman gönül coğrafyasından insanların olacağını tüm dünyaya anlatmak istedik. Yürüyüş organizasyonumuz Aliye İzzet Begoviç’in kabrinden dualarla başladı. Daha sonra Novi Pazar’a, oradan da İpsala’ya otobüsle geldik. İpsala’dan da yürüyerek gelerek Keşan’a geldik. 24 Nisan’da Çanakkale Kara Savaşları’nı anma programına katılacağız. Ertesi günde 57’inci Alay’a saygı yürüyüşüne katılacağız” dedi.

TORUNLARI BURAYA GETİRME AMACIMIZ VAR

Zamanın Şahitleri Derneği Başkanı Muhammed Pabic ise organizasyonda kendilerine destek verenlere teşekkür ederek, “Saray Bosna Büyükelçisi’ne çok teşekkür ederim. Hem yönlendirmeleri hem de umudumuzun kırıldığı yerlerde bize tekrardan destek vermesi bizim için oldukça umut verici bir şeydi. Gerek Keşan Belediyesi, gerek Kızılay, gerekse Konya Büyükşehir Belediyesi ve Pendik Belediyesi’ne bize yapmış oldukları desteklerinden dolayı özellikle teşekkür ediyoruz. Boşnak arkadaşlarımız bu organizasyonda olabildiğince minimum maliyetle gelebilmeleri için bu kurumların bize büyük destekleri oldu. Asıl amacımız 21 kişiyle başladığımız bu organizasyonu önümüzdeki senelerde daha yüksek kişi sayısına ulaştırmak. Ondan sonraki senelerde de torunları buraya getirme amacımız var” diye konuştu.

SARDOS Derneği Başkanı Faruk Eker de rota konusunda kendilerine yardımcı olduklarını belirtti.

Zamanın Şahitleri Derneği üyesi 21 gönüllü, dün akşam Keşan’da konakladıktan sonra bu sabah Çanakkale Şehitliği’ne doğru yola çıktı.