AYGÜL KONAR

Bahse konu yönetmelikte tütün mamulleri paketlerin renk ve grafik tasarımlarından dolayı çekiciliğin ve özendiriciliğin ortadan kaldırılması için başlatılan düz ve standart pakete ilişkin düzenleme yapıldı.

Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Keşan Sebze Manav ve Bakkallar Odası Başkan vekili Mustafa Çakır, düzenlemeye geçiş için sektöre 6 ay süre tanındığını, bu süre içinde yönetmeliğe uyum amacıyla güncelleme izni başvurusu yapılmayan piyasa arz uygunluk belgelerinin iptal edileceğini belirtti.

“SEKTÖRE 6 AY SÜRE TANINDI”

Keşan Sebze Manav ve Bakkallar Odası Başkan vekili Mustafa Çakır, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Sigara paketleri değişiyor. Yüzde 100’e yükseltildi. Tarım ve Orman Bakanlığı sigara birim paketlerin arka yüzlerinde yer alan birleşik sağlık uyarısı alanı 85'ten yüzde 100’e yükseltildi. Bakanlık tarafından hazırlanan tütün mamullerinin üretim şekline etiketlemesine ve denetlemesine ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte tütün mamulleri paketlerin renk ve grafik tasarımlarından dolayı çekiciliğin ve özendiriciliğin ortadan kaldırılması için başlatılan düz ve standart pakete ilişkin düzenleme yapıldı. Düzenlemeye geçiş için sektöre 6 ay süre tanındı. Bu süre içinde yönetmeliğe uyum amacıyla güncelleme izni başvurusu yapılmayan piyasa arz uygunluk belgeleri iptal edilmiş sayılacak. Yüzde 85 kararı geldiğinde tüketicilerde etkili olmuştu. Sonuçta tüketiciler yine içmeye devam ediyorlar. Üyelerimizin satışının azalacağını tahmin etmiyoruz. Sigara sağlığa zararlıdır. İçilmesini tavsiye etmiyoruz. İnsanlar içmeye maalesef devam ediyorlar. Üyelerimizi zaman söylentileri, beklentiler daha zorlayacaktır sermeye kaybını yaşamaya devam edileceklerdir.

1 Temmuz itibariyle akşam saat 22.00’ye kadar alkol satışları serbest, sokağa çıkma kısıtlaması gibi alkol satın alma yasağı sona erdi. Yine eski düzene dönüldü. Saat 22.00’ye kadar alkol satışı serbest olacak. Tek isteğimiz esnafın 24.00’e kadar alkol satış yapabilmesidir. Bakanlığımızın bu kararda esnafının yanında olacağından beklentimiz var.”