HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

İlk tören, saat 09.00’da, Asri Mezarlık’taki Şehitlik Anıtı’nda başladı. Törene, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Özay, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, gaziler, şehit yakınları, siyasi parti ve STK temsilcileri, askeri erkan ile vatandaşlar katıldı. Anıta çelenk sunulmasıyla başlayan program, saygı duruşunda bulunulması, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle sürdü.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı ise Piyade Yüzbaşı Mehmet İlhan yaptı. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen, milletimizin kahraman evlatlarının emsalsiz fedakarlıklarıyla kazanılan bu zaferin, milli mücadeleye ilham verirken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade eden İlhan, “İtilaf devletleri donanmasının 18 Mart 1915’de Çanakkale Boğazı’nı geçmek için başlattığı taarruz, Nusret Mayın Gemisi’nin döşediği mayınlar ve Türk topçusunun son derece isabetli atışlarıyla başarısız olmuş ve itilaf devletleri donanması savaş gücünün üçte birini kaybetmiştir. Bu durum karşısında itilaf devletleri donanması boğazı terk etmek zorunda kalmıştır. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğini anlayan itilaf devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yaparak boğazı karadan geçmeyi denemişler ancak Çanakkale Savaşları’nda askeri bir deha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır. Şanlı tarihimizde bütün ihtişamıyla yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale Savaşları, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda asil Türk milletinin hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin, en zor şartlar altında dahi neleri başarabileceğinin en güzel örneklerinden birisidir” dedi.

Daha sonra şehitler için Kuranı Kerim okundu. Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz’ın şehitlik defterini imzalaması ve şehit mezarlarının ziyaret edilerek karanfil bırakılmasının ardından program sona erdi.

SELİM SESLER TİYATRO VE KONFERANS SALONU’NDAKİ PROGRAM

Keşan Belediyesi Selim Sesler Tiyatro ve Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik ise saat 10.00’da saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma ise Safiye Erol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Eda Perem tarafından yapıldı. Eda Perem, Çanakkale’nin, şanlı tarihimizin kahramanlık destanlarından birisi olduğunu dile getirerek, “Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, milli mücadelemizin ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Türk ulusunun kahramanlık ve fedakarlığının zirveye ulaştığı, kısacası azmin mücadelesi olmuştur. Çanakkale öyle bir mücadeledir ki, savaşlarda yorgun düşmüş bir milletin, milli mücadelesinin önemli bir bölümünü teşkil etmiş, Gelibolu’da yarattığı Atatürk’ün, milletin geleceğe ait vazgeçilmez önderi yapmıştır. Eğer bu savaşı kaybetmiş olsaydık, İstanbul derhal igal edilecek, Anadolu kısa sürede parçalanacak ve Türk devleti ortadan kalkacaktı. Bunun içindir ki, Çanakkale bir ölüm kalım savaşı olmuştur. Bütün bir milletin zafere odaklanarak, ‘Ya zafer, ya ölüm’ dediği yerdir. Çanakkale Zaferi vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neler başarabileceğinin en güzel kanıtıdır” diye konuştu.

Daha sonra şiir ve kompozisyon dalında 1. olanlar, eserlerini okuyarak, ödül törenine geçildi. Resim dalında 1. olan Abdül Şavur İlkokulu öğrencisi İlke Arya Kunduracı, şiir dalında 1. olan Ali Kale ve Kardeşleri Ortaokulu öğrencisi Nisa Gül ve kompozisyon dalında 1. olan Keşan Lisesi öğrencisi Yağmur Kavalak ödüllerini Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz’dan, resim dalında 2. olan Özel ADEN İlkokulu öğrencisi Asel Ekmen, şiir dalında 2. olan Yekta Baydar Ortaokulu öğrencisi Derin Lal Bozkurt ve kompozisyon dalında 2. olan Keşan Fen Lisesi öğrencisi Rümeysa Kır ödüllerini 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Özay’dan, resim dalında 3. olan Raşit Efendi İlkokulu öğrencisi Rüya Aday, şiir dalında 3. olan Süleyman Paşa İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Emirhan Özkan ve kompozisyon dalında 3. olan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencisi Ezgi Karaca ödüllerini Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’ndan aldı.

Program, Çanakkale Destanı adlı oratoryonun sunumunun ardından sona erdi.