SONGÜL KONAR

Proje hakkında bilgi veren Tahir Demirel Bulgar katılımcıları Keşan TSO’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek şunları söyledi: “Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının ikinci teklif çağrısı kapsamında başlanmış olan CB005.2.21.063 sayılı ve ‘Cross-Thrace Connection’/ ‘Çapraz Trakya Bağlantısı’ isimli projemiz, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Liderliğinde, Bulgaristan - Bölgesel Tarih Müzesi - Haskovove Bulgaristan ‘Bölgesel İşbirliği ve Kalkınma İttifakı’ Derneği partnerliğinde yürütülmektedir.”

Projenin ikinci faaliyeti olan; Ortak Uzman Ağı (JEN) Toplantısı’na, Bulgaristan-Türkiye sınır ötesi Bölgesi’ndeki paydaş kurumların temsilcileri, Haskovo ve Keşan'dan 10 uzman ve proje ekiplerinin katılımı ile gerçekleştiğini belirten Demirel, “Toplantıların süresi iki gündür. Toplantı katılımcıları, Bulgaristan-Türkiye Sınırötesi Bölgesi’nde turizmin gelişimine yönelik raporlar sunacak olan 10 araştırmacıdır. Topalantılarda elde edilecek Raporlar bir Ortak Bilgi Kitabında bir araya getirilecek ve basılacaktır. Bu Uzman Ağı, Bulgaristan-Türkiye Sınırötesi Bölgesi’nde, uzmanlar ve kullanıcılar arasında ilişki kurulmasını teşvik etmeyi, sürdürülebilir turizmin gelişimi, yeni bilgi ve iyi uygulamalara ilişkin beklentileri karşılamaya hazır hale getirmeyi amaçlamaktadır. JEN toplantıları 4 ayrı çalışma toplantısından oluşmakta olup, toplantılarda Haskovo ve Edirne bölgelerindeki kültürel ve tarihi eserlerin kullanımı ve tanıtımı için fırsatlar, uygun turistik gelişme olanakları vb. tartışılacaktır. Toplantılardan ikisi Keshan'da yapılacak olup, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan 5 uzman, Bulgaristan - Bölgesel Tarih Müzesi - Haskovo  ve Bulgaristan ‘Bölgesel İşbirliği ve Kalkınma İttifakı’ Derneği’nden toplam 5 temsilci yer alacaktır” ifadelerini kullandı.

JEN toplantıları ile Haskovo ve Edirne bölgelerinde tarihi miras değerlerinin korunması ve kullanımıyla ilgili sorunların ve fırsatların incelenerek analiz edileceğinin kaydeden Demirel, “Bulgaristan-Türkiye Sınırötesi Bölgesi’nde, Turistik potansiyelin geliştirilmesi, tarihi mirasın korunması ve kullanılması için fırsatlar üzerine yönelik, analiz ve çalışmalar detaylandırılacaktır. Sonuçlar sektörle ilişkili paydaşlara dağıtılacaktır”  şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan Kadir Mutaf uzun yıllardan beri Bulgaristan’la bu tip projelerde ortaklık yaptıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu projeler sonucunda bölgemizde ve Bulgaristan tarafında çok olumlu çalışmalar olduğunu gördük. Bu projelerin karşılıklı olarak bölgemize değer katacağına inanıyoruz. Bu tip işbirliklerine umarız uzun yıllar devam edebiliriz.”