AYGÜL KONAR

Dün, saat, 14.30' da Keşan TSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Proje Yöneticisi Tahir Demirel ve Bulgar vatandaşlar katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Tahir Demirel, Bulgar katılımcıları Keşan TSO’ da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Avrupa Birliği Başkanlığının ulusal otorite görevini yürüttüğü Interreg-IPA Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programının ikinci teklif çağrısı kapsamında başlanmış olan CB005.2.21.063 sayılı ve  ‘Cross-Thrace Connection’/ ‘Çapraz Trakya Bağlantısı’ isimli proje, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Liderliğinde, Bulgaristan - Bölgesel Tarih Müzesi - Haskovo ve Bulgaristan "Bölgesel İşbirliği ve Kalkınma İttifakı" Derneği Partnerliğinde yürütülmektedir. Proje 24 aylık olup, toplam bütçesi 475 bin 643,62 Euro’dur” dedi.

Projenin amacı hakkında konuşan Demirel, “Edirne ve Haskovo bölgelerindeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yol açacak olan turistlerin aktivitelerini ve genel olarak değişimini önemli ölçüde artıracak bir bilgi sistemi oluşturmaktır. Genel amaç, modern teknolojiyi kullanarak kamu kültür sektöründe çağdaş turistik cazip hizmetler geliştirmektir”  açıklamasında bulundu.

TAHİR DEMİREL, PROJE KAPSAMINDA UYGULANACAK FAALİYETLERİ ŞÖYLE SIRALADI

Tahir Demirel, Proje kapsamında uygulanacak faaliyetler kapsamında iki bölgede kültürel mirasın korunması ve tanıtılmasında yeni ortak çabalar için fırsatlar sağlayacağını kaydederek, “Başlıca faaliyetler şunlardır; CB desteği ve iyi uygulamaların paylaşılması için mekanizmaların geliştirilmesine yönelik; Act.1. Joint Project Steering (JPS) toplantıları; Act.2, 3. Kültürel miras potansiyeli ve sürdürülebilir turizmin bilgi birikimini paylaşmak için bir ağ oluşturmak üzere Ortak Uzman Ağı (JEN) toplantıları; Act.4, 5. Genel kültür alanında, çağdaş turistik cazip hizmetler geliştirmek için geleneksel kostümlerin ortaya çıkarılarak desteklenmesi Act.6,7. Ortak CBS platformlarının geliştirilmesi - CB bölgesindeki tarihi miras yenilikçi bir şekilde desteklenecektir; Act.8,9. ‘kültür turu’ ve ‘Kültürel Miras’ Broşürleri, sürdürülebilir ve çeşitli, spesifik turizm ürünlerinin yüksek katma değer ile pazarlanması ve sektörün sürdürülebilir bölgesel kalkınma için katkısının arttırılması; CB Bölgesinde tarihi mirası tanıtmak için Act.10,11, ‘Törenler ve süreklilik’ ve ‘Moma Vs. Kokona’ etkinlikleri. Act.12,13. ‘Eski ve sonsuz’- toplumsal kültür sektöründeki gelişmiş çağdaş turistik cazip hizmetlerin süreçlerinde BİT ve e-Turizm kullanarak yerel toplulukları dahil etmek ve bir bütün olarak CB bölgesinde tarihi mirası teşvik etmek” diye konuştu.

“PROJE, İNSANLAR ARASINDA BİLGİ ALIŞVERİŞİNİ VE İKİ BÖLGEDE YAŞAM KALİTESİNİ GELİŞTİRECEKTİR”

Demirel, konuşmasının devamında projeden beklenen sonuçlardan da bahsederek şöyle devam etti: “Faaliyetlerin uygulanması, doğal, kültürel ve tarihi mirasın ve ilgili altyapının daha iyi kullanılması yoluyla CB alanının turistik cazibesini artıracaktır. Proje, insanlar arasında bilgi alışverişini ve iki bölgede yaşam kalitesini geliştirecektir. Kurulan ‘bulut’ CBS platformunun bir sonucu olarak, modern interaktif bilgi teknolojilerinin uygulanması, kültürel ve tarihi eserlerin tanıtımı için web tabanlı uygulamaların oluşturulması yoluyla entegre bir kültürel kaynak veritabanı elde edilecektir. İki bölgede turistik cazibe merkezleri için coğrafi bilgi sisteminin geliştirilmesi, CB bölgesinin turist potansiyelinin optimal ve verimli kullanımını sağlamayı amaçlamaktadır. Proje, turizmin gelişmesi için şartlar sağlamanın yanı sıra kültür ve gelenekleri teşvik etmek için yenilikçi bir düşünceye sahiptir. Proje, sürdürülebilir turizm alanında Haskovo ve Keşan arasında CBC üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.”

Tahir Demirel, son olarak projenin hedef gruplarını sıralayarak,“Haskovo ve Keşan'da bölgesel ve yerel yetkililer ve paydaşlar; Haskovo ve Edirne bölgelerindeki turistik acenteler; Haskovo’da yaşayanlar ve Keşan’da yaşayanlar, Haskovo ve Edirne bölgelerindeki turistler” dedi.

Daha sonra söz alan Orkun Özkaya, pandemi koşullarında zor ilerledikleri bir proje olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Özverili çalışmalarından dolayı tüm paydaşlara teşekkür ederim. Projemiz ortak kültürel mirasımızı ve bölgemizin turistlik zenginliklerini tanıtacak. Ümit ederim en kısa sürede tamamlanıp faaliyete geçen bir proje olur. Bazı altyapı çalışmaları bitti ve haritalar hazır hale gelmeye başladı.”

Daha sonra proje ortaklarından olan Haskovo Bölgesel Tarih Müzesi Müdürü, Petko Dobrev söz alarak Keşan’da olmaktan mutlu olduklarını belirterek, “Güzel bir çalışma çıkaracağımızı umuyoruz. Ev sahipliğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

Son olarak söz alan İşbirliği ve Bölgesel Kalkınma Derneği Başkanı Svetla Vasileva ise, “Sizinle çalışmaktan oldukça memnunum. Ayrıca bu projede iki taraf olarak güzel bir bağlantı kurmuş oluyoruz” ifadelerine yer verdi.