AYGÜL KONAR

Keşan Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği (Ke-Hayko) Başkanı Sevinç Cebeci, TBMM’de kabul edilen yasanın bekledikleri gibi bir yasa olmadığına dair açıklamada bulundu.

Cebeci açıklamasında, “Biz, Hayvan Haklarını gözetecek kanunlar beklerken, masa başında içeriğini bilmeden kanun çıkartılmasını yanlış buluyoruz”  ifadelerine dikkat çekti.

“DIŞARIDA NELER OLUP BİTİYOR BİLMİYORLAR”

Kabul edilen yasanın bekledikleri gibi bir yasa olmadığını önemle vurgulayan Sevinç Cebeci, açıklamasında, şu ifadelere dikkat çekti:“Bizim istediklerimiz ile masada konuşulan olmadı. Dışarıda neler olup bitiyor bilmiyorlar, sadece evde bakılan hayvanları biliyorlar. Dışarıda hayvanların ve hayvan severlerin neler yaşadığından bilgileri yok. Oraya STK’ların gitmesinin nedeni bilgi vermekti. Tekirdağ’da Hayvan Hakları Federasyonundan da giden oldu. Neler yapılması gerektiğini, bizlerin isteklerini söyledi. ‘Siz istediğiniz kadar söyleyin, ben bildiğimi okurum’ dendi. Yasada bizim beklediklerimizin hiçbiri olmadı. İki sene ceza veriliyor, bu da daha sonra paraya dönüştürülüyor. Para cezası da 3-5 kuruş bir şey zaten, böylelikle cezadan kurtulmuş oluyor. Hayvana tecavüz eden yeniden edecek. Bizlerin şikayet etme durumunu ortadan kaldırdılar. Tarım İlçe’ye vermeye çalışıyorlar. Tarım İlçe şimdiye kadar ne yaptı ki bundan sonra yapacak? Biz, daha önce köylerde, işlem yapılması için Tarım İlçe’yi aradık, hiçbir işlem yapılmadı. Yasa istediğimiz gibi olmadı. Biz, Hayvan Haklarını gözetecek kanunlar beklerken, masa başında içeriğini bilmeden kanun çıkartılmasını yanlış buluyoruz. Bizlerin fikirleri alınmalı, ne gibi sorunlar yaşanıyor, bu hayvanların neler yaşadığını en çok bizler görüyoruz. Oradakiler sahada olanları görmüyorlar. Kanunlar ‘malı’, ‘cana’ çıkardı ama bu canın güvencesi yine yok. Güvence olmayan kanunun ne işi var? Çıkacak olan, onaylanmamış fakat tasarlanmış yasayı hayvan severler olarak yeterli bulmuyoruz.”

Cebeci, sözlerinin sonunda, İstanbul’daki üyelerin ve hayvan severlerin, 11 Temmuz’da Ankara’ya gideceklerini söyledi.