BÜLENT SAYLAM

Pekcan, 21 Temmuz’da yapılan Keşan Belediye Meclisinin Temmuz Ayı Olağan toplantısı başta olmak üzere çeşitli konu başlıklarına değindi. Ek bütçe, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun bastırdığı kitapçık, su zammı gibi konular hakkında da konuşan Pekcan’ın Medya Keşan Facebook sayfası üzerinden canlı olarak canlı yayını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

ŞOVA DÖNÜŞEN BİR MECLİS

Pekcan açıklamasına şöyle başladı: “Yanlış bilgilendirmeler şova dönüşen bir meclis. Meclisin basın açıklaması gibi kullanılması ve üstü kapalı geçilen ya da farklı bilgilendirilen şeylerle ilgili konuşmak istiyorum. Ülkenin yönetilmediğini, savrulduğunu daha önce söylemiştik. Keşan’ın durumu ülkenin durumdan farklı değil sosyal medya paylaşımları, orada burada yapılan şovlar, yapılan etkinlikler ama elimizde somut hiçbir şey yok.”

BAŞKAN 5. AYDA EK BÜTÇE İSTEDİ

Pekcan, dördüncü madde olan ek bütçenin yeniden meclise getirilmesi hakkında ise şunları söyledi: “Daha önce meclise gelen bu maddede normal bütçeye ilave olarak Özel Kalem yani başkanın özel harcamaları ve sosyal kültür işlerinin harcamaları için para isteniyor. Size durumu bir kere daha hatırlatayım. Keşan Belediyesinin 2022 yılı bütçesi 276 milyon TL.  Başkanın istediği ek bütçe ki bunu 5. ayda istiyor. Yani 4. ayda verilen bütçe bitiyor, yetmiyor. 4 ayda 1 ek bütçe istiyor. İstediği rakam 121 milyon 352 bin TL. Peki bu ek bütçeyle ilgili komisyonda görüşülen ve sonra meclisten geçen rakam ne? O da 115 milyon 900 TL. Yani ek bütçeden istenen rakamın% 95. 50’si yani % 96 veriliyor. Verilmeyen rakam bu 115 milyonun içinde yalnızca 5 milyon 450 bin TL. Bu da özel kalem ve kültür işlerinin parası.”

DOSYALARI BİRİKTİYORUZ

2022 bütçesinde Kültür İşleri Müdürlüğüne 7 milyon 380 bin TL verildiğini hatırlatan Pekcan, açıklamasına şöyle devam etti: “Özel kaleme de 1 milyon 665 bin TL verilmiş. Yani toplam 9 milyon 45 bin TL. Şimdi başkan bunun üstüne 5 milyon 450 bin TL daha para istiyor. Bu bölüm Başkanın özel harcamalarıyla ilgili. Şimdi Keşan’ın nasıl yönetilmediği ile ya da başkanın bu paraları nasıl harcadığı ilgili birkaç dosyayı açalım. Daha önceki konuşmalarda ben bahsetmiştim biz bu dosyaları biriktiriyoruz. Bunları konuşma zamanımız geldi.”

ÖZEL KALEM HARCAMALARINDAN ÖRNEKLER VERDİ

Pekcan, yapılan harcamalar ilgili şu rakamları açıkladı: “Elimde ödeme emirleriyle faturalarıyla beraber bir dosya var. Bu bir danışmanlık alımı Çanakkale'de bir şirketten alınmış, 2021 yılında 31.000 lira para ödenmiş. En son Aralık’taki fatura var 2.596 lira. Ne danışıldığını da bilmiyorum Çanakkale'deki bu şirkete ismi var, her şeyi var ama Keşan’da danışacak kimse yok muydu ya da danışılması gereken bir konu muydu bilmiyorum. Başkanın özel kalemden bir danışmanlık için ödediği yalnızca bir tanesi bu, başka da var.  Yine 2021 yılında Başkan özel, kalemden şemsiye almış 31.500 liralık. Başkanın çiçek harcamaları var. Tek fatura 20.979 lira, 4.500 lira 1.500 liralık faturalar. Alt alta topladığınızda önemli bir rakam çıkıyor. Şapka, tişört ve anahtarlık almış Başkan 39.000 lira para ödemiş.”

LAY LAY LOMA 42.000 LİRA

PET FEST festivalinde harcanan rakamlar ile devam eden Pekcan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:  “PET FEST diye 3 günlük bir festival yapıldı. 42.000 lira para ödenmiş. Yapan şirket de ilginç ondan bahsetmeyeceğim. Sonra zamanı gelince onu da konuşuruz. Keşan'da KE-HAYKO diye bir dernek var. Derneğin ihtiyaçlarının ne olduğunu gayet iyi biliyorum. O hayvanların barınma ve tedavi giderleri var. Yani orada lay lay loma 42.000 lira vereceğimize bu parayla KE-HAYKO ya da bizim barınağımızda bir sürü şeyi halledebilirdik.”

2021 YILINDA ÖZEL KALEM BÜTÇESİNDEN KENT HİZMETLERİNE 1MİLYON 265 BİN LİRA

Pekcan, tuttukları dosyanın aslında başka ilginç bir yönü olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Bu dosyada 2021 yılında Özel kalem alımlarında Keşan Kent Hizmetlerinden alınanların belgeleri bulunuyor. 2021 yılında Özel Kalem bütçesinden Kent Hizmetlerine 1milyon 265 bin lira aktarılmış. Yani özel kalem bir alım yapacak, Kent Hizmetleri bu alımları yapıyor. Sonra belediyeye satıyor. Yani daha Türkçe olarak benim anladığım şu yanılıyorsam düzeltirler. Belediyenin harcaması gereken ve denetime tabii paralar. Keşan Kent Hizmetleri Şirketi üzerinden kullanılmaya başlanılıyor. Sepet alımı var 23.000 lira, kolonya, bardak alımı var 21.000 lira, yöresel ürünler var  35.800 lira gene sepet alımı var, 15.000 lira. Bakanlıklara gittiğinde belediye başkanımız verebilsin diye alınan hediyeler var, 37.800 lira. Kravat ve kaşkol almışlar 42.336 lira. Yemek bedeli var 19.000 lira; hediyelik eşya, kravat var tekrar 43.000 küsur. Yine ziyaretlerde başkanımız kullansın diye 27.000 lira. Tepside fincan takımı ve çanta alımı var, 18.000 lira. Büyük sepet almışlar içi dolu 42.336 lira. Yine sepet almışlar. Bu sefer sepetin içi boş 31.753 lira. Hediyelik var, 42.000 lira. Bir kravat seti var. Bayram için şeker var, kolonya ve kutular var, 20.000 lira, 34.000 lira, 34.000 lira filan diye gidiyor. Başkan 1.200.000 lira civarında bir özel kalem harcamasını, Kent Hizmetleri üstünden kravatlara ve başka yerlere harcamış. Bunlar Keşan'ın paraları.”

BU NASIL ACİZLİKTİR YA DA NASIL BİR KURGUDUR?

Pekcan, Belediye Başkanı Helvacıoğlu’nun Edirne Belediye Meclisinde Keşan’la ilgili bir konunu olduğu videoyu mecliste göstermesi ile ilgili olarak da şunları söyledi: “İstenen yerler kesinlikle montaj edilmiş, eğer ilginizi çekerse Edirne Belediyesi'nin 2022 Temmuz ayındaki meclisinden alınmış görüntülerin 33’üncü dakikadan sonrasını izleyebilirsiniz. Bu nasıl acizliktir ya da nasıl bir kurgudur? Nasıl bir aymazlıktır bilmiyorum ki. Edirne Belediyesi’ndeki Cumhur İttifakı belediye meclis üyesinin eline bir yazı vermişler, ek bütçe geçiyor, onlar da 7. ayda ek bütçe isteniyor, bizde daha 4. ayda bitiyor bütçe. O videoda Keşan Belediyesi’nin için istenen bir bütçenin CHP’liler tarafından başkanın bütçeyi onaylamadı söyleniyor.  Edirne Belediye Başkanımızın bir konuşması var. Sevgili belediye başkanımız, takım elbise giydirmekten de bahsediyor. Keşke onu da yayımlamasaydı. Sonrasında da Edirne Belediye Meclisinde Cumhuriyet Halk Partili belediye meclis üyeleri sözü alıyor diyor ki, Keşan Keşan’a özeldir, Edirne Edirne'ye özeldir. Keşan belediye meclisinde olan şeylerin burada konunun konuşulmasını ne anlamı var?”

İSTANBUL, ANKARA’DA MECLİS HER ŞEYE KARŞI ÇIKTI; BİZ BUNU YAPMADIK

Edirne Belediyesi’nde Belediye Başkanının CHP’de ve meclisin de CHP’de üstün olduğunu hatırlatan Pekcan, “Edirne Belediye Meclisi’nde Cumhur İttifakı'nın ne diyeceği çok önemli değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne, Ankara Belediyesi’ne bakın. Orada Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partisi ama mecliste çoğunluk Cumhur İttifakı'nda. Canlarını okudular. İstanbul halkını hiç düşünmeden Ankara halkını hiç düşünmeden halkın yararına olacak her şeyde karşı çıktılar. Belediye çalışmasın diye ellerinden geleni yaptılar. Biz Keşan’da bunu hiç yapmadık. Bugüne kadar Belediye Başkanı istediği neredeyse her şey onaylandı.” şeklinde konuştu.

EDİRNE’DE EK BÜTÇENİN GENEL BÜTÇEYE ORANI %27, KEŞAN’DA % 40

Pekcan, Edirne Belediyesi ve Keşan Belediyesi ek bütçelerini karşılaştırarak konuşmasına şöyle devam etti: “Edirne'de belediyeye verilen ek bütçenin genel bütçeye oranı % 27, biz de ise % 40. Vermediğimiz bölüm özel kalem harcamalarıdır. Allah aşkına elinizi vicdanınıza koyup siz mecliste olsanız böylesine harcayan böyle bir adama ve bütçede 9 milyon küsur para varken tekrar sen kendi şovunu yap, reklamını yap, orada burada festival yap diye siz olsanız para verir misiniz. Edirne Belediyesi % 27’lik bütçesi onaylanır iken, biz % 40’ını onaylamış iken belediye başkanının orada yaptığı şey, en basiti ile aymazlıktır.”

BU PROJE ZAMANINDA BİTMİŞ OLSAYDI 559.194 LİRAYDI

Pekcan, mecliste görüşülen ‘Yıl Boyu Üretim Ve İstihdam İle Okula Giden Mutlu Çocuklar Projesi’nin iyi yöneltilmediğini iddia ederek şöyle konuştu: “Belediye Başkanı ne kadar yeteneksiz ve ne kadar yönetemez görelim istiyorum. Ben bunu daha önce de konu etmiştim. Yıl Boyu Üretim Ve İstihdam İle Okula Giden Mutlu Çocuklar Projesi aslında bitti. Belki de o açıklamadan sonra süre uzatımı aldılar ama ben size oluşan kamu zararını söyleyeyim. Bu proje 2020 yılında meclis kararıyla geçti. Geldik 2022’ye eğer 2020 yılında normal süresinde bitmiş olsaydı meclisçe biz belediye başkanına istediği rakam olan 559.194 lirayı vermiştik. Şimdi bu mecliste Belediye Başkanı 559.194 liraya ilaveten 1.683.000 lira daha istiyor. Eğer bu proje zamanında bitmiş olsaydı 559.194 liraya bitmiş olacaktı. İlaveten 1.683.000 lira daha para verdik biz Belediye Başkanına, proje bitsin diye. Projeyi doğru anlattınız mı? Projeyi çalıştırabilecek misiniz? Proje niye bitmedi, niye 559.000 liraya bitecek projeye ilave 1.683.000 lira daha istiyorsunuz, 2 milyona çıkıyor. Kamu zararı kimin cebinden gidiyor? Keşan halkının cebinden gidiyor.”

BU KİTAPÇIK KAÇA MAL OLDU, KİME BASTIRILDI?

Pekcan, konuşmasının sonunda Belediye Başkanı Helvacıoğlu’nun 36 aylık icraatlarını anlattığı kitap ve Temmuz ayının 2. Oturumunda konuşulacak olan su zammı hakkında da şunları söyledi: “Dün bir kitapçık çıktı. Kuşe kağıda yaklaşık 2500 tane bastırılmış. Neredeyse her sayfasında sayın belediye başkanımızın fotoğrafı var. Keşan’da bir belediye mi var yoksa bir belediye başkanı mı o da belli değil? Bu kitapçık kaça mal oldu, kime bastırıldı?

Dün çok ilginç bir şekilde Belediye meclisinde son görüşülecek madde kesildi. 16. Madde sudaki fiyat artışlarıyla ilgiliydi. Aslında bu meclisin tamamlanmaması lazımdı. Ama Belediye Başkanı arada 3 günde ne yapmayı planlıyorsa bir ara verdi. Biz kararlarımızı grup toplantısında tüm meclis üyeleriyle beraber alıyoruz. Yönetim kurulunda tartışılarak alıyoruz. Bu kadar zor şartlarda halkımız bu kadar çok zor geçinirken yılbaşında yaptığımız zamdan sonra suya bir daha zam yapmak anlamsız geldi. Bizim hiçbir meclis üyemizin yanında bana bununla ilgili bir telefon ya da tehdit gelmedi. Ama başka arkadaşlara bununla ilgili gecenin belli saatinde kanun dışı bir takım zorlamalarla bu kararın değiştirilmesinin çalışıldığını biliyorum. Bu önümüzdeki 3 günlük süre. Bence hiçbir şeyi değiştirmeyecek . Biz en azından Cumhuriyet Halk Partisi olarak şunu net söyleyebiliriz ki, bu su zammı yapılmayacak, zaten bunun kararı alındı. İYİ Partili arkadaşlar da aynı fikirdeler.”