SONGÜL KONAR

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Keşan İlçe teşkilatı, Keşan Belediyesinden çıkan işçiler ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Dün saat 14.00’te CHP lokalinde yapılan açıklamaya CHP Keşan İlçe Başkanı Heves Yıldız, Kadın Kolları Başkanı Nasip Şengü Çakır, Gençlik Kollar Başkanı Emre Şevik ve Belediye Meclis üyeleri katıldı.

“TABLONUN ÇOK DA VAHİM OLMADIĞINI GÖRMÜŞ OLMALI Kİ, BUNU HALKLA PAYLAŞAMADI”

Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından her seferinde farklı rakamlarla yapılan açıklamaların bir türlü netliğe ulaşmadığını vurgulayan Yıldız, “Başkan Helvacıoğlu, göreve geldiğinin ertesi günü mali tablonun vahametinden bahsederken ‘açıklayacağım, tüm Keşan halkı derken’ tablonun çok da vahim olmadığını görmüş olmalı ki, bunu halkla paylaşamadı. Zaten personelinin alacağının olmaması da bunun kanıtıdır. Çok ta uzağa gitmeye gerek yok. Beyendik’te devraldığımız belediye de 15 milyonu aşan borç var ve yatırım olarak karşılığı yok. Nüfusu 4 bin 500 olan Enez’de 60 milyon borç var. Personel çıkarmamak için mücadele ediliyor. Sadece daha verimli nasıl çalışabilirim mücadelesini verdiği için yer değiştirmelerden dolayı belediye başkanımıza ‘mobbing davası’ açılıyor. Kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği bir diğer konu da 13 Mayıs’ta iş akdi feshedilen 7 kişi, Halk Ekmek ŞTİ.’nden çalışan son olarak işe alınanlar değil. Bu kişiler personel LTD. ŞTİ.’nde 3 ile 5 yıllık çalışanlar. İçlerinde emekliliğe 2 yılı kalanlar var. 1 kişide sözleşmeli memur ve sendikalıdır. Geçen Perşembe sözleşmeleri imzalanıp, bunun sevincini yaşayamadan işlerinden olmuşlardır.” dedi.

“HER SEFERİNDE FARKLI AÇIKLANAN RAKAMLAR DOĞRU DEĞİL”

Yıldız, netliğe kavuşmayan bir diğer konunun da personel sayısı olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda belediye de çalışan toplam 552 personel var. 600-650-700 gibi her seferinde farklı açıklanan rakamlar doğru değil. Bir diğer konu da her fırsatta emekliliği gelenlerin emekliye ayrılmaları konusunda uyarı yapılıyor. Ama emekli bir kişiyi alıp müdür olarak atıyor. Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu seçim çalışmaları sürecinde defalarca personele dokunmayacağını söylemiş. Üstüne bir de 5000 kişiye istihdam sözü vermiştir. Keşan halkı sizden bir an önce projenizi hayata geçirmenizi bekliyor. Vaad ettiğiniz gibi iktidarın gücünü kullanarak ilçeyi mali anlamda rahatlatmayı iple çekiyor. Halk sizden istihdamla, üretimle ilgili müjdeler bekliyor, işten çıkarılma değil.”

“% 40’IN ALTINA DÜŞMEDEN YENİ PERSONEL ALIMI DA GERÇEKLEŞMEZ”

Yönetilen şirketin özel bir şirket olmadığını Başkan Helvacıoğlu’na hatırlatmak istediklerini vurgulayan Yıldız, “Yönettiğiniz özel bir şirket değil, kamu hizmeti veren bir kurumun başındasınız. Kar-zarar hesabından ziyade kamu yararını huzurunu ve barışını baz almak zorundasınız. Bunun yanında elbette sorumlu olduğumuz 552 personelin de yükü omuzlarınızda. Personeli istediğiniz gibi işten atıp, ekmeği ile oynayabileceğiniz kişiler olarak görmek hem hukuka hem de vicdana haykırıdır. İş akitlerinin feshinde gerekçe olarak personel giderlerinin oranı gösterilmiştir. Sürekli farklı rakamlarla %50-55-58 olarak açıklanan rakamın doğrusunu da biz söyleyelim. %48, bu da zaten yasa çıktığında mevcut personelin yansıması bu şekilde olmuştur. Kadrolarda bir şişirilme söz konusu değildir. Ülkemizde birçok belediye de bu durumdadır. % 40’ın altına düşmeden yeni personel alımı da gerçekleşmez. 2 gün önce 3 kişinin işe alındığını da duymuş bulunuyoruz. Bu oranın yüksek olması da işten çıkarma için bir gerekçe olamaz. Kaldı ki bu işçilerin tazminatları belediyeyi daha fazla bir yükün altına sokacaktır. Daha önce de deneme süreleri bahane edilerek iş akitleri feshedilen çalışanlar olmuştur. Belli ki bu işten çıkarmalar, hem belediye için hem de Keşan halkına birer tehtid unsuru olmuş, tamamen siyasi işten çıkarmalar olarak algılanarak siyaseten kendinden olmayan fikrin ötekileştirilmesi, cezalandırılması şeklinde Keşan halkı üzerinde baskı oluşturması amaçlanmıştır.”  şeklinde konuştu.

“ÇIKARILAN 8 ARKADAŞIMIZIN DERHAL İŞLERİNE İADE EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Millet İttifakı ve Belediye Meclis Üyeleri adına da söz verdiklerini, bu anlamda ve Keşan halkının yararına olan tüm projelerde birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz siyasiler bir yerlere seçilerek geliriz. Koltuklar kalıcı değildir. Personel belediyenin asli unsurudur. Emekli olana kadar çalışma hakları hukuki olarakta güvence altındadır. Oy istemek için kapısını çaldığımız kişilerin bu muameleyi görmesi sonucu, bir daha bizler onların kapılarını nasıl çalıp ta oylarına talip olduğumuzu söyleyeceğiz. Çıkarılan 8 arkadaşımızın derhal işlerine iade edilmesini talep ediyoruz. Bilinmelidir ki bu arkadaşlarımız hukuki olarak hak ettikleri sonucu aldıklarında belediye daha ağır bir yükün altına girecektir. Bir sorun varsa gelin hep birlikte bu sorunun üstünden gelmek için çalışalım. Personelim daha verimli bir biçimde çalıştırılması için alternatifler arayalım. Belediye içinde ve tüm ilçedeki barış ve huzur dilini bozmayalım. Biz Millet İttifakı ve Belediye Meclis Üyeleri adına da söz veriyoruz, bu anlamda ve Keşan halkının yararına olan tüm projelerde sizinle birlikte çalışmaya hazırız.”