HABER MERKEZİ

CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, ziyaret sırasında muhtar ve vatandaşlar ile görüştüklerini ve buradaki sorunları dinlediklerini söyledi. Pekcan, Akhoca’daki su sorununu, Yayla’da ödenmeyen desteklemelerin dile getirildiğini belirterek, “Bu sorunlar karşında nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği konusunda vatandaşımızın her zaman, her koşulda yanındayız" mesajını verdiklerini kaydettti.

YAYLA BALIKÇI BARINAĞI TAHRİBATI

Pekcan, Gaytancıoğlu ve Paçaman, daha sonra Yayla Sahilinde, 2007 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan, Keşan Yayla Köyü Balıkçı Barınağını ziyaret etti. Pekcan konuyla ilgili şu tespitleri yaptı: “Balıkçı Barınağının tamamlanmasının ardından zamanla sahilin diğer kısmında, kıyı erozyonu baş göstermiş olup, biriken organik ve katı maddelerin, durgun suda çözünerek, su kalitesini düşürdüğü ve ayrıca çevre sakinlerini rahatsız eden bir koku yaydığı görülmüştür. İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Laboratuvarı tarafından 2004 yılında hazırlanan raporda, bu ölü bölgelerden denize dönemeyip biriken atıkların neticesinde, kıyının hassas dengesinin tehlikede olduğu belirtilerek, çözüm olarak da kıyıdan açıkta, kıyıya paralel, batık ve 7 adet ayrık dalgakıran yapılması önerilmiştir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ÇED raporu alındıktan sonra 2014 yılı yatırım programına alınması planlanmış ve Bakanlığın belirlediği tarihe göre 2017 yılında projenin biteceği öngörülmüştür. Bölge halkı projenin ne aşamada olduğu ile ilgili kendilerine yetkililerin bilgi vermediğini ve daha hiçbir çalışmanın başlanmadığını belirtti. Bölge halkı ayrıca; denizden faydalanabilecek tek yer olan Yayla Sahili’nde kalmış bir avuç kumun da yakın bir zamanda özel bir vakfa kiralanmasıyla mağduriyetlerinin arttığını belirtmişlerdir.

KAMUOYUYLA GELİŞMELERİ PAYLAŞACAĞIZ

Pekcan, sözlerine şöyle devam etti: “Bundan 1 yıl önce Milletvekilimiz Sayın Okan Gaytancıoğlu  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na konuyla ilgili bir soru önergesine aldığı yanıt şu şekildedir: ‘Yaylada yapılması planlanan ve kağıt üzerinde hazırlığı tamamlanan Dalgakıran Projesi’nin, 2010 yılından bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ‘SİT alanı statüsü’ verilmesi bekleniyormuş. Oysa ki aynı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 1 yılda Saros FSRU Projesiyle ilgili gerekli statüleri kazandırmış, ÇED raporunu hazırlatmış ve imar planlarını sürekli askıya çıkarmış bulunuyor. Yayla Dalgakıran projesinin “BİRİLERİNİN” istemesi sağlanmalıdır.

Pekcan sözlerini şöyle bitirdi: “Biz de bu projenin bir an önce faaliyete geçirilmesi için, valilik ve bölge milletvekillerini bölgeye davet eden Yaylalı hemşehrilerimizle görüştük, fikir alışverişinde bulunduk. Yayla sahilinin eski görünümüne kavuşması için, biz de sürecin takipçisi olacağız, bölge halkımız ve kamuoyu ile bundan sonraki gelişmeleri paylaşacağız.”