SONGÜL KONAR

Keşan’da cumartesi günleri kurulan pazarın bu hafta cumartesi günü kurulmayacağının altını çizen Balcı, “Koronavirüs tedbirleri kapsamında Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, Keşan merkezdeki araç ve insan yoğunluğunu azaltmak için cumartesi günü kurulan pazarın açılmamasına karar vermişti. Ayrıca Keşan merkezde zorunlu olmayan iş yerlerinin kapatılması karar vermişti. Bundan sonra Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu yeniden toplandı Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri kurulan semt pazarlarının yeniden kurulması kararı çıktı. Kurul ayrıca Pazar günü Yenimescit ve Mustafa Kemal Paşa mahalleleri için Zati Yörüker Caddesi’nde, yine Pazar günü Eski Hastane bahçesindeki Otopark alanında ve Salı pazarının bulunduğu TMO Ofislerinde Pazar kurulması kararını aldı” dedi.

“AMACIMIZ İNSAN YOĞUNLUĞUNU TEK NOKTADA TOPLAMANIN ÖNÜNE GEÇMEK”

Kurulacak semt pazarlarının Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Keşan Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün gözetiminde tedbirli olarak kurulacağını ifade eden Yakup Balcı, “Amacımız insan yoğunluğunu tek noktada toplamanın önüne geçmek ve semt pazarları ile daha güvenli alışveriş yapılması imkanını sağlamak. Bu hem Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun hem de Keşan Sebze Bakkal ve Manavlar Odası’nın aldığı karardır. Biz belediye olarak bu işin sadece kontrol kısmındayız.”

Keşan’daki Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri kurulan semt pazarlarının kurulmaya devam edeceğini bir kez daha hatırlatan Balcı,  ayrıca Pazar günü Keşan’da, Zati Yörüker Caddesi’nde, Eski Devlet Hastanesi Otoparkı’nda ve Salı pazarının bulunduğu TMO Ofisleri olmak üzere 3 noktada gıda pazarı kurulacağını ifade etti.

Balcı, “Bizim amacımız yoğunluğu azaltmak, riski aza indirmek ve vatandaşlarımızı gıdasız bırakmamak. Bu durum geçicidir. Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararlarına göre süreç ilerleyecektir” şeklinde konuştu.   

“ALDIĞIMIZ KARARLARIN HEPSİ TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN”

Balcı’dan sonra Zabıta Müdürü Gökhan Yılmaz söz aldı ve şunları söyledi: “İlçemizde cumartesi günleri kurulan pazarda araç ve insan trafiği çok yoğun şekilde yaşanıyordu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında ilçemizde şehir merkezinde giriş çıkışlarda sınırlandırmalar getirildi. Bu hafta cumartesi pazarı Keşan Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’nde kurulmayacak daha doğrusu cumartesi günü hiçbir yerde pazar kurulmayacak. 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın sokağa çıkması ve dolayısıyla pazarlara girmesi de yasak. Ayrıca 15 yaş altı çocuklarımızın da pazaryerlerine girişi yasaklandı. Vatandaşlarımızın bu kurallara riayet etmeleri gerekiyor. Uymayanlara idari para cezası uygulanacak. Esnafımız da koruyucu eldiven ve maskeleriyle satış yapacak ve seçmece yapılmasına izin vermeyecek. Ya da tek kullanımlık eldiven ile ürünleri seçtirebilecek. Çıplak elle ürünlere temas kesinlikle yasak. Pazaryerinde sosyal mesafe kuralına uyulmasına çok dikkat edilecek ve pazar tezgahları arasında boşluklar bırakılacak. Vatandaşımız eğer kurallara uyarsa birçok olumsuzluğun önüne geçmiş oluruz. Aldığımız kararların hepsi toplum sağlığını korumak için.” 

Basın mensuplarının yönelttiği soru üzerine daha önce Paşayiğit ve İzzetiye mahallelerinde kurulacağı açıklanan pazarların da kurulmayacağına vurgu yapan Yakup Balcı, “Şehirlerarası geçişlere izinlerin kısıtlandığı bir dönemdeyiz. Pazarları bu bölgelere götürmenin de bu mahallere dışarıdan gelen sayısını artırmak olacağı için bu karardan vazgeçildi. Vatandaşlarımızı mümkün olduğunca bulundukları bölgelerden çıkarmamak için bu karar değiştirildi. Alınan kararlarda hem esnafın işlerinin devam etmesi ve para kazanması hem de vatandaşlarımızın sağlıklarının korunması amaçlanıyor. Bu kararlar Keşan İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nun önerisidir. Bu öneriyi belediye olarak uyguluyoruz” dedi.