AYGÜL KONAR

“AŞIRI YAĞIŞLAR BUĞDAYLARIN ÇÖKMESİNE SEBEP OLDU”

Bölgenin sorunlarını TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’a aktardıklarını belirten Darcan şunları söyledi: “Bu sene kuraklığı atlattık gibi duruyor. Aşırı yağışlardan dolayı buğdaylarda üşüme, erkenci buğdaylarda soğuk zararı var. Onları söyledik. Buğdaylarımız şu an biraz riskli. Aşırı yağışlar buğdayların çökmesine sebep oldu. Bu sene sonbaharı görmedik. Yazdan kışa girdik. 16- 20 dereceler buğdayı erken geliştirdi. Birden kara döndü ve don zararı yaşadık. Buğdaylarda yine kurt zararı var Çiftçilerimize şunu önermek isterim; buğday kış bitkisidir toprak sıcaklığı 8 dereceye düşmediği sürece buğdaylarını ekmesinler. Artık ayları değil toprak sıcaklığını gözetmek gerekiyor. Ayçiçeğinde de toprak sıcaklığı 12 dereceyi bulduğu zaman ekime başlasınlar. Mart olur, nisan olur çok önemli değil. Toplantıda bunları paylaştık. Ayrıca sulama ücretlerinin, elektrik ücretlerinin yüksek olduğunu söyledik.”

“BU DURUMUN ÇOK ETKİSİ OLMAYACAĞI ÖNGÖRÜSÜNDEYİZ”

Ayçiçek ithalatında gümrük vergilerinin sıfırlanmasını da değerlendiren Darcan: “Bu konuyu da görüştük ama şu an çok etkili olacağını düşünmüyoruz. Tarih uzatılmazsa çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Şu an ayçiçeği fiyatları 5 bin 500 TL civarında. Yağ fiyatları da çok fazla yükseldi. O yüzden hükümet bu konuda bir önlem almaya çalışıyor. Her yıl yapılan rutin bir uygulama bu. Haziran ayında gümrük vergilerini sıfırlıyorlar. Bizim ayçiçeğimiz zaten eylül ayında yetişiyor. Tabi ki ithalata iznine verilecek miktarda önemli. Ben çok mal geleceğini düşünmüyorum. Bu durumun çok etkisi olmayacağı öngörüsündeyiz” dedi.

“BUNU UZATIRLARSA ÇELTİKTE SIKINTI YAŞARIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ”

Çeltikte sıkıntı yaşadıklarını belirten Darcan: “Gümrük vergilerini 30 Nisan tarihine kadar sıfırlamışlardı ama tüccarlar sürenin uzatılmasını istiyor. Bunu uzatırlarsa çeltikte sıkıntı yaşarız diye düşünüyoruz. Yeterince ithalat yapıldı ayrıca üreticimizin elinde ve TMO’larda mal var. Birde sıfır gümrük tarihi uzatılırsa üreticimizin belini büker” şeklinde konuştu.

“2021 YILI ÇOK ZOR GEÇECEK”

Önümüzdeki dönemde çiftçilerin beklediği sıkıntıları da değerlendiren Hüseyin Darcan, sözlerine şöyle devam etti: “2021 yılı çok zor geçecek. Girdi maliyetlerimiz çok yüksek. Dolar sürekli yükseliyor. Gübre fiyatları da bu sene aşırı derece yükseldi. Yüksek maliyetlerle üretim yapmaya çalışıyoruz. Gübre desteklerinde yüzde yüz bir artış oldu ama bu da üreticimizi çok memnun etmedi. Çünkü gübre fiyatlarında buğdayın dönümünde 280 TL gibi bir maliyet var. 8 kuruştan 16 kuruşa çıktı. Bu da 160 TL yapıyor, çok bir çare değil. Mazot ve gübre destekleri de yatmadı, üreticimiz bekliyor.  Şimdi fiyatlar ne olur bilmiyoruz. Bakan bey mayıs ayı içinde açıklayacağını söyledi. İnşallah dünya piyasalarını gözetirler ve bu piyasa dengesinde bir politika uygularlar diye düşünüyoruz. Yoksa yüksek girdi maliyetleriyle işimiz çok zor.”