HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Sürüş esnasında telefon kullanılmaması gerektiğini ifade eden Demirkan, ‘100 kilometre hızla giderken 3 saniye telefona bakarsanız ne olur?’ sorusuna şu yanıtları verdi: “84 metre ileride yola fırlayan bir hedefe ayağınızı frene dahi götüremeden çarparsınız. 104 metre ileride yoldaki bir hedefi fark eder ama frene henüz basamadan çarparsınız. 149 metre ilerideki bir hedefi fark eder, frene basarsınız ama aracı durdurmak için yeterli mesafe olmadığından daha düşük bir hızda hedefe çarparsınız. Kaza yine de ölümcül olabilir. 150 metre ilerideki hedefe 10 santimetre kala durabilirsiniz ama durduktan sonra düzlerinizin bağı çözülmüş halde soğuk terler döker, kalp sorunu olan biriyseniz heyecandan ve korkudan kalp krizi geçirebilirsiniz.”

ÖĞRENCİLERİN SİZİ ÖRNEK ALACAĞINI UNUTMAYIN

Broşürde, servis şoförlerine de seslenildiğini dile getiren Mahmut Demirkan, “Çok önemli bir mesleği icra etmektesiniz. Bundan ötürü mesleğinizi icra ederken hal ve hareketlerinize dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü, siz servis şoförleri öğrencilerin şoför amcası ve şoför ağabeylerisiniz, trafikte rol modellerisiniz. Servis şoförü trafik kurallarına uyan, hoşgörülü, saygılı ve davranışlarıyla trafikteki diğer sürücülere ve çocuklara örnek teşkil edendir. Bu nedenle çok dikkatli olmalısınız, iyi örnek oluşturacak davranışlar sergilemelisiniz. Aileleri tarafından sizlere emanet edilen çocukları kendi çocuğunuzun yerine koyun. Öğrenciyi okul idaresi ve ailesinin bilgisi olmadan başka bir yere bırakmayın. Siz servis şoförleri geleceğimiz olan çocuklarımızı güvenli bir şekilde evinden okula, okuldan evine götürmekle mükellefsiniz. Öğrencilerin sizi örnek alacağını unutmayın” dedi.

EMNİYET KEMERİ CAN KURTARIR

Emniyet kemerinin takılı olmasının, kaza anında yaşama şansını 11 kat arttırdığına broşürde yer verildiğini kaydeden Demirkan, “Emniyet kemeri can kurtarır. Emniyet kemeri kullanımı, kaza sonrası araç içinde meydana gelen ölümleri yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 50 oranında azaltmaktadır. Çarpışma anında araç dursa da yolcular savrulmaya devam etmektedirler. Emniyet kemeri takmayan yolcular ön panele, cama ya da birbirlerine çarpmaktadırlar. Emniyet kemeri takmayan yolcuların yüzde 44’ü araçtan fırlamakta, dolayısıyla kemeri talkı olmayan yolcular için kaza ölümcül olabilmektedir” diye konuştu.