AYGÜL KONAR

Esnafın derdine çare olunması adına kredilerin yanı sıra borçların da faizsiz ertelenmesi gerektiğini söyleyen Demirkan, aylardır çalışmayan personel ve okul servisçiliği yapan esnafın giderlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

“BU DÖNEMDEN ÇIKILABİLMEK İÇİN KARŞILIKSIZ DESTEĞE İHTİYAÇLARI VAR”

Koronavirüs sürecinde esnafın kredi ve borç ertelemelerinin tam anlamıyla çare olunması için faizsiz ertelenmesi gerektiğini ifade eden Mahmut Demirkan, “Koronavirüs salgını ile mücadelede en çok olumsuz etkilenen esnafımızın Temmuz ve Eylül ayı arasında ödenemeyen borçların ertelenmesi son derece olumlu bir karar oldu. Ancak düşük de olsa yine faiz olduğu için borç biraz daha artarak esnafımızın karşısında durmaya devam ediyor. Koronavirüs vak’a sayısının yeniden artışa geçtiği son dönemde tam anlamıyla verimli bir destek için esnafımızın kredi başta olmak üzere vergi, sigorta, kira ve faturaları yılsonuna kadar ve faizsiz olarak ertelenmeli. Son dönemdeki vak’a artışları esnaflarımızı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Eski canlı günlere geri dönülmesi ve piyasaların hareketlenmesi için faizsiz ertelemenin yanı sıra aylardır kapalı olan bazı mesleklerin de karşılıksız şekilde desteklemesi gerekiyor. Aylardır kontak açamayan servisçilerimiz ve diğer sektörlerde işini devam ettirmeye çalışan esnaflarız zor bir dönem yaşıyor. Bu dönemden çıkılabilmesi için karşılıksız desteğe ihtiyaçları var. Piyasada birçok esnafımız, kapalı olmaları ya da kısıtlamalar nedeniyle evine ekmek götürmekte zorlanmaya başladı” ifadelerine yer verdi.

“HÜKÜMETİMİZİN DESTEKLEME PAKETİ İLE SERVİSÇİ ESNAFLARIMIZI AYAKTA TUTMASI SON DERECE ÖNEMLİ”

Okul ve personel taşımacılığı yapan servisçilerin, başlıca giderleri olan trafik sigortası, plaka vergileri ve araç muayene ücretleri gibi giderlerini, çalışmadıkları için dondurulması gerektiği görüşünü bildiren Mahmut Demirkan, şunları söyledi: “Aylardır çalışamayan okul ve personel servisçiliği yapan esnafımız çalışmadıkları sürede trafik sigortası, plaka vergisi ve araç muayene ücretleri dondurulmalıdır. Büyükşehirlere nazaran daha az ücrete daha az öğrenci taşıyan esnaflarımız büyük zorluklar yaşıyor. Bu durumun düzeltilmesi için esnaflarımızın vergi muafiyeti, prim ödemelerinden muaf tutulmasından hükümetimizin destekleme paketi ile servisçi esnaflarımızı ayakta tutması son derece önemli. Okulların kapanması ile kontak kapatan okul ve personel servisçiliği yapan esnaflarımız çok zor günler geçirmektedir. Okulların açılıp açılmayacağı, yüz yüze eğitim olup olmayacağı gibi sürüncemede kalan bu konu nedeniyle belirsizlik esnafımızı zora sokuyor. Aylardır çalışmamalarına rağmen, ev kirası, faturalar, sosyal güvenlik primleri, vergiler vs. ödemeler devam etti. Dolayısıyla servisçi esnafımızın desteğe ihtiyacı var. Bu esnaflarımıza özel destekler sağlanmalı. Bu süreç öncesinde kanun gereği araçlarını yenileyen esnaflarımız oldu. Dolayısıyla destek verilmemesi durumunda esnafımız icraya düşecek.”