Geçen hafta Gelibolu, Lapseki, Bursa, Kütahya yol güzergahını izleyerek Ankara’ya ulaştım. Denizden geçerken yeni yapılan köprü istikametine doğru yılan kıvrımı şeklinde ilerleyen salyalarını (müsilaj) görünce üzüldüm ve kendime sormadan edemedim.

Bu kirliliği biz insanoğlu göz göre göre yarattık. Şimdi deniz bizden intikam alıyor. Sanki o kirliliği ibret için bizlere iade ediyor.

Özellikle Marmara bölgemizde etkili olan deniz salyası uzmanların görüşüyle sıcaklığın yüksek, denizin durgun olmasına vurgu yaptıkları görülüyor. Şubat ayından itibaren yükselişe geçen salyalar balıkçılığı da etkiliyor. diğer taraftan deniz suyu sıcaklığının normalin üzerinde olması nedenler arasında gösteriliyor. Diğer önemli unsurlar arasında denize akıtılan atıklar büyük azot ve fosfor yüklemektedir. Uzmanların söylemine bakıldığında denizin temizlenmesi için rüzgarın şart olduğu bildiriliyor.

Gelibolu’dan Lapseki’ye vapurla geçerken gördüğüm deniz salyası (müsilaj) bize ders verir nitelikte ne demek istediğini çok iyi anladım.

Beni sizler kirlettiniz (atıklarla) şimdi kirliliği size iade ediyorum. temizleyin nasıl temizleyebilirseniz. İğneyi kendinize çuvaldızı anlayana!