AYGÜL KONAR

Diyetisyen Murat Kurt, sonbahar aylarında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda önemli tavsiyelerde bulundu.

Vitamin ve minerallerin metabolizmanın düzenli işleyişini sağlayan yapı taşları olduğunu belirten Kurt, “Özellikle D ve B vitaminleri toplumda en çok eksikliği görülen vitaminlerdir. Bu vitaminlerin vücutta eksikliği, kronik yorgunluklara, bağışıklığın düşmesine sebep olabilir” dedi.

“DÜZENSİZ BESLENME SONBAHAR DEPRESYONUNA NEDEN OLABİLİR”

Yaz aylarının bittiği, havaların sıcak-soğuk arasında kararsız kaldığı bu günlerde vücudun şaşkınlığa uğradığını, bu durumun bağışıklık sistemini etkilediğini ve soğuk algınlığı, bronşit, grip gibi rahatsızlıkları tetiklediğini ifade eden Kurt, sonbaharı sağlıklı şekilde geçirmek için nasıl beslenmesi gerektiği konusunda şunları söyledi: “Sonbahar aylarını kolay atlatabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek şart. Düzensiz beslenme özellikle sonbahar depresyonuna neden olabilir. Bu durum da peş peşe hastalıkların gelmesine zemin hazırlar. Tüm bunlara engel olmak için en başta beslenmeyi gözden geçirmekte fayda var. Yaz aylarından kalan sağlıksız ve dengesiz beslenme artık terk edilmeli. Günde 3 ana 2-3 ara öğün şeklinde düzenli beslenme yapılmalı. Kahvaltı kesinlikle atlanmamalı, vücudun güne dirençli başlaması sağlanmalıdır. Kahvaltıda özellikle bol limonlu çiğ sebze/söğüş tüketilerek antioksidan vitamin olan C vitamininden yararlanılmalı.”

“ANTİOKSİDANLARI BESİNLERDEN ALMALIYIZ”

Vücudun hücre koruma sistemlerinde önemli bir yere sahip olan antioksidanları doğru miktarlarda tüketmesi için mutlaka yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğini söyleyen Kurt, “Dengeli beslenme kilo kontrolü ve zayıflamayı sağlamanın yanı sıra hastalıklara karşıda sizi koruyacaktır. Bu dönemde antioksidan etkiye sahip A, C ve E vitaminleri açısından zengin besinleri tüketmeliyiz. Enfeksiyona karşı koruyucu olarak bilinen A vitamini balık yağı, yumurta, havuç, brokoli ve sarı sebzelerde bulunmaktadır. Cilt bakımının vazgeçilmezi ve antioksidan etkisi güçlü olan E vitamini fındık, ceviz ve badem, kuru baklagiller, tahin ve sıvı yağlar da mevcuttur. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir, toksinlerin atılmasını sağlar. Maydanoz, ıspanak, yeşilbiber, portakal, mandalina, limon, karnabahar bol miktarda C vitamini içerir. Greyfurtta virüslere, bakterilere karşı etkili bir meyve ve iyi bilinen C vitamini kaynağıdır. İçerdiği lif sayesinde greyfurt hem kolesterolü düşürür hem de kabızlığı önler” dedi.

ÇAY VE KAHVE, SUYUN YERİNİ TUTMAZ”

Kişinin, yeterli su miktarını alamadığında, vücut fonksiyonlarının yetersiz çalıştığını belirten Diyetisyen Kurt, “Soğuyan havalar nedeniyle susuzluğunuzu fark etmeyebilirsiniz. Yeterli suyu alamadığımızda vücut fonksiyonları yetersiz çalışır ayrıca depresyona eğilimiz de artar. Soğuklarda tüketim miktarı artırılan çay ve kahve gibi sıcak içecekler suyun yerini tutmadığı gibi fazla tüketildiğinde idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Böylece vücut, daha fazla su kaybıyla karşı karşıya kalır. Günlük su miktarı 2 - 2,5 litre (8-10 bardak) olmalıdır. Besinlerin sindiriminde kullanılan suyun vücutta yeterli olması ile besin gereksinmelerimiz daha iyi karşılanır. Vücuttan zararlı atıkları atımını sağlamanın yanı sıra, vücutta depolanan yağ azalır ve zayıflamaya yardımcı olur. Sıcak içecekler olarak günde 1-2 fincan bitki çayları tüketin” ifadelerine yer verdi.

“B VİTAMİNLERİ STRESLE SAVAŞIR”

Stresten, halsizlikten ve yorgunluktan uzak kalmak için B grubu vitaminlerinden zengin beslenilmesi gerektiğini vurgulayan Murat Kurt, “Tam tahıllı gevrekler, ekmekler,yeşil sebzeler, yağsız et , süt , yoğurt , balık , yağlı tohumlar, kurubaklagiller mutlaka beslenmenizde bulunsun. Güneşin yüzünü yavaş yavaş kaybetmeye başladığımız şu günlerde sağlıklı kemikler, sinir sistemi, kalp ve kan dolaşımı için günlük 15-20 dk kadar güneşten faydalanmak D vitamini alımı içinde faydalı olacaktır” diye konuştu.

“YÜRÜYÜŞ YAPIN”

Havaların yazın olduğu gibi yüksek sıcaklıkta olmadığına göre, yürüyüş yapmamak için bir bahane de kalmadığını dile getiren Kurt, “Sabahları 30-45 dakika, yaklaşık 7000-10000 adım yürümek güne daha enerjik başlamanızı sağlayacak ve fiziksel aktivite ile kalori yakmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu sayede bağırsak hareketleriniz de düzene girecek ve sindirim sisteminiz sağlıklı bir şekilde çalışacaktır” şeklinde konuştu.