BÜLENT SAYLAM

EÇEV (Edirne Çevre Vakfı)’in bu yaz başı Saros Sahili’ndeki 14 adet kumsal için yaptığı kiralama ihalelerini kazanan bazı kiracıların çeşitli sebeplerden dolayı kiraladıkları yerleri bırakacakları iddia edildi. Kiralamaların ardından bazı kiracıların ise kiraladıkları kumsallara yatırım yapmadığı görüldü. Bunun sebebinin ise ruhsatla ilgili bazı sorunların olduğu iddialar arasında yer aldı.

SEZON KISA, KİRALAR YÜKSEK

Kiracıların, yüksek kira bedeli ve ruhsatla ilgili yaşanan bazı sorunlardan dolayı kiraladıkları yerleri bırakacakları öğrenildi. Kira emsal bedellerinin Ege, Akdeniz gibi sezonu uzun olan bölgelerdeki kiralama bedelleri ile aynı oranda olması kiracıları ekonomik olarak etkilediği öğrenilirken ruhsatla ilgili bazı sorunların da yaşandığı kaydedildi. Kiralamalar öncesi halk, sahillerin kiralanmasına karşı çıkarak önce MUÇEV’den sonra da EÇEV’den memnuniyetsizliklerin belirtmiş, çevre kuruluşları ise kiralamaların durdurulması için hukuki süreç başlatmıştı. Kiracıların yaşadıkları sorunların ortaya çıkmasından sonra EÇEV’den ne halkın ne de kiracıların memnun olduğu gözlendi.

KİRALARIN ÇIKMASI MÜMKÜN DEĞİL

Yapılan yüksek kiralamalardan şikayetçi olan bir kiracı, pandeminin de etkisiyle bu şartlar altında kiraların çıkarılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Kiracı, şezlong ve personel paralarını çıkarmakta zorlandıklarını dile getirirken EÇEV’in Bodrum, Antalya, Çeşme gibi 5-6 ay yazlık sezonu olan bölgeler ile Edirne’yi kıyasladığını söyledi. Sezonun kısa olması nedeniyle kira bedellerinin çıkma şansının olmadığını söyleyen kiracı, 6 m2’lik büfe ruhsatı ile hizmet alanlarının dar olduğunu kaydetti. MUÇEV (Muğla Çevre Vakfı)’in kiraladığı işletmelere verilen ruhsatlarda hukuka aykırılıklar olduğunu iddia eden kiracı, EÇEV’le aynı koşullarda devletin kiraya verdiği MUÇEV’in ruhsatlarda esnek davrandığını kaydetti. Kiracı, EÇEV’in ruhsatlar konusunda sıkıntı çıkardığını iddia etti.

FİYATLAR HALKA YANSIYACAK

Bazı kiracıların, EÇEV’den kiraladıkları kumsalları bırakacaklarını iddia eden kiracı, bu şartlar altında durmanın zor olduğunu söyledi. Kiracı, katı bir fiyat politikasıyla kiraların çıkacağını ancak bu politikanın sonucu olarak fiyatların halka yansıyacağını hatırlattı. Yaptığı yatırım ile elde ettiği gelir arasında farklar olduğunu söyleyen kiracı, bu paraları çıkarmak için fiyatların artmak zorunda olduğunu bu artışın da halka yansıması anlamına geldiğini dile getirdi.

Son olarak kiralama bedellerinde güncellemeler yapılması gerektiğini söyleyen kiracı, güncellemeler yapılmadığı sürece fiyatların halka yük getireceğini kaydetti.

NE OLMUŞTU?

Keşan ve Enez Sahillerinde bulunan 14 ayrı kıyı kesiminin 3 yıllık süreyle kiralama ihalesi 23 Haziran 2021 tarihinde Edirne Çevre Koruma Vakfı Ticari İşletmesi Müdürlüğü İhale Komisyonu Başkanlığında gerçekleştirilmişti.

İhale başlamadan önce Trakya Platformu üyeleri ihalenin hukuksuz olduğunu öne sürerek itiraz dilekçelerini ihale başkanına vererek açıklamada bulunmuşlardı. 14 ayrı kıyı kesiminin Enez’deki 3 parseline ve Erikli’den 2 parsele de katılan olmayan ihalede Danişment Sahil ihalesini alan tek alıcı, ihaleden çıkışını istemiş, 8 parsel sahiplerini bulmuştu.