HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Toplantıya, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı ve yönetim kurulu üyeleri ile Edirne Belediyesi ve odanın proje sorumluları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İsmail Şapçı, Edirne Belediyesi ile ortak projelerde bulunacaklarını belirterek, “Keşan TSO olarak Avrupa Birliği, yurt içi ve farklı ülkelerdeki projelerimiz hakkında konuşmuştuk. Daha öncede birçok belediyeyle ortak projeler yürütmüştük. Bunlar, Keşan Belediyesi, İpsala Belediyesi ve en son Enez Belediyesi’yle tamamlamıştık. Şimdide nasıl yapılacağını iyi bilen, tecrübesi daha yüksek Edirne Belediyemizle de ortak projeler nasıl yaparız diye bugün bir aradayız. AB ve diğer projelerle alakalı iki kurumumuzun da proje birimleri bir araya geldi. Bugün sabah uzun toplantılar gerçekleştirdiler. Özellikle Keşan TSO olarak son dönemlerde AB projeleri ile turizm, tanıtım ve eğitim üzerine iyi bir ilerleme yaptık. Bunları nasıl geliştireceğimizi yeni kuracağımız birimlerle de daha iyi takip edeceğimize inanıyoruz” dedi.

ORTAKLIĞIN SÜRDÜRÜLEBİLMESİ KONUSUNDA ORTAK BİR MUTABAKATIMIZ OLDU

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da, yakın tarihte Edirne’de bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, “Bu toplantıda öncelikle neredeyiz, neler yapıyoruz bir durum tespitinin ardından da gelecekle ilgili ne yapabiliriz, nasıl bir perspektif ortaya koyabiliriz bunu konuşacağız. Bir anlamda ilimizin, bölgemizin bir analizini yaptık. Güçlü yönlerimiz neler, zayıf yönlerimiz neler, fırsatlarımız neler, tehditlerimiz neler? Edirne’deki toplantı sonrası Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’yla ortaklığın sürdürülebilmesi konusunda ortak bir mutabakatımız oldu. Edirne’nin il olarak avantajları var. Keşan’ın bölge olarak avantajları var. Bu ortak avantajları tüm il için nasıl ortak bir sinerjiye dönüştürebiliriz, kazanca dönüştürebiliriz? Özellikle esnaf ve halk için, halkın konforunu nasıl arttırabiliriz, esnafın da gelirlerini nasıl arttırabiliriz? Keşan’ın bir tarafıyla Saros turizm bölgesini daha nasıl canlandırabiliriz? Hazırladığımız master turizm projeleriyle gelen turist sayısını 2 milyondan 5,5 milyona nasıl çıkartmışsak burada neler yapabiliriz? Bu sadece ekonomik bir arayış değil. Elbette ekonomi çok önemli. Bölgemizi daha kıymetli hale getirmek, değerlendirilemeyen kıymetlerimizi, özelliklerimizi daha öne çıkararak önce ulusal, sonra uluslararası anlamda bunları nasıl bir marka değeri haline getirebiliriz? Var olan, tescillenmiş marka değerlerini ülke genelinde daha da nasıl tanıtabiliriz gibi çalışmalar yaptık” diye konuştu.   

EDİRNE BELEDİYESİ OLARAK GÜÇLÜ BİR AB OFİSİMİZ VAR

Keşan TSO’nun bölgenin en dinamik kurumu olduğunu dile getiren Gürkan, “Çok başarılı ve örnek çalışmaları var. Güçlü bir AB ofisleri var. Bizim de Edirne Belediyesi olarak güçlü bir AB ofisimiz var. Bugün sabahtan beri arkadaşlarımız çalışma yaptılar. Yakında açıklanacak olan teklif çağrılarıyla ilgili nasıl bir pozisyon alınabilir, neler yapılabilir? Bu çağrılar, alanlar açıklandıktan sonra gerek ortak projelerde, gerekse ortak olunamayan projelerde birbirimizi desteklemek anlamında neler yapılabilir diye, bunları görüştü arkadaşlarımız. Bize raporladılar. Bunları mutlaka teklif çağrıları açıklandıktan sonra yine bir araya gelerek değerlendireceğiz ve beraber yürümeye devam edeceğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, hepimizi yetiştirdi, bu noktalara getirdi. Tümümüz gerek üyelerimiz, gerekse halk tarafından seçilmiş insanlarız. Buralarda kişisel beklentilerimiz yok. Biz sadece bu ülkenin bize verdiği, bize öğrettiklerinin şimdi halkımızın, üyelerimizin refahı için, daha güzel bir yaşama kavuşmaları için, daha dolu dolu konforlu bir ortama kavuşmaları için kullanmak azminde ve kararlılığındayız. Bunlardan kişisel bir beklentimiz yok. Halkın mutluluğuyla mutlu olan insanlarız hepimiz. Dolayısıyla bu birikimlerimizi, bu donanımlarımızı, bu yetkileri ve gücü yine halkımız için, esnafımız için kullanmak istiyoruz. Bunu da mutlaka gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

DÜNYA, GLOBAL BİR KÖY HALİNE GELDİ

Recep Gürkan, çeşitli sebeplerle şimdiye kadar sosyal ve ekonomik ilişkileri çok fazla gerçekleştiremediklerini kaydederek, “Ben kapıyı açtıkları için, bu vizyona ve perspektife sahip oldukları için Keşan TSO’yu tebrik ediyorum. Dünya artık sadece sizden ibaret değil. Dünya, global bir köy haline geldi. O zaman bizimde aynı bölgenin insanları olarak, aynı halkın çocukları olarak, aynı Cumhuriyetin onurlu birer yurttaşı olarak bütün değerlerimizi vatandaşlarımızın ortak refahı için kullanmamız gerekir. Şimdi hep beraber bunu yapacağız” dedi.

KEŞAN TSO OLARAK BÖLGEMİZİN EN ÖNEMLİ ODALARIYLA ORTAK PROJELER YÜRÜTÜYORUZ

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf da, Recep Gürkan’ın odanın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, “Biz, Keşan TSO olarak bölgemizin en önemli odalarıyla ortak projeler yürütüyoruz. Bu anlamda Türkiye’yi gezen ve ülkeyi çok iyi bilen bir odayız. Bu konuda aktif bir kurumuz fakat Edirne ilimizi de yapmış olduğumuz bu ortak toplantılarla Keşan’ın ayrılmaz bir bütünü olarak değerlendirip, bölgemizin önemli pozitif değerlerini de ortaya çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Bizim de bölgemizde yöresel değerlerimiz var. Bunların ülkemizde tanıtılması amacıyla birçok çalışmamız var. Gastronomi anlamında da ortak nasıl çalışmalar yapabiliriz? Bunların ortaya çıkartılacağı bir toplantı olmasını ve bölgemize yansımasını umut ediyorum” diye konuştu.

BİZ BİRLİKTE TEMSİLLERE, ODAMIZA DÜŞEN HER ŞEYE HAZIRIZ

Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Sevtap Engin ise tarih boyunca Keşan’ın birlikte yaşamın ve çok kültürlülüğün en güzel sembolü olduğunu ifade ederek, “Biz Edirnelilere ve bu bölgede yaşayanlara aslında düşen sadece onu yeni dünyada sürdürülebilir biçimde o temsilin devamını sağlamak. Bu noktada da sizlerin liderliği ve bu ortak akılda birlikte yaşamın ve bize yakışanın en güzel şekilde gerek Brüksel’de, gerek Kanada’da, gerek ülkenin birçok kentinde çok güzel temsiller yapıyorsunuz. Biz birlikte temsillere, odamıza düşen her şeye hazırız” diye belirtti.

Toplantının devamında Keşan TSO Proje Koordinatörü ve KOSGEB Temsilcisi Kadir Can Tunç ve Edirne Belediyesi AB Uluslararası İlişkiler Birimi Sorumlusu Ebru Erolu Karaca, yaptıkları ortak proje toplantıları hakkında bilgi verdi.