SONGÜL KONAR

Saat 12.00’de Parti Lokalinde düzenlenen toplantıya, Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan, Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç, Cumhuriyet Halk Partisi Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Burak Güngörmedi, Cumhuriyet Halk Partisi Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, Cumhuriyet Halk Partisi Keşan Gençlik Kolları Başkanı Emre Şevik ve parti yöneticileri katıldı.

Toplantı hakkında açıklama yapan CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, İl, ilçe ve belediye başkanlarının katıldığı Edirne İl Danışma Kurulu Toplantısı'nın ikincisini Keşan'da yapıldığını yapıldığını belirterek, “Toplantılarımız aslında iki ayaklı oluyor, ilkinde örgüt içinde değerlendirmeler yapıyoruz; bunu da değerlendirirken çiftçimizin, esnafımızın, köylümüzün halini ve çözüm önerilerini değerleniyoruz. Seçime hazırız demiştik, şimdi onu değerlendiriyoruz” dedi.

Edirne’de sağanak yağışlar sebebiyle yaşanan felaketi değerlendiren Pekcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Tahmin edilemeyecek bir şeydi. Bunun bir benzerini Keşan'da da yaşamıştık. Edirne'deki dostlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Edirne'de bir şehidimiz var, Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Yakınlarına da başsağlığı diliyoruz.”

Toplantıda daha sonra İl Başkanı Fevzi Pekcanlı söz aldı.

Danışma kurulu toplantısında konuşan Pekcanlı, şunları söyledi: “Bizim danışma kurulu toplantımızın tamamı üyeye açık ancak, pandemi nedeniyle daraltılmış bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Bundan sonraki süreçte, hem üyeye açık toplantılar yapacağız. Bu toplantıların ilkini Edirne merkezde yaptık, bugün ikincisini Keşan’da yapıyoruz. Daha sonra Uzunköprü’de toplantılarımızı gerçekleştireceğiz. Pandeminin boyutuna göre; üyelerle birlikte toplantılar yapılacaktır.”

Edirne’nin büyük bir sel felaketi yaşadığını ifade eden Fevzi Pekcanlı, “Ben bugüne kadar hiç böyle bir sel felaketi görmedim. Ciddi hasarlar var ve ölümden dönen bir vatandaşımız oldu. Bu konuda gerekli çalışmalar var. Edirne Belediye Başkanımızın bu konuda esnaflara gerekli desteklerde bulunacaktır. Bunun yanı sıra; bugün şehit haberi aldık ve şehidimizi defin edeceğiz. Edirne’mizin başı sağ olsun” dedi.

PEKCANLI: “BAKAN, BÖLGEDE YAŞANAN SEL FELAKETİ OLAYINA İŞİN NERESİNDEN BAKTI”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Edirne ziyareti hakkında konuşan Pekcanlı, sözlerini şöyle tamamladı: “Bakan, Edirne’yi ziyaret etti. Bakan, bölgede yaşanan sel felaketi olayına işin neresinden baktı, ben göremedim. Hatta bir işyerinde kendisiyle karşılaştık. Pandemi sürecinde kredi çeken ve sel felaketi yaşayan esnafa, yine kredi çekmeyi öneren bir söylemde bulundu. Bakanın, işin neresinden baktığını anlayamadık.”

Fevzi Pekcanlı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, hafta sonu Kırkpınar’a geleceğini de, sözlerine ekledi.

Pekcanlı’nın ardından Okan Gaytancıoğlu söz aldı.

Gaytancıoğlu, “CHP iktidarında ülkenin bu tahribatını nasıl önleyebiliriz diye düşünüyoruz” derken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Edirne ziyaretinde “Bir derenin ıslahını yapamayan, su arıtma tesisi kuramayan belediyenin neresi örnek olacak? Edirne'yi bu CHP zulmünden kurtarmamız lazım” sözlerini eleştirdi.

GAYTANCIOĞLU: “BAKAN BOŞ BOŞ BAKMIŞ”

Bakan Varank'ın açıklamasına “Çok liyakatsiz kişiler ülkeyi yönetiyorlar. Bunlardan bir tanesi de dün Edirne'ye geldi” diyerek cevap veren Okan Gaytancıoğlu, şunları söyledi: “Kendisi sözde bir bakan, bize göre atanmış bir memur. Bürokrat bile değil; çünkü boş boş bakmış. Gelmiş ‘Ben dışarıdan geliyorum, Edirne'yi çok kötü gördüm.’ demiş. Kardeşim, neresinden baktın? Pirinçlerin önünden geçmiş, pirinç almış; halbuki çeltik üreticisinin bir yıldan beri sıkıntı çektiğini görüp, 4,5 liraya satılan ürünü 3,5 liraya sattıran bir zihniyeti niye eleştirmemiş. Yanında bir vekil var. O da tarım kenti olduğumuzdan bahsetmiş; ama saman ithal ettiğimizi unutmuş. Edirne'nin tren istasyonuna bir baksaydı, her yer ithal ürünlerle dolu. Uzaya gitme projeleri vardı. Biz neyin uzaya gittiğini biliyoruz, doğalgaz ve elektrik fiyatları uzaya gitti. Her ay zaten yüzde 1-2 zaman yapıyorsunuz ama neden birden bire yüzde 15 zam yapıyorsunuz? Bu halk bunları nasıl ödeyecek? Ondan önce de uçak vardı. Nerede uçak? Tank yok. Tank palet fabrikasını peşkeş çektiler, şimdi de Makine Kimya Endüstrisini 'yapmayın' dememize rağmen gözü yaşlı bir şekilde verdiler. Biz bunların hepsini geri alacağız; ama yazık günah. AKP il başkanlığında açıklama yapmak kolay ama dışarı çıkıp görsünler. Bakan kısacası boş bakarak gelmiş, boş boş bakmış.”

GAYTANCIOĞLU: “AFETİ ÖNLEMEK MÜMKÜN DEĞİL; AMA AFETTEN ETKİLENENLERİ ÖNLEMEK DEVLETİN GÖREVİDİR”

Edirne'de yaşananın ciddi bir afet olduğunu ve afetlerin önüne geçilemeyeceğiniz belirten Okan Gaytancıoğlu, çiftçinin zararının karşılanması için şu ifadeleri kullandı: "Biz bunları yıllar önce söyledik. Önceden bilim adamı olarak söylüyordum, şimdi de siyasetçi olarak söylüyorum. Küresel iklim değişimi var. Afeti önlemek mümkün değil; ama afetten etkilenenleri önlemek devletin görevidir. Özellikle İskender Köy'de yüzde yüze yakın hasar var. Vekilin açıklamalarını okudum TARSİM'den sigorta yaptıranların zararı karşılanacakmış. TARSİM'e biz güvenmiyoruz. Biz iktidar olunca yapısını daha iyi hale getireceğiz; ama vatandaşın durumu iyi değil sigorta da yaptıramamış. Onun zararını karşılamayacak mısınız? Sadece borç erteleme ile mi geçiştireceksiniz? Sosyal devlet görevini yapmalı, bu tip afet durumlarında vatandaşın yanında olmalı. Bakan gelip 'kredi vereceğiz' demiş, vatandaşın daha neresine kredi vereceksiniz. Kredi vermeyin. Nakit para verin. Vatandaş hibe istiyor."

GAYTANCIOĞLU: “HALK ÇÖPLERDEN BESLENMEYE BAŞLADI”

Gaytancıoğlu, TBMM'de de konuşulan Trakya'daki çevre sorunları ile ilgili ise "Geçen hafta mecliste Ergene'nin kirliliği konuşuldu. AKP'li bir sözcü Trakya'daki CHP'li belediyelerin Ergene'yi kirlettiğinden bahsetti. Edirne Belediyesi'nden örnek verdi, ben de hemen söz aldım. Ergene'deki kirliğin sebebinin yüzde 90'ı kimyasallar atıklar. Bu bilimsel bir gerçek. Evlerden de kimyasal atıklar çıkmıyor" derken, "Bunlar ülkeyi bu şekilde yönetiyorlar. Boş boş bakıyorlar. Nereden baktığınız önemli, bunları göremezseniz ülkenin gerçeklerini göremezsiniz. Kendisi saraydan beslenen bir arkadaş, peki ya halk nereden besleniyor? Halk çöplerden beslenmeye başladı. Yoksulluk diz boyu. İnsanlar sosyal yardımlardan destek almak için sıraya giriyorlar. Esnaf işini kaybetti. Bugün enflasyon verisi açıklandı, o kadar baskı altında olan TÜİK bile enflasyonu biraz daha artırmak zorunda kaldı. İşsizlik Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyor. İç ve dış borç arttı; ama biz siyaset-mafya ekseninde Türkiye'yi yönetenlerin bir an önce insafa gelmelerini ve bir an önce Türkiye'yi erken seçime götürmelerini talep ediyoruz" sözleri ile de erken seçim istedi.

“TÜRKİYE'YE YAKIŞAN NİTELİKLİ BİR DIŞ POLİTİKA İSTİYORUZ”

İlk yapılacak seçimde CHP'nin kazanacağını ve ülkeyi yeniden refaha kavuşturacağını belirten Edirne Milletvekili Gaytancıoğlu, "Biz CHP olarak ne kadar büyük bir zorlukla karışılacağımızı biliyoruz ama gelecek nesillere yazık. Borçla mı yaşayacaklar? Ne zaman üretimi ve hakça bölüşüm konuşulacak? Sadece bir kaç kişi gündem mi yaratacak? Adaletin ve hukukun işlemesini istiyoruz. Türkiye'ye yakışan nitelikli bir dış politika istiyoruz. Kimsenin askeri de değiliz. Biz CHP olarak iktidara çok yakınız. Daha önce Bülent Ecevit 'Enkaz devraldık' demişti. Biz enkazın da içinde parçalar olmayacağını düşünüyoruz. Devletin tüm yapı taşlarını bitirdiler; ama olsun biz vatandaşa güveniyoruz" şeklinde konuştu ve SAROS FSRU limanına karşı çıkmak için 10 Temmuz'da düzenlenecek mitinge çevrecileri "10 Temmuz'da Saros'da büyük bir eylemimiz var. CHP'nin tüm örgüt orada olacak. Kırkpınar için milletvekillerimiz 1 gün önceden gelecekler, sahada olacaklar. Herkesin katılımını bekliyoruz" sözleriyle çağırdı.

Gaytancıoğlu’nun ardından Recep Gürkan söz aldı.

Edirneli bir polis memurunun şehit olduğunu hatırlatarak, sözlerine başlayan Gürkan, “Polis memuru arkadaşımız, bir trafik kazasına müdahale ederken, başka bir trafik kazasına maruz kalarak, şehit oldu. Kendisine Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve tüm Edirnelilere başsağlığı ve sabır diliyoruz” dedi.

“KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ’Nİ 9 -10-11 TEMMUZ’DA, GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

660’ıncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin başlangıç günü olduğunu ifade eden Recep Gürkan, şunları söyledi: “Sabah bunun başlangıcını gerçekleştirdik. Ancak, şehidimizin olması nedeniyle, geleneksel davul-zurna ekibiyle davetleri durdurduk. Yarın itibariyle, kaldıkları yerden devam edecekler. 9-10-11 Temmuz’da, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni gerçekleştireceğiz”

GÜRKAN: “O PİSLİKLER VE REZALETLER TEMİZLENİR AMA VİCDANLARDA, NİYETLERDE VE AHLAKLARDA PİSLİK OLMASIN”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın Edirne’deki ziyareti hakkında konuşan Gürkan, “Pazar günü gerçekleştirilen açılıştan sonra, Sayın Bakan ve ekibi Edirne’de gezmişler. Sayın Bakan, ‘Edirne’de her yer pislik içerisinde ya da her yer rezalet’ şeklinde bir söylemi olmuş. Cuma günü doğal afet yaşandı ve bu olaylardan sonra bunların yaşanması doğaldır. O pislikler ve rezaletler temizlenir ama vicdanlarda, niyetlerde ve ahlaklarda pislik olmasın. Çamur falan temizlenir. Edirne Belediyesi olarak, afetin yarım saat sonrasından itibaren tüm ekiplerimizle birlikte ve Edirne’deki kurumların destekleriyle vatandaşlarımızın yanındayız. Gerekli temizlik çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Bu sabah itibariyle, belediye ekiplerimiz, encümen üyelerimizle beraber afette zarar gören esnaflarımızın işyerlerini geziyorlar. Esnafımızın zararları tespit edilmeye çalışılıyor. Edirne Belediyesi olarak, afetten zarar gören tüm vatandaşlarımıza kredi değil; hibe olarak yanlarında olacağız. Onlara gereken desteği vereceğiz. Bizim kredi verme alışkanlığımız yok. İhtiyacı olana hibe desteği veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Enflasyon rakamlarının açıklandığını hatırlatan Recep Gürkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Afet sonrası ortaya çıkan görüntülere bakıp, çeşitli yakıştırmalarda bulunanlar biraz enflasyon rakamlarına baksınlar. Devletin istatistik kurumu olan TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamı %42,89’dur. Onlar öncelikle buna baksınlar. Biz, kalanları hallederiz. Herkes kendi görevini yapsın. Kendi görevini yaptıktan sonra bu ülkede çok fazla sorun kalmaz”

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması konusunda tavırlarının net olduğunu belirten Recep Gürkan “Trakya gibi aydın bir bölgede, cumhuriyetle barışık insanların yaşadığı bölgede, kadın ve erkeği bir kenara bırakın; hiçbir canlıya ve ağaca dahi zulüm yapılmasına sessiz kalamayız” ifadelerine dikkat çekti.

“KEŞAN BELEDİYESİ, 2024 YILINDA, YENİDEN HAK ETTİĞİ YÖNETİM TARAFINDAN YÖNETİLMEYE DEVAM EDECEK”

Keşan’ın önemli bir ilçe olduğuna vurgu yapan Gürkan sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan’a önümüzdeki günlerde daha sık geleceğimiz ve aktif olacağımız bir ilçemizdir. Keşan’daki Cumhuriyet Halk Parti örgütünün ve gönül vermiş tüm vatandaşlarımızın belediye eksikliğini hiçbir zaman hissetmeyeceği bir pozisyon alacağız ilçe yönetimimizle birlikte. Belediye meclis üyelerimiz gerekli çalışmaları yapıyorlar. Keşan halkının menfaatine olacak her şeyi destekliyor, zararlı olacak her şeyin karşısında olmaya çalışıyor. Örgütümüzle beraber olacağız. Keşan Belediyesi, 2024 yılında, yeniden hak ettiği yönetim tarafından yönetilmeye devam edecektir.”