HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Saat 17.00’de başlayan toplantıya, Vali Canalp’in yanı sıra Keşan Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu üyeleri Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz ve diğer üyeler katıldı.

Toplantıda ilk olarak Keşan Gıda İhtisas OSB Müdürü Erdem Başak, OSB hakkında slayt sunumu gerçekleştirdi. Erdem Başak, Keşan Gıda İhtisas OSB’de gıda sanayi sektöründe faaliyet gösteren pasta ve unlu mamul tesisleri, bisküvi, çikolata, reçel ve şekerleme tesisleri, hazır gıda, konserve, salamura ve turşu üretim tesisleri, kuruyemiş işleme tesisleri, toplu yemek üretimi, gıda ambalaj ve paketleme tesisleri ile Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı diğer gıda sanayi ve alt sektörlerinin yer almasının planlandığını kaydetti. Başak konuşmasının devamında OSB’nin konumu ve mali tablosu hakkında da bilgiler verdi.

DOĞRU YERLERİ TESPİT EDEBİLMEK EN KRİTİK KARARLARDAN BİR TANESİDİR

Daha sonra söz alan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Bu öyle bir süreç ki OSB’yi kurduktan sonra da, fabrikaları kurduktan sonra da bu süreç bitmiyor. Bunlar kuruluyor ve iş yeri açma ruhsatlarını alıyorlar. Yeni tesisler kuruluyor. Bazıları kendilerini kapatıyorlar. Hatta öyle oluyor ki bazen de OSB’lerimizde ilave yeni alanlar ortaya çıkıyor. Edirne’mizde Uzunköprü çok daha erken başlamıştı. Sonrasında Keşan OSB devreye girdi. Bugünlerde de ilk daha başlangıç aşamalarını yeni yeni geçmiş olduğumuz İpsala OSB’miz var. Ama ilk kurulmuş OSB’e Edirne’de Süloğlu’nda kurulmuş olan OSB’mizdi. Şu anda o OSB’mizde yüzde 100 doluluk oranına ulaşmış durumda. Orada da genişletme için yeni projeleri hazırlamaktayız. OSB’leri kurarken belli bazı hususlar var. Bunlardan bir tanesi uygun büyüklükte ve uygun alanları tespit edebilmek. Doğru yerleri tespit edebilmek en kritik kararlardan bir tanesidir. Ekonominin gereklerine uygun yerler tespit etmek önemli. Sosyolojiye de uygun yerleri tespit etmekte son derece uygun ve değerli. Bu çerçevede Keşan’da kurmuş olduğumuz OSB’nin konumuyla ilgili bütün Keşan’da bir konsensüsün olduğunu görmek hepimiz adına memnuniyet verici. Keşan OSB belli bürokratik işlemleri dışında çok hızlı ve seri şekilde ilerleyebilen, halkın da, STK’ların da, yerel yönetimlerin de, merkezi idari kuruluşlarının da her zaman uyum içerisinde süreçleri yönetebildiği bir OSB tüzel kişiliği olarak şu an yoluna devam ediyor ve ilerliyor. Gelmiş olduğumuz aşamada Milli Emlak’tan en son çok sevindirici bir gelişme olarak tapumuzu da aldık. Dolayısıyla OSB bir tüzel kişilik olduğu için o da OSB tüzel kişilik adına şu anda gelmiş durumda. Bu trenin uğraması gereken istasyonlardan birisiydi. Bu tapuyu almakta bizim açımızdan anlamlı ve önemlidir” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR YOLA GİRDİK

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da, bu güne kadar geçen sürecin ardından tapunun olmasının geri dönülemez bir sürecin oluştuğu anlamı taşıdığını ifade ederek, “Daha önce tapu olmadan konuşmalarımız süreci bize bu kadar yaklaştırmamıştı. İstihdam anlamında da bölgemizin istihdam ihtiyacını da karşılama noktasında çok ihtiyacımız olan bir organizasyon. Marmara’da bir tek Ezine bölgesinde gıda OSB olması, orada da an itibariyle çok taleple karşılaştılar. Savaşın gösterdiği zorluklar gıdanın önemini ortaya çıkardı. Kendi yağımızla kavrulmamız gereken bir güçlü ülke olmamız, gıdaya daha çok önem vermemiz Keşan’a çok yakıştı. Keşan’ın pergelle 360 derece etrafını çizseniz hem gıda, hem de tarımla ilgilenen bir bölge olması, Tekirdağ Limanı’na, hızlı trene yakın olması, batıda Yunanistan ve Bulgaristan kapılarının olması ihracat ve yurt içi ulaşımı çok kolay bir coğrafyadayız. Bir gıda OSB’miz yoktu. Onu da Allah’ın izniyle gerçekleştireceğiz. Sorunsuz bir eşik atladık. O yüzden doğru şeyler gidiyor. Bir tek orman konusunda 8-10 aylık bir gecikme yaşadık. O olmasaydı belki 2022 teşvik programına daha hızlı girecektik. Şimdi 2022 teşvik programına alınmamız için çabalarımız hızlandı. Burada da siyasilerimizin desteğini bekleyeceğiz. Bütün Keşan kamuoyunun desteğini bekleyeceğiz. Sanayi Bakanımıza bunu iyi ifade edeceğiz. Edirne’ye yakın zamanda geleceği bilgisi geldi. Katılım sağladığında inşallah bir ortaklıkla kendisine anlatacağız. Geri dönüşü olmayan bir yola girdik. Bu başarı ve beraberlik yoludur. Bu Keşan’ın birliği ve beraberliğidir. Artık tapusu olan bir OSB var” diye konuştu.

HİÇBİR ORMAN ALANINA DOKUNMADAN OSB’MİZİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı da, Haziran ayında gerçekleştirilecek ek teşvik programına dahil olmak için çalıştıklarını dile getirerek, “Daha önceki haftalarda Edirne’yi ziyaretlerimde sayın bakan yardımcımız ve OSB müdürümüzle beraber konuştuğumuzda da Haziran ayında ek teşvik programına dahil olup, inşallah bu sene bitmeden de ilk kepçeyi vuracağımızı düşünüyoruz. Hiçbir orman alanına dokunmadan OSB’mizi gerçekleştireceğiz. Tamamen doğa dostu olacaktır. Arıtmasından, enerjisine kadar doğalgaz ağırlıklı bir OSB olacaktır. Bunlar hem bölgemizde ürünlerimize katma değer sağlarken hem de ürünlerimizin üretiminde doğaya zarar verilmeyecektir. Arazilerimiz kümelenmeye de uygundur” ifadelerini kullandı.

Keşan Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Feridun Tümer de, Gıda İhtisas OSB’de sona ulaşıldığını belirterek, 94 tesisinde dolduğu günleri görmeyi diledi. Mustafa Helvacıoğlu da, Keşan Gıda İhtisas OSB’nin kısa sürede dolacağından emin olduğunu söyledi.

DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN HUSUSLARDAN BİRİ DE ÇEVRESEL DUYARLILIK

Vali Canalp ise OSB’nin dolmasının önemli olduğunu dile getirerek, “Yarım ya da çeyrek kapasiteyle çalışan OSB’ler var. OSB’ler dolmalı, dolu dolu olmalı. İhtiyaç duyduğumuz istihdam bu şekilde ortaya çıkar. Edirne OSB şu an yüzde 100 dolu. Ama bize gelen taleplerden o kadar çok geri çevirdiğimiz oldu ki. Dikkat etmemiz gereken hususlardan biri de çevresel duyarlılık. Keşan OSB’yle ilgili de aynı duyarlılığı sarf edeceğiz. Biz OSB’mizi dolduracağız, tam kapasiteyle çalıştıracağız. Ama bunu yaparken de, ‘ne olursa olsun gelsin’ demeyeceğiz. Bizim çevremizde OSB’lerle ilgili çok olumsuz örnekler var. Keşan’da olumsuz örneklerden birinin yaşanmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Çevresel duyarlılığımızı her zaman göstereceğiz. Türkiye’nin, Edirne’nin, Keşan’ın gurur duyacağı bir gıda ihtisas OSB’nin nasıl olması gerektiğinin en güzel örneğini vereceğiz. Sırtını ormanlara dayamış, bir tarafında barajı olan, diğer tarafında tarım arazileri alabildiğince uzanmış harikulade bir coğrafya. Bu coğrafyayı da OSB’de öyle bir yönetmeliyiz ki bu güzelim coğrafyanın içerisinde doğaya zarar vermeyen, insanların sıhhatine, sağlığına zarar vermeyen ama ekonomisine destek olan, tarımına zarar vermeyen, tarımla uyumlu şekilde çalışabilen ve doğasıyla uyumlu bir şekilde çalışabilen bir OSB’yi kuracağız. Seçici olacağız. Talepler fevkalade fazla. Bu talepler içerisinden istihdama, çevresel değerlere en uygun olanı seçeceğiz. Bütün Keşanlıların gurur duyacağı bir OSB’yi beraber inşa edeceğiz” dedi.