Pekcanlı: “İhale, halk yararına iptal edilmeli”

Kılıç: “Ben yaptım oldu mantığıyla bu işler olmamalı”

BÜLENT SAYLAM

İHALE, HALK YARARINA İPTAL EDİLMELİ

Pekcanlı, Edirne Çevre Koruma Vakfı tarafından ihalenin iptal edilmesi konusunda Edirne Valisi Ekrem Canalp ile görüşme gerçekleştirdiğini kaydetti. Bugün ihalesi gerçekleşecek olan Keşan ve Enez sahilleri ile ilgili ihalenin halk yararına iptal edilmesi gerektiğini savunan FevziPekcanlı, Çevre Koruma Vakfı tarafından sahillerin yeniden düzenlenerek halkın hizmetine açılması gerektiğini söyledi. Pekcanlı,Valimizin başkanlığını yaptığı Çevre Koruma Vakfı,Saros Körfezi’nde bulunan 14 yerle ilgili 23 Haziran 2021 Çarşamba günü ihaleye çıkıyor. Bölge halkından da büyük tepkiler var. Çünkü özelleştirme sonrası bölge halkımız plajları kapatılacağı ve özel sektörün halkın girmesine müsaade etmemesi gibi birçok haklı eleştiride bulunuyor. Temel atma töreninden sonra da sayın valimize bu teklifi ilettim. Cumhuriyet Halk Partisi Edirne İl Başkanı olarak benim önerim bu ihaleden vazgeçmesidir. Yerler Çevre Koruma Vakfında kalmalı. Ama Çevre Koruma Vakfı da burayı ticari amaçlı değil; tamamen hizmete dönük çünkü vakfımızın ciddi geliri var.” dedi.

HALKIN DENİZE GİRME ALANI DARALTILMIŞ OLACAK

Kumsalların kiralanması hakkında konuşan Kılıç, şunları söyledi: “Enez bölgesinde bahse konu alan ölçüldüğünde, yaklaşık 90 bin metrekare kum alanı var. Bunun 72 bin 100,44 metrekaresi 3 parça halinde ihaleye çıkacak. Burada, halkın denize girme alanı çok daraltılmış olacak. İhale şartnamesinde; ‘%50’lik kısım bedelsiz olarak halkın kullanımına bırakılacak’ deniliyor. Ancak, bu kağıt üzerinde mümkün ama uygulamada mümkün değil. Enez’de 41 dönüm alan kiralayan kişiler, yaklaşık 1,5 milyon TL verecek ve şezlong, şemsiye gibi birçok malzemesini koyacaklar ve daha sonra bunun %50’sini halk kullanacak, tuvaletin ve duşundan yararlanacak denilecek. Bu mümkün değil. Biraz gerçekçi bakılması lazım. Yaklaşık 18 bin metrekarelik alan halkın ihtiyacını karşılamaz.”

BELLİ BİR DÜZENLEME YAPILMASI ŞART; AMA…

Sahillerin belli bir düzene girmesi gerektiğini söyleyen Şenol Kılıç, “Sahillerde, keşmekeşlik hakim. Belli bir düzenleme yapılması şart. Ama kiralama yaparak bir düzenleme yapılmaz. Bu şekilde bir düzenleme yapılırsa, halkın mağduriyeti ortaya çıkar. Kumsalları kiralayan işletme sahibi, ‘burası benim, para veriyorum.’ derken; vatandaş da, ‘Anayasal hakkımı kullanıyorum, kıyılar ve sahiller halkındır. Benim hakkımı gasp edemezsin.’ diyecek. Dolayısıyla, işletmeci ve vatandaş birbirine girecek. Sahillere düzen getirelim derken, düzenlik getirilmiş olacak.” şeklinde konuştu.

BEN YAPTIM OLDU MANTIĞIYLA BU İŞLER OLMAMALI

Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:“Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, belediyelerle ortak bir proje yapabilir.Valilik ilişkili olduğu köy muhtarlıkları ve belediyelerle yaşanan soruna çare aramalıydı. ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla bu işler olmamalı. Burada, birinci amaç; parayı gözetmek olmamalı. Birinci amaç, halkın rahat ve güvenli şekilde hizmet alarak, denize girmesini ve tatil yapmasını sağlamak olmalı. İhaleye girip alan vatandaşın belirtilen bu paraları çıkarması mümkün değildir. Alan işletmeci de, verdiği parayı çıkarabilmek için şezlong ve şemsiye fiyatlarını yüksek tutmak zorunda kalacak. Kısacası, yeni sorunlar ortaya çıkacaktır.”