Şapçı, doğru kombi alımı ve tasarruf hakkında bilgilendirdi:

SONGÜL KONAR

Bu yıl pandemi sebebiyle evde çalışmalar yaygınlaşırken, ısıtma ve soğutma harcamaları evlerde artmaya başlayacak. Hem bireysel tüketimde hem de şirketlerde kombi kullanımda tasarruf yapmak bir bakıma mecburiyet haline geldi.

Makine Mühendisi Tanju Şapçı, dün yaptığı açıklamada doğru kombi alımı ve tasarruf hakkında birtakım bilgilendirmelerde bulundu.

Şapçı yaptığı bilgilendirmede, kombi kullanımından önce evin dış cephe yalıtımının olmasının, ısınmada çok etkili olduğunu belirtti.

“EVLERDE ÇATI YALITIMI %25, PENCERE YALITIMI %50, DUVAR YALITIMI %20 GİBİ YAKIT TASARRUFU SAĞLAMAKTADIR”

Radyatör seçiminin de yakıt tasarrufunda önemli rolü olduğunu belirten Şapçı, şu ifadeleri kullandı:Doğru kombi nereden ve nasıl alınır, nasıl tasarruf sağlanılır, bu sorunun cevabı da önce evimizi tanımakla başlar. Evin dış cephesinin yalıtımı burada çok önemli, evinizin yalıtımı var mı? Eğer evinizin yalıtımı yoksa doğalgaz kullanmanıza gerek yoktur, çünkü faturanız en az 2 misli gelir. Evlerde çatı yalıtımı %25, pencere yalıtımı %50, duvar yalıtımı %20 gibi yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Metre kareye uygun radyatör seçimi yapmak da önemli derecede tasarruf sağlar. Bunun için bir mühendise baş vurulmalı ve ısı kaybı hesabı yaptırılmalıdır. Radyatör seçimi yakıt tasarrufu için önemlidir. Evinizde kaç adet banyo var, buna bakarak sıcak su ihtiyacına göre de kombi seçimi yapılmalıdır.”

“150 M² ÜZERİ DAİREDE YOĞUŞMALI KOMBİ OLMA ŞARTI BULUNMAKTADIR”

Evlerede yoğuşmalı kombi kullanımı ile ilgili bilgi veren Şapçı, sözlerini şöyle sonlandırdı: Yoğuşmalı kombiler, %103- %109 oranlarında yüksek verimliliğe sahiptir ve konvansiyonel kombilere kıyasla %20ye varan yakıt tasarrufu sağlarlar. Halk arasında maalesef ‘evim küçük yarı yoğuşmalı kombi olur’ inanışı var. 40m² ile 200m² arası yoğuşmalı kombi kullanılır. 150 m² üzeri dairede zaten yoğuşmalı kombi olma şartı bulunmaktadır. Doğalgazın yanması sonucunda ortaya çıkan ve bacadan dışarı atılacak baca gazının içinde bulunan  su buharındaki enerjiyi özel ısı eşanjörü sayesinde geri kazanarak toplam verimi artıran cihazlara da yoğuşmalı kombi denir. Bu kombiler enerjiyi yeniden kazandıkları için de daha az enerji ile daha çok ısı üretebilirler. Kuzey cepheye bakan odalarda eğer duvar ile radyatörlerin arasına ısı yalıtım paneli koyarsanız ısı kayıplarını engelleyebilirsiniz. Kombi ve ısıtma tesisatınızın düzenli olarak bakımının yapılması sistemin verimli çalışmasını sağlayacaktır. Verimli çalışan sistem sayesinde doğalgaz ve elektrikten tasarruf edebilirsiniz. Aldığımız kombi arıza yaparsa daha çok kışın ihtiyacımız olduğu zaman yapar, eğer yaygın bir servis ağı olmaz ise servis gelinceye kadar mağduriyet yaşanır. Birde kombinin balkona ya da açık alana konulması sorunu var. Balkonda bulunan kombi donma tehlikesi ile karşı karşıyadır bunun için kombinin elektriği ve yoğuşma borusu kapatılmamalıdır. Bunlara dikkat edersek yakıttan tasarruf sağlayabileceğimiz gibi uzun yıllarda kombimizi sağlıklı bir şekilde kullanabiliriz.”